Ове тајне о Томи можда нисте знали!?

Легенду народне музике, Тому Здравковића и даље слушају многи, па чак и неке млађе генерације по савету својих родитељла. Ево неких чињеница о овом легендарном певачу које можда нисте знали.

Забава 09.08.2020 | 13:38
Ове тајне о Томи можда нисте знали!?

Први јавни наступ није био певачки.

Тома је при крају основне школе постао члан аматерског позоришта у свом родном Печењевцу код Лесковца. На једном такмичењу у Лесковцу, Здравковић је са својим вршњацима победио а Тома је побрао симпатије публике за улогу Потеа у "Зони Замфировој".

Пре певачке каријере је радио физичке послове.

Пошто посла у његовом родном месту није било, отишао је у Лесковац где је радио најтеже физичке послове на грађевини. Одређено време је физикалисао у лесковачкој болници, а у паузама је седео на степеницама и певао.

Силвана Арменулић га је одвела у кафану.
У Лесковцу је пуком случајношћу 1956. године упознао певачицу Силвану Барјактаревић, касније Арменулић. Силвана га је одвела у кафану "Радан" где је она наступала са својим оркестром. Тамо је Тома научио да пева народне и староградске песме.

Његова прва плоча издата је без рекламе.

Издавачка кућа "Дискос" је 1963. издао плочу без икакве рекламе. На албуму су се нашле песме "Жена пријатеља мог", "Што те вечерас нема", "Деца земље" и "Есађерата".

Женио се четири пута.

Његова прва супруга звала се Олгица и са њом има ћерку Жаклину. Друга је била Милица, трећа Нада Радановић са Цетиња. Томина четврта супруга Гордана, са којом има сина Сашу, живи у Торонту.

Само једној супрузи је посветио песму.

Једина песма коју је посветио супрузи је "Надо, Надо". Нада је била Томина трећа супруга.

Први солистички концерт имао је тек после 26 година каријере.

У фебруару 1982. године у Дому синдиката у Београду, одржао је свој први солистички концерт после 26 година бављења музиком.

Појавио се у два филма и две серије.

Легендарни певач се појављује у улози певача у два српска филма: "Балкан Експрес" и "Боље од бекства". Такође, појавио се у две серије: "Докторка на селу" и "Бољи живот".

17 година борио се са канцером

Када га је на врхунцу славе 1991. године болест приковала за кревет, Тома се већ 17 година борио са канцером простате.

Извор:Ало.рс Фото: принсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар