Сва досадашња искуства о ЦОВИД 19 на једном мјесту

Корона вируси (ЦоВ) су велика породица вируса која изазивају многа обољења, од обичне прехладе до озбиљнијих болести, попут Блискоисточног респираторног синдрома (Миддле Еаст Респираторy Сyндроме – МЕРС-ЦоВ) и тешког акутног респираторног синдрома (САРС-ЦоВ). Актуелни корона вирус (ЦОВИД-19) је нови облик који претходно није пронађен код људи.

Република Српска 14.07.2020 | 16:07
Сва досадашња искуства о ЦОВИД 19 на једном мјесту

31. децембра 2019. године у кинеском граду Вухан. Према подацима Светске здравствене организације, стопа смртности је 3,4 одсто.

ЦОВИД-19 је заразна болест чији је први случај пријављен Најчешћи симптоми ЦОВИД-19 су висока температура, умор и суви кашаљ, док се код неких пацијената могу јавити и болови, запушеност или цурење носа, болови у грлу и дијареја. Ови симптоми су обично благи и јављају се постепено. Већина људи (око 80 одсто) се опорави од вируса без посебних терапија.

Међутим, према актуелној статистици, сваки шести заражени развије тешке симптоме и озбиљне респираторне проблеме. Старији људи, као и они са постојећим здравственим проблемима попут високог крвног притиска, срчаних обољења или дијабетеса, чешће развијају тежи облик обољења. Свака особа која добије високу температуру, кашаљ и проблеме са дисањем треба да потражи лекарску помоћ.

Како се ЦОВИД-19 шири?

Особа заражена вирусом ЦОВИД-19 преноси болест на друге људе путем капљица из уста или носа приликом кијања, кашљања или дисања. Те капи падају на предмете и површине око заражене особе, па се вирус шири тако што здрава особа додирне заражени предмет или површину, а затим додирне очи, уста или нос.

Осим тога, вирус се шири и када здрава особа удахне ситне капи које особа заражена ЦОВИД-19 вирусом избацује приликом кашљања или дисања.

Зато је важно држати одстојање од две метра од особе која је болесна.

Период инкубације ЦОВИД-19 је од 1 до 14 дана, најчешће око 5. Када је у питању преживљавање вируса на површинама, процењује се да може да преживи неколико сати али и неколико дана, због чега је неопходно детаљно дезинфиковати простор у којем је боравила заражена особа, и редовно одржавати хигијену руку, како би се сузбило ширење вируса.

Обољење које узрокује инфекција вирусом ЦОВИД-19 је генерално благо, посебно за децу и омладину. Међутим, вирус може да изазове и озбиљне болести. Зато је важно да заштитимо себе, али и наше ближње и заједницу у којој живимо. Прво што можемо да урадимо јесте да редовно и детаљно перемо руке и водимо добру респираторну хигијену.

Друго, треба да будемо информисани и пратимо савете локалних здравствених званичника, укључујући рестрикције у вези са путовањима, кретањима и окупљањима.

Ко има највећи ризик од развијања озбиљног обољења?

Иако још увек учимо о утицају ЦОВИД-19 на људе, старији људи и особе са постојећим медицинским стањима (као што су висок притисак, срчана обољења, обољења плућа, рак и дијабетес) обично развијају озбиљније облике обољења него остатак становништва.

Да ли су антибиотици ефикасни у превенцији или лечењу ЦОВИД-19?

Не. Антибиотици не делују против вируса, већ делују само против бактеријских инфекција. ЦОВИД-19 је узрокован вирусом, тако да антибиотици не делују на њега. Шта више, они не смеју да се користе за превенцију ЦОВИД-19. Антибиотици смеју да се користе само по препоруци лекара за третирање бактеријске инфекције.

Да ли постоје лекови или терапије који могу да спрече или излече ЦОВИД-19?

Док неки лекови могу да пруже олакшање и ублаже симптоме ЦОВИД-19, не постоје докази да иједан постојећи лек може да спречи или излечи ову болест. Светска здравствена организација (СЗО) не препоручује лечење “на своју руку” било каквим лековима, укључујући и антибиотике, ради превенције или лечења ЦОВИД-19. Међутим, тренутно је у току неколико медицинских студија, о чијим резултатима ће СЗО благовремено обавестити јавност.

Такође, још увек није пронађена вакцина нити одређени антивирусни лек који би могли да спрече или излече ЦОВИД-19. Међутим, особе које се заразе ЦОВИД-19 вирусом треба да приме терапију за ублажавање симптома. Они који развију неко озбиљно обољење морају да буду хоспитализовани. Већина пацијената оздрави захваљујући медицинској помоћи.

Тренутно се клиничким истраживањима испитују могуће вакцине и одређене терапије лековима. СЗО координира са свим релевантним установама како би се пронашла вакцина или лек који ће спречити али и лечити ЦОВИД-19.

Да ли треба да носимо заштитне маске?

Маске треба да носе само особе које испољавају симптоме заразе ЦОВИД-19 вирусом (поготову ако кашљу) или оне које брину о особи зараженој ЦОВИД-19 вирусом. Маске за једнократну употребу морају да се бацају после једног коришћења. Тренутно је у целом свету несташица заштитних маски, па СЗО моли све људе да их користе рационално.19.

Мере заштите од вируса

Можете значајно смањити шансе од заразе и ширења ЦОВИД-19 придржавајући се следећих препорука:

• Редовно и детаљно перите руке средством за дезинфекцији на бази алкохола или помоћу сапуна и воде.
Зашто? Прањем руку сапуном или средством за дезинфекцију убијате вирусе који се можда налазе на рукама.

• Држите одстојање од најмање два метра од особе која кија или кашље.
Зашто? Када неко кија или кашље разбацује мале капљице из носа или уста који могу да садрже вирус. Ако стојите преблизу те особе може да дође до удисања тих капљица, као и ЦОВИД-19 вируса ако га особа која кашље/кија има.

• Избегавајте додиривање очију, носа и уста

Зашто? Руке додирују много површина и могу да покупе разне вирусе. Ако дође до заразе руку, вирус се онда преноси на очи, нос или уста, а одатле улази у тело и долази до обољења.

• Осигурајте да ви, али и људи из вашег окружења, воде рачуна о респираторној хигијени. То значи да прекривају уста и нос марамицом или савијеним лактом приликом кијања и кашљања. Ако користите марамицу, обавезно је баците одмах након коришћења.
Зашто? Капљице шире вирус. Помоћу добре респираторне хигијене штитите себе али и људе око себе од вируса као што су прехлада, грип и ЦОВИД-19.

Ако се не осећате добро, останите код куће. Ако имате температуру, кашаљ или потешкоће са дисањем, потражите медицинску помоћ. Обавезно пре одласка код лекара, позовите телефоном и обавестите здравствене раднике о симптомима. Поштујте упутства здравствених представника у вашој земљи.

Зашто? Државни и локални званичници имају последње информације о ситуацији у вашем подручју. Ако телефонским путем потражите помоћ, лекар ће моћи директно да вас упути у надлежну здравствену установу. Тако ћете додатно заштитити себеали и умањити могућност додатног ширења вируса и других инфекција.

Редовно се информишите о последњим подацима о подручјима где се појавио ЦОВИД-19 вирус (градови и подручја где се вирус рапидно шири). Ако је могуће, избегавајте путовања у та места, поготову ако сте старија особа и имате дијабетес или обољење срца или плућа.
Зашто? Зато што су шансе од обољевања од ЦОВИД-19 у таквим градовима веће.

Заштитне мере за особе које живе или су скорије (у последњих 14 дана) посетиле подручја где постоји инфекција ЦОВИД-19 вирусом.

• Пратите горе наведена упутства

• Само-изолујте се код куће ако почнете да се осећате лоше, па чак и ако имате благе симптоме попут главобоље, ниске температуре (37,3 или више) и благо цурење носа, све док се не опоравите. Ако излазите по намирнице или вам их неко доноси, обавезно носите маску за лице како не бисте заразили људе око вас.
Зашто? Избегавањем контакта са другим људима као и медицинских установа омогућиће тим установама да ефикасније раде и заштите вас и друге од ЦОВИД-19 и других вируса.

Ако вам се појаве симптоми попут високе температуре, кашља или отежаног дисања, одмах потражите медицинску помоћ јер могу да указују на респираторну инфекцију или него друго озбиљно обољење. Пре него посетите лекара, телефоном га обавестите о свом доласку и о евентуалним путовањима које сте скоро имали или контактима са људима који су путовали.

Зашто? Приликом позива лекар ће вас упутити у тачну медицинску установу којој треба да се обратите. Такође, смањиће се могућност потенцијалног ширења ЦОВИД-19 и других вируса.

(ФондацијаХемофарм/СЗО)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Домаци странац

14.07.2020 15:02

До данас то није било познато? Интересантно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.07.2020 15:06

сапун убија вирус тако сто отопи му масну опну па вирус угине, стога јаци спаун или средство за прање судја је далеко ефикасније од оних благих сапуна за заститу руку. То не знаци да морате да перете нон стоп тецним средством за судје, алиу ако зелите брзо и сигурно да знате да сте убили вирус, а не зелите трљати 30 секунди то је то, а онда нанесите крему за руке. У нади да цемо у Еуропи ускоро покренути масовну производњу маски да би их сви носили (маx 4-5х једну), и бацили у медицински отпад, а не примали вакцине које неце ни бити ефикасне. 2 мјесеца маски и корона би би опстала 10%, а тај остатак би унистили цувајуци се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

14.07.2020 15:27

Не бих зелио да ово неко схвати као рекламу,али знам 20-ак људи који су имали поцетне симптоме,и без обзира сто је антибиотик,однио је симптоме ковида као руком,а то је СУМАМЕД.Запамтите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyy

14.07.2020 19:53

Цовид је оно што прскају из авиона...отров..и све чешће нас прасе на изузетно малим и ниским висинама!!! Да ли се ви људи запитате ко им је дао право да нас трују прасењем са неба..или је лакше ћутати док сви не оболимо од тог отрова!

ОДГОВОРИТЕ