Бинго успјешно шири производњу воћа и поврћа

Зашто увозити, када успијева и у Босни и Херцеговини? У насељу Циљуге, између Живиница и Тузле, на површини од 28.000 м2 простиру се савремено опремљени пластеници и површине за вањску садњу компаније Бинго.

Босна и Херцеговина 10.08.2020 | 16:00
Бинго успјешно шири производњу воћа и поврћа

Пластеничку производњу Бинго интензивно развија од 2017. године. На 23.000 м2 налази се 58 пластеника по 400 м2, а 5.000 м2 је отворени простор за садњу. Сви пластеници су произведени у БиХ. Саднице Бинго такође набавља из домаћих расадника. 

- Тренутна сјетва је доминантно заснована на цхеррy парадајзу, а у пластеницима су у прољеће засађене и друге културе поврћа. У јесењој сјетви биће заступљене салата „путерица“, „кристалка“ и „Ицеберг“, као и рукола, шпинат и блитва. У пластеницима је тренутно засађено и 240.000 комада садница салате која је у фази брања од сада па све до краја маја 2021. године, чиме купцима омогућавамо да и током зиме имају доступну свјежу салату. Тренутно су на отвореним површинама (5.000 м2) засађене разне врсте тикве (хокаидо, ћурта и буттернут) - казала је Мирела Бегановић, руководилац производње.

Највећи је фокус на производњи култура које се доминантно увозе, као што су цхеррy парадајз и рукола, које одлично успијевају у Бинговим пластеницима.
Цхеерy парадајз је веома отпоран као биљка и као производ. За узгој су му потребни минимални услови: плодно тло, вода, свјетлост и топлота.

Битно је истаћи да се као храна за узгој у пластеницима користи био-ђубриво добијено са Бингове фарме кока несилица. Наводњавање се врши системом кап по кап, чиме се биљкама омогућава уравнотежен доток воде. Оваква производња се назива интегрисана пољопривредна производња, која подразумијева уравнотежену примјену агротехничких мјера у сврху производње еколошки прихватљивих производа. 

- На овај начин нашим купцима обезбјеђујемо нутритивно обогаћен и здравствено исправан и свјеж производ који директно са наших фарми пласирамо у Бинго трговине, а утичемо на смањење увоза ових култура - истакли су из Бинга.
Бинго такође ради на успостављању обрадиве површине од 25.000 м2 на локацији Дубраве, која ће се користити за разне усјеве.

Тренутно тридесет радника свакодневно вриједно води рачуна о пластеничкој производњи. Све културе које се узгајају у пластеницима и вањским површинама ипак представљају само 5% потреба компаније Бинго. Стога ова компанија сарађује са више од 100 пољопривредних произвођача из БиХ и врши откуп воћа и поврћа, те константно развија ту мрежу коопераната.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Воxпопули

10.08.2020 14:53

Свака част за рад и труд,треба их подржати максимално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

10.08.2020 16:01

Браво за Бинго. Показали сте друствену одговорност.

ОДГОВОРИТЕ