Рим: Мајке дају отказ ако буде онлајн настава

Уколико у новој школској години настава буде онлајн, једна трећина италијанских мајки је спремна оставити посао, а чак 65 одсто је изјавило да онлајн настава није компатибилна са запосленошћу жене.

Свијет 11.08.2020 | 18:55
Рим: Мајке дају отказ ако буде онлајн настава

Ово су подаци истраживања које је провела проф. Универзитета “Бикока” (Бицоча) из Милана, Џулија Пастори, анкетирајући 7 хиљада породица.

Подаци показују, према тумачењу истраживача, да је италијанска породица традиционална и да већина верује “да је посао жене/мајке да се баве децом”, а чак 95 одсто анкетираних је рекло да су у време пандемије и онлајн наставе управо мајке радиле онлајн свој посао и помагале деци.

За време карантина, мајке су дневно посвећивале деци у просеку 4 сата, практично су радиле два посла паралелно, свој и онај васпитача, истиче аутор истраживања проф. Пастори.

“Ружна, неефикасна , демотивирајућа, неподношљива, неугодна” овим атрибутима анкетиране мајке су описивале онлајн наставу за своју децу ђаке.

Неке анкетиране мајке су рекле да рад од куће и онлајн настава брише разлику између приватног и професионалног и да не постоји радно време, а неке су изјавиле да су имале проблема да“држе на окупу целу породицу” али све “попут апела за помоћ тврде да онлајн настава не може бити једина могућност”, истице аутор истраживања.

Родитељи, пре свега мајке, су забринуте и како ће се одвијати наредна школска година, да ли ће се у школама моћи постовати дистанца и примењивати неопходне мере хигијене, али и да ли су школски простори на одговарајуцем нивоу.

Проф. Пастори подсећа да су страни студенти који су дошли да студирају у Италији, у предходном истраживању, рекли како су “шокирани да једна земља лепа као Италија,има тако ружне, мале, досадне и прљаве школе”.

Након карантина, а пред могућношћу новог таласа заразе треба имати у виду чињеницу да су деца ванредно стаање и онлајн наставу доживела лоше, да су показивали слабу концентрацију, досаду и меланхолију, те да су и у тим ситуацијама у помоћ прискакале мајке које су глумиле импровизоване психологе и педагоге”, упозорава професор Џулија Пастори. 

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Н

11.08.2020 18:06

Данас информације и знање је доступно. Информације од писмених родитеља, паметних телефона или тв екрана. Сви су несто размазени. Ко зели да уци науцице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, јеси паметан

11.08.2020 19:14

Да ли дјеца знају шта желе? Да ли је то што желе и најбоље за њих? Да ли дјеца могу бити препуштена сама себи на путу да нешто науче? Нема тог знања и вјештине које дјеца могу усвојити сама. Дјеца се свему уче гледајући и слушајући друге и не могу сама сјести и рећи - е сад ћу да учим то и то.

Name

Знај

12.08.2020 04:54

Данас је све доступно, поготово насилни, агресивни, порнографски садржаји су највише доступни, а оно истинско знање се преноси у школама. Зашто је тако тешко да то схватите??? Зашто се правити луд када овдје говоримо о конкретним стварима, па јесте ли ви паметни да то закључите??? Сви ћемо се хтјели ми то или не помучити да својој дјеци омогућимо што бољи приступ, могућности за учење, али није сигурно да ли ћемо у томе бити успјешни, имамо ли довољно знања да то преносимо?! Када ћете схватити да су се и времена промијенила, а опет немају сви интернет, телевизију, телефоне, схватите!!!

Name

Мед сестра

11.08.2020 18:42

Зато ја радим као виша сестра са медицинском школом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мед сестра

11.08.2020 19:32

Шта си са тим хтјела рећи само ти знаш.

Name

Мисо

12.08.2020 05:44

Нема сколе без уционице а ово сто је просле године било ту је парола сада дјеца уце на даљину сви це проци нема ста да бриму и тако је и било да ли је ико исао на поправни или изгубијо годину нецјени се овдје знање него странацка припадност.