Турци истражују у Медитерану, Макрон упозорио

- Турски брод "Оруч Реис" почео је јуче истраживања у спорном подручју у источном Медитерану, богатом нафтом и гасом, упркос противљењу Грчке, која тврди да се та област преклапа са њеним континенталним појасом, преноси АП.

Свијет 13.08.2020 | 08:20
Турци истражују у Медитерану, Макрон упозорио

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је синоћ да ће та земља повећати војно присуство у том региону и позвао Турску да обустави истраживања у спорним водама, преноси Ројтерс.

Он је у телефонском разговру са грчким премијером Кирјакосом Мицотакисом изразио забринутост због једностране одлуке Турске да спроведе истраживања, како би био омогућен "миран дијалог" између двије сусједне чланице НАТО.

Како преноси АНА, Мицотакис је синоћ оцијенио да то што је Брисел одмах на грчки захтјев сазвао ванредни састанак спољнополитичког одбора ЕУ о понашању Турске у источном Медитерану, "потврђује да се то питање не тиче само грчко-турских односа, већ и односа ЕУ и Турске.

Турска ратна морнарица најавила је раније да ће њен брод у наредне двије недеље спроводити истраживачко бушење у спорном подручју у источном Медитерана, што је довело до пораста тензија у односима с Грчком.

Слична најава Турске прошлог мјесеца је изазвала спор, а након интервенције њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Турска је пристала да одложи операције.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан изјавио је у петак да је Турска наставила рад на истраживању нафте и гаса у источном дијелу Средоземног мора, јер тврди да Грчка није одржала обећања у вези са тим активностима у региону.

Он је то рекао дан након што је Грчка са Египтом потписала споразум којим се поставља поморска граница између двије земље и обиљежава ексклузивна економска зона за право на истраживање нафте и гаса.

Ердоан је тај споразум назвао "ништавним" и оцијенио да представља одговор на споразум Турске и међународно признате либијске владе.

(Тањуг) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

77

13.08.2020 11:26

Када имас војску која броји 700 хиљада људи,заболи те ста м8сле други.Најбољи примјер Амери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси Срајлија

13.08.2020 13:48

Имао је и Садам милион војника под орузјем па сви знамо како је заврсио. Све зависи од тога ста Америка хоце. П.С. Макрон и Французи могу да "кевцу" , нико их не ферма , једино се Амери питају.