"Срби испунили жељу наших највећих непријатеља"

Како је Драшковић рекао, несреће у Србији се не заборављају. Међутим, оне се славе па се због тога и понављају. Да није било 27. марта, сматра он, не би било ни велике Хрватске, ни четника, ни партизана.

Србија 10.08.2020 | 17:49
"Срби испунили жељу наших највећих непријатеља"

"Тај поклич "Боље роб него гроб" донио нам је и једно и друго. Тај 27. март јесте најтужнији датум у историји, али је план З4, а касније и Милошевићево увођење земље у рат, чак и слављење те трагедије", рекао је јутрос у програму једне београдске телевизије Вук Драшковић, осврнувши се на свој нови роман “И роб и гроб”, који се бави управо овом тематиком, преноси Б92.

Како је Драшковић рекао, несреће у Србији се не заборављају. Међутим, оне се славе па се због тога и понављају. Да није било 27. марта, сматра он, не би било ни велике Хрватске, ни четника, ни партизана.

“Тога марта 1941. године, Америка је неутрална, Совјетски савез је у својеврсном савезу с Хитлером. Југославија је са свих страна окружена кукастим крстом. У таквој ситуацији, пучисти, црнорукашка интелигенција и СПЦ уводе народ у највећу трагедију у српској историји”, каже Драшковић.

“Иво Андрић, наш тадашњи амбасадор, лијепо каже: ‘Ничег се нисмо одрекли, а све смо сачували', за договор у Бечу, гдје би Југославија требало да приступи тројном пакту”, објаснио је.

“У истом тренутку, Анте Павелић рекао је: ‘Наша идеја о рушењу Југославије је срушена. Остаје нам једино да се надамо да ће луди Срби да сруше Бечки споразум.' Није прошло ни два дана, а луди Срби су испунили жељу једног од наших највећих непријатеља”, додаје Драшковић.

По његовом мишљењу, једна од ствари које највише изненађују јесте “нагли преокрет и суноврат” Слободана Јовановића, који је до два дана пред пуч подржавао кнеза Павла, а онда стао на страну пучиста. И даље нису сасвим јасни његови мотиви за то, иако је и сам Јовановић пред смрт признао да је погријешио.

Познато је и то да је Хитлер звао кнеза Павла “јегуљом”. Зашто је то тако?

“Хитлер је говорио да му је кнез Павле најтежи преговарач, и да је користио све што је могао да га убиједи да приступи савезу са Њемачком. Кад год би помислио да избјегавање ријечи 'не' значи 'да', Павле би му измигољио из руку као нека клизава риба, позивајући се на демократске процедуре које су у Краљевини морале да се поштују, за разлику од нацистичке Њемачке”, објаснио је Драшковић.

(СБ/Б92)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Дзоо

10.08.2020 16:25

И тонемо све дубље и дубље греске правимо и даље. Свет нас прогласио дивљацима од Сребренице теско цемо да се оперемо итд. Ево сад у ЦГ попови као деведесетих гурају народ у провалиу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.08.2020 17:13

@Дзоо Опростите, али сами сте криви! Одем сваки други викенд код ујака у Пељаве, стално исто митови, легенде, народна предања и "сви су против Срба" и "сви су настали од Срба"! Ту сте гдје сте, да вас утјешим да ни у осталим "племенима" на Балкану није много боље, а боље је бар у економији!

Name

Е, јос само Дзоо...

10.08.2020 17:41

...треба да се дефинисе, ко је тај "свет".

Name

Да да

11.08.2020 04:52

Да нисмо махали заставама и подрзавали сулуде националисте неби нам бивса југа била тијесна. Према логици ако три брата дијеле једну куцу немозе светројици допасти цијела куца ал те логике у насим племенима нема

Name

бурке

10.08.2020 17:25

Вук Драшковић је тачно рекао сваку ријеч...давно је он прозрео српске глупости и грешке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобода

10.08.2020 17:49

Управо си ти и теби слични узрок свих наших несрећа и пропадања у задњих 20 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

10.08.2020 18:20

А шта ти несретниче потписа! Ућути за сва времена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жива Истина

10.08.2020 19:17

Шта рећи о народу који сопственог Краља пошаље у избјеглиштво а изабере Хрвата бравара да га води у будућност. Овог пута Драшковић је у праву, а они који то не сматрају тако, могу само да му пљуну под прозор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милидраг

10.08.2020 23:38

Е да се то завршило са браваром, сад имамо месара, а луд народ дефинитивно.

Name

Дјуро

10.08.2020 19:43

Ово је најобичнији удбаш ,а такви нити су срби нити знају шта су прави срби,тако да се не обазирете шта овај изјављује,искористио је и преварио пола омладине у Београду почев од Гишке па на даље.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милидраг сиа

10.08.2020 23:44

Е па ти удбаши су одмах постали највећи Срби, промјенили дрес.

Name

Боки

10.08.2020 20:41

Мало проучите ту историју боље, мартовске демонстрације је организовала британска обавјештајна служба јер су хтјели да успоре хитлерово освајање Грчке гдје су британци имали базе и упориште (основа споразума са њим био је неометан пролазак до Грчке). Постоје декласификовани документи у ВБ који о томе говоре. Комунисти су послије себи приписивали те протесте, али то је подвала јер је тада Стаљин јос био у савезништву са Хитлером, тако да идеја да СКЈ организује борбу (како смо учили) мимо Стаљина је немогуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скандинавац

10.08.2020 21:18

Не мислим да је СФРЈ била лоса идеја или дрзава.Па јбг сви казу да смо зивјели најбоље у региону.Били смо неутрални и независни економски,Могли да зивимо од својих ресурса,Био мир,слобода и ред а закон се постовао .Врага је тако данас или прије 41 било,немој да се лаземо..А разлози засто се СФРЈ распала јос увијек се тразе,Опрецна су мисљења,По мени до народа је било.а највисе до ЈНА,Нико други нам није крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

10.08.2020 23:56

Е мој скандинавац није крива ЈНА него онај ко је правио устав и омогућио самоопредјељење република, БРАВАР је све знао, задужио се ко будала да све буде ок док је жив, све је то било на кредит и лажно, зато сада испаштамо. Али да је грађено јесте, па ови још нису све успјели распродати.

Name

Емир

11.08.2020 01:03

Извини Скандинавац али за Балканску стоку је најбоља опција тор и торњак

Name

Бањалука

11.08.2020 05:32

СФРЈ је била држава народа и народности који су живјели на овом простору.Била је уређена тако да је економија била комплементарна и да је зависила једна од других. Наравно да је требало ту и такву државу дорађивати и унапређивати али никако није требало дозволити рушење, рат, убијање... Оно што сам сигуран да је настанком малих државица од једне веће економија доведена у стање да није могуће организовати те државице да буду самоодрживе. Што се тиче људских права то је још горе ,уопште их нема. Када погледамо људска права она су најбоља у Србији и Словенији. Остали никако да постигну нормалан степен људских права, овдје мислим и на већинске народе а о мањинским нећу ни да причам. На крају, СФРЈ је била држава у правом смислу те ријечи , поштована у Свијету, и показало се држава која је сметала Њемачкој и Аустрији баш из разлога што смо почели достизати одређени економски развој који њима није био по вољи!

Name

ех скандинавац

11.08.2020 06:49

Хм, разлози за распарцавање ЈУ видис у ЈНА? Извини, ако ти не видис никакав други разлог. Онда није ни цудо сто си скандинавац. Мозда си један од ајфон и гугл генерације, они све одговоре надју у свом телефону.

Name

Нострадамус

11.08.2020 10:05

@Бањалука.Зар није Република Српска сада најјаца дрзава у овом дијелу Европе.Зар није Миле јаци од Тита зар није Миле рекао Не Америма зар није пред просле изборе протјерао 40 Енглеских спијуна.

Name

Миркан

11.08.2020 06:29

Бравар се задуживао и код Курте и код Мурте и био жирант тих кредита.Умро жирант,нема више кредита,настаје рат.Бојим се да је ово данас нешто слично и у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свед

11.08.2020 12:42

Бравар се задузивао али ни близу толико као ове данасње главоње и плус оставио иза себе толико да ови данас јос увијек немилосрдно отимају од народа под пластом приватизације! Намецу нам глобализам=нехуманост, лазни патриотизам и свадјају народ док они грабе и отимају и саком и субаром!

Name

Срето

11.08.2020 08:30

У целој српској историји вукови су јели србе до дана данасњег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

11.08.2020 14:59

Вук је био најприје Србин оних деведесетих па је онда поцетком двијехиљадите био муслиман е сада је хрват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

11.08.2020 15:06

А прије 27.марта Симовић и Мирковић су радили за британску обавјештајну службу... Кад су ступили? До бомбардовања у операцији Морски лав постојале су пангерманске склоности... А, онда је наступила прагматичаност, 'зашто само они'... Мирковићу и Симовићу било је обећано отварање фронте на Југу до којег никад није дошло. Тито је одликовао Симовића и он се касније вратио у Београд иако је његов зет Грол свједочио на процесу Дражи. Штовише, авијатичарима је одато признање тек послије распада Југославије. Слава Клавора нпр. је народни херој коју је убио Гестапо у Марибору 1941., а њезин брат Михо Клавора погину је 07.04.1941.као пилот 6. ловачког пука у одбрани Београда без помена имена до 1992.

ОДГОВОРИТЕ