Швеђани као да нису са ове планете

Квалитет живота у Шведској другачији је него у другим крајевима света, а то што су почели људима да уграђују микрочипове, само је подгрејало схватање по којима Швеђани "као да нису с ове планете"

Занимљивости 10.08.2020 | 16:49
Швеђани као да нису са ове планете

Сваки становник ове земље има право на бесплатно осигурање, бесплатне здравствене услуге, висок дечији додатак и бенефите за незапослене, а хрватски портал Дневник указује на још 10 чињеница које живот у Шведској чине посебним.

Отпорност на оштре временске услове

Швеђанима хладноћа не смета. И када је температура на нули уобичајено је видети људе како шетају у лаганим јакнама и возе бицикл.

Правила понашања у радњама

Локалци углавном у супермаркете одлазе с платненим цегерима и избегавају пластичне кесе. На благајни стављају производе тако да је баркод окренут према касирки. На колицима за куповину нацртане су мапе радње како би се купци лакше снашли.

Обавезно породиљско одсуство за очеве

Породиљско одсуство за мајку износи 480 дана, али и очеви морају да проведу 90 дана с дететом након његовог рођења. Такав закон донесен је јер власти сматрају да отац треба да буде укључен у живот детета од самог почетка. Мушкарци с децом у колицима у Шведској су нормална појава.

Еколошка освешћеност

У свим градовима у Шведској постоји пуно паркова и зелених површина у којима живе птице, зечеви, јежеви и друге животиње, а поштовање према живом свету је законска обавеза. Они који, на пример, упуцају врапца, прети им затворска казна. С друге стране, закон налаже да сви грађани имају право на уживање у природним ресурсима. Пливање у језерима, шетње шумама, вожња бициклима – то је дозвољено свима и свуда.

Нема прековременог рада

У Шведској није неуобичајено прекинути чак и пословни састанак, јер је крај радног времена. Приватни живот и слободно време се јако поштују. С друге стране, ако нека компанија има прописану паузу од 45 минута, запослени неће то време продужавати. Придржавање правила је свима важно.

Плаћање мобилним

У Шведској готово никад не плаћају кешом – изузетно је популарна платформа која повезује број мобилног телефона и банковни рачун. Путем те апликације могуће је пребацивање новца као и плаћање, чак је могуће плаћати мобилним и у супермаркетима.

Челичење најмлађих

Деца која не желе да спавају током боравка у вртићу – и не морају, а она која желе немају кревет, већ мадрац. У неким вртићима најмлађу децу обуку добро и оставе их напољу на хладном ваздуху да се “челиче”. 

Бављење спортом

Спорт им је јако битан. Три милиона Швеђана чланови су неког спортског локалног тима. Зимски спортови су јако популарни, али људи се овде радо баве и фудбалом, кошарком и пливањем. Наравно, ту је и планинарење, као и незаобилазна вожња бициклима.

Чиповање људи

Оно чега се многи грозе, у Шведској се одвија још од 2015. године. Од тада, хиљаде људи у земљи су чиповане, а процедура је врло једноставна. За стављање чипа под кожу користи се ињекција, а чип изгледа попут танке жице. На њему се налазе информације о кредитним картицама, возачкој дозволи и сличним стварима.

Строга правила о ватромету

Како би се побринули за сигурност грађана, нарочито теком времена Божића и Нове године, Швеђани су прошле године усвојили посебан закон који се тиче ватромета. Сви они који желе да пале ватромет, морају да прођу посебну обуку и добију дозволу, а сви који ватромет продају, могу га продати искључиво људима с дозволом. 

(Информер.рс/Спутник)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бане

10.08.2020 15:27

Е да је њима ова наша влада и за три месеца не би знали куд гоне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

10.08.2020 16:20

Па,сто не гласате за другу владу,тј партију

Name

Драго

10.08.2020 15:29

Овде је сваки коментар сувисан.Људи овако зиве у поларним ноцима а код нас нема воца или поврца Које не успијева а ми опет сиромасни.Фукара остаје фукара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рефа

10.08.2020 15:31

Зато су они гдје јесу, а ми на дну дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведани

10.08.2020 15:40

Они се бас понашају као да су са ове планете. Људи просто воде рачуна и ста ту није јасно и ненормално... Све остале земље све унустисе и то је као овопланетски!? Па и за ову корону су показали рационално размишљање о томе,просто су се стручњаци бавили тиме ,а не политичари... сигурно је у то ненормално??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

10.08.2020 15:42

Дајте нашу багру да их уништи за мјесец дана би ишли на казан. И код нас што има то је као на другој планети. То нема нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МММ

10.08.2020 18:24

Швађани су направили државу за респект,све функционише као сат. Ми Срби смо изгубили 20_ти век и мора да правимо нову државу. На жалост ал је тако

Name

5555

10.08.2020 15:48

Ста реци у свему су Нај..и ми би били само нам ТРЕБАЈУ паметни и сколовани и не покварани лазови

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

10.08.2020 16:05

Ма код нас је опе боље,свадбе,васари,весеља,ростиљање,пецење,друзење,сијела,ма да даље не набрајам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОБИ ДИК

10.08.2020 16:11

СВЕДСКА Је КРАЉЕВИНА А Ми нецемо краљевину јер нама не ваља онда се немозе красти КАО сада зна то ДОДА и његова багра

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринута

10.08.2020 16:42

Да ли је њима премијер висковиц или новалиц били би јос бољи.???

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

10.08.2020 17:05

Деца која не желе да спавају током боравка у вртићу – и не морају, а она која желе немају кревет, већ мадрац. У неким вртићима најмлађу децу обуку добро и оставе их напољу на хладном ваздуху да се “челиче”. Није тацно да оставе дјецу напољу на хладном ваздуху да се целице то закон недозвољава такав васпитац би добијо отказ и платијо казну родитељима и никад висе неби радијо са дјецом. По парковима спавају роми из румуније бугарске много их је краде се небормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

10.08.2020 23:56

хм..., па све је тацно осим тог фампзног цхиповања, незнам откуд вам то!? Какво цхиповање и ко би народ на то натјеро ако то сам незели, осим тога сумњам да је таква техника јос увјек недоступна вецини на планети, дакле!? Истина, плацање, банковне услуге и вецина јесте дигитална и углавном телефон слузи за те ствари, наводно Норвезани ове године уводе возацке и лоцне карте на телефон а сведјани су на реду за то. Без бриге, постоје нацини за контролу и без цхипа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брка зац

11.08.2020 08:47

Каква култура... Опћенито.. За дивљење у сваком погледу

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕНА

21.08.2020 14:04

ПРЕЛИЈЕПА ЗЕМЉА И СВЕ ЈЕ ТАЦНО.КУЛТУРА НА НИВОУ.ЉУДИ ВЕСЕЛИ. А ДАНСКА ЈОС БОЉА