БиХ више није на ЕУ листи високоризичних земаља

Босна и Херцеговина од данас службено није на ЕУ листи високоризичних трећих земаља са стратешким недостатцима у својем режиму спречавања прања новца и борбе против финансирања тероризма који представљају знатну пријетњу финанцијском систему Уније.

Босна и Херцеговина 09.07.2020 | 15:21
БиХ више није на ЕУ листи високоризичних земаља

На снагу је ступила Делегирана уредба Комисије од 7. маја2020. године, којом је ревидирана листа високоризичних трећих земаља. Ревидирана листа је у већој мјери усклађена и са листом ФАТФ-а. 

"Европска комисија је препознала напредак и подузете мјере у овој области који је БиХ остварила у протеклом рпериоду, те је закључила да у овој фази, према доступним информацијама Босна и Херцеговина нема стратешке недостатке у режим спречавања прања новца и финансирања терористичких активности. Комисија ће наставити пратити дјелотворно провођење таквих мјера", саопштено је из Министарства правде БиХ.

Министарство правде БиХ је кроз свој рад у протеклих неколико година дало значајан допринос јачању система спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, посебно кроз кључне измјене и допуне кривичног закона БиХ и кроз измјене и допуне Закона о удругама и фондацијама БиХ.  

У саопштењу додају да у периоду 2016.-2018. година Министарство правде БиХ је учествовало у Радној групи са 8 подгрупа (чији су чланови били представници институција са државног  нивоа, нивоа ентитета и Брчко Дистрикта), а која је провела националну процјену ризика од прања новца и финансирање тероризма под покровитељством Свјетске банке, те је битно нагласити да је и заједно са ЕУ Министарство правде БиХ кроз пројекат „Изградња капацитета државних институција за вођење дијалога о јавној политици са цивилним друштвом“ (пројекат ЦБГИ) успоставило е-регистар, а све ово је у коначници доприњело испуњавању услова са скидања БиХ са ФАТФ-ове сиве листе ризичних земаља, а од данас и ЕУ листе.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

значи нестало

09.07.2020 13:33

Новца и нема се шта прати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2020 14:03

Рубље па на поток...пери дери...хахахаха

Name

Xx

09.07.2020 14:13

све су купили од нас ал на паметан начин задузење кредити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрдање

09.07.2020 17:23

Јwдне избаце, друге убаце.... Код нас кмеце о корони на сав глас, они избацили са листе ризицних, тако и Хрватску, цим прwатану кмецати одмах на листу....

ОДГОВОРИТЕ