Роде се враћају на обале Западне Мораве

Долазе половином марта и остају пет месеци. Роде, које према народном предању доносе бољитак и благостање, све чешћи су станари села на обалама Западне Мораве. Највише их има између Крушевца и Трстеника. У приобаљу и у природи, проводе већи део дана, али гнезда у којима подижу подмладак свијају на карактеристичним местима. Искључиво у близини људи.

Србија 08.08.2020 | 07:47
Роде се враћају на обале Западне Мораве

Брачни пар белих лепотана, у дворишту породице Спасојевић из Кукљина, летује 14 година.

За то време на свет су донели седам генерација младих. Са четири нова члана ускоро се селе на југ.

За собом остављају два гнезда, па су Спасојевићи уверени да ће их наредне године видети у већем броју.

„Ту нема, можда километар и по до Мораве, мада и сад задње две-три године, плави Морава цело подручје тако да имају хране и више него што треба“, каже Драгослав Спасојевић из Кукљина код Крушевца.

Ова породица се бави израдом предмета од прућа. Док нису дошле роде, купци и поштари су их тешко проналазили.

„Наша улица је Седмојулска 158 број. Међутим, кад кажемо родино гнездо, врло лако се сви снађу и лако нас пронађу“, објашњава Мирјана Спасојевић, мештанка Кукљина.

Роде спречиле рушење димњака 

Димњак старе котларнице, у центру Стопање, избегао је рушење захваљујући родама, које су се ту настаниле пре деценију и по.

„Покушавале су да праве гнездо, али све те гране које су доле падале су у димњак. Па сам се ја попео, направио сам од арматуре, жице, нец као гнездо, ставио им ту и онда су оне саме у томе направиле своје гнездо“, истакао је Александар Симиџић, мештанин Бресног Поља код Трстеника.

„Ове године их је онај касни снег, пролећни, мало пореметио, тако да су биле једно време завејане снегом па нам је било јако жао да их гледамо у таквом издању, али су некако пребродиле тај период. И ево сада се ту лепо шепуре кроз црквену порту“, прича Јелена Лазић из Стопање.

Атракција су за пролазнике, посебно за децу која их редовно обилазе.

„Пре две године је било чак рекордних пет рода, ове године је било четири тако да се то осећа и у наталитету у нашем селу. До пре пар година је било по два три детета, а ево сад ове године је рецимо, тринаест“, указује Славољуб Гавриловић мештанин Стопање код Трстеника.

Поред најбољег печења и поврћа по чему је Стопања на далеко позната, уз цркву, почасно место на застави и грбу села добиле су и роде.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ох

08.08.2020 06:30

Врло лепо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алма

08.08.2020 12:07

Напокон лијепа вијест.