Цијена корупције у БиХ могу бити људски животи

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон  за "Глас Америке" је говорио о штети коју грађанима прави корупција те помоћи коју Босна и Херцеговина добија од Сједињених Америчких Држава. 

Босна и Херцеговина 15.08.2020 | 10:35
Цијена корупције у БиХ могу бити људски животи

"У ранијем сам разговору рекао да цијена корупције могу бити људски животи, то смо видјели током пандемије и од нашег претходног разговора, видјели смо да се много говорило о корупцији у медијима - казап је Нелсон.

Истакао је да је случај са респираторима био шокантан.

"Злоупотреба везана за медицинске материјале за ЦОВИД-19, корупција везана за системе контроле који су уведени да би сузбили пандемију. Очигледно да је корупција свакодневни догађај у овој земљи и то је нешто што ју заиста сакати.

Штета коју корупција наноси се види кроз много ствари, људима одузима право на правду, у случају када правосуђе служи политичким интересима, потом људима одузима могућности развоја, када грађанима и бизнисима онемогућава рад и развој без посебних веза и привилегија, без штела", говори у интервјуу амбасадор Нелсон. 

Посебно је скренуо пажњу на штету коју корупција у БиХ наноси свакодневном животу и економским процесима. Нагласио је да новац, који у корупцијским процесима нестаје, долази из џепова грађана.

"Корупцију видим као главног покретача одлива мозгова. До грађана је да захтијевају транспарентност, да захтијевају независно правосуђе, и, особито сада док се спремамо за изборе, да држе политичаре одговорнима и размишљају о томе шта добивају за врло високе порезе које плаћају", казао је Нелсон.

На питање новинарке  "Гласа Америке" како се то може промијенити и да ли је долазак америчког савјетника за антикорупцију, Ерика Ларсона знак новог америчког интересовања за БиХ или је разлог алармантна потреба да се учини нешто по питању корупције, или пак обоје, Нелсон је одговорио: 

"То јесте знак све веће забринутости. САД су много инвестирале у БиХ у њену реизградњу. Ми желимо тај новац видјети у служби грађана. И врло често бенефиције од тог новца не дођу до грађана. Нама је, такође, јасно да корупција није појава која се дешава само БиХ."

Додао је да се помоћ САД према корупцији односи на врло холистички начин. 

"Нама је јасно да се тиме треба бавити на грађанском нивоу, и да грађани морају бити спремни да се конфронтирају са корупцијом. Наша помоћ цивилном друштву је врло ефикасна на нивоу заједница, и ми такве грађане и њихове организације подржавамо",  каже амерички амбасадор у БиХ.

Осврнуо се и на неопходност добрих законских рјешења који би штитили звиждаче.

"Јасно нам је да је тим грађанима потребна заштита када се ухвате у коштац са корупцијом, и због тога су врло важни закони о 'звиждачима'. Јер ако су грађани довољно храбри да се у то упусте, онда им треба пружити и помоћ и заштиту. Република Српска има закон о звиждачима, док Федерација БиХ нема. Такође, врло је битно имати законе о конфликту интереса, законе о објави имовине изабраних званичника. И медији и истраживачко новинарство у овом процесу играју врло важну улогу, те и њих помажемо.

Ми, такође, локалним владама помажемо у електронском управљању што поједностављује процесе, и умањује могућност корупције. Радимо и са уредима за јавне набавке да успоставе транспарентност у тим процесима, јер ту много новаца нестаје", објашњава Ерик Нелсон.

Као позитиван примјер амбасадор Нелсон наводи напоре Канцеларије за сузбијање корупције који је успостављен при Влади Кантона Сарајеву, а који већ има одређене резултате у свом раду.

"У Сарајевском контону постоји Канцеларија за антикорупцију који је коалициона влада успоставила прошле године и увели су један од најбољих закона о извјештавању о приходима и имовини јавних функционера, те уводили друге законе и регулативе које ће служити као одбрана од корупције. Битно је да постоје легалне казне за случајеве корупције.

Драго нам је било видјети да је Влада Кантона Сарајево устала да то уради, али видимо, такођер, да су и под великим притиском, јер има оних којима то не одговара. И због тога смо појачали нашу помоћ и преко новог савјетника Ерика Ларсона, који врло блиско сарађује са овим уредом, али и многим другим локалним владама широм земље", истакао је Нелсон.

Коментарисао је и недавну пресуда Врховног суда Федерације БиХ према којој су у предмету корупције у Сарајеву на по 12 година осуђени Хасиб Бијелић и Емир Шарић, а заплијењена вишемилионска имовина. Истакао је да је то један од позитивних сигнала.

- Желио бих на крају скренути пажњу на случај од прошле седмице који доноси добре вијести у смислу антикорупције, када је Врховни суд Федерације потврдио пресуду и казну од 12 година затвора за двојицу оптужених и двије године за друге умијешане, дакле изречена је примјерена тешка казна. Осим тога, одузета је имовина стечена корупцијом и утајом пореза, у вриједности од 14 милиона конвертибилних марака.

То је велики успјех тужитеља и суци су донијели одличну пресуду уз помоћ закона и правних капацитета на којима смо радили годинама. Значи то је могуће, и то ће бити ефикасно. То се није десило зато што је Ерик Ларсон дошао у град као шериф, већ он с мојим цијелим тимом ради с грађанима који се боре и жели им помоћи у томе. Нисмо ми шерифи, шерифи су овдје у БиХ, треба да их буде више, и надамо се да ће у тој борби успјети, и да то грађанима даје наду", казао је амбасадро САД у БиХ у интервјуу за "Глас Америке".

(Глас Америке)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

МРКИ МРКИЋ

15.08.2020 08:49

ЗАВЕЛИ БИ ВИ РЕДА У БИХ ГОСПОДО ДА ЈЕ ВАМА ТО У ИНТЕРЕСУ. ОВАКО ИЗГЛЕДА ВАМА ТО ОДГОВАРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

15.08.2020 08:55

Баш тако. Мислим да они знају за сваку марку која се узме корупцијом а камоли милијарде али њима и европи то одговара јер ће тако све купити за мале паре....

Name

У ПРАВУ ЈЕ

15.08.2020 09:20

ОГАВНА ЗЕМЉА. ЛУДНИЦА.

Name

Ухх

15.08.2020 10:08

То морас Висковицу,Зељковицу,Додигу,Алену....објаснити,како се ради око набавке.

Name

СелманКРИМИ

15.08.2020 10:34

За сада је нажалост: НЕ МОЖЕ НАМ НИКО НИШТА ??

Name

Ре

15.08.2020 12:13

Реце амбасадор дрзаве за коју сви знају ста су радили по свијету задњих 30 година. Има Бога само полако.

Name

Баја велики

16.08.2020 14:04

Корупција..зар није то нека врста друственог уредјења

Name

СМИЈЕШНО БАЊА ЛУКА

17.08.2020 08:10

ЗНАТЕ ВИ ТО ДОБРО ИСТО КАО И ОНИ. ВИ СТЕ ТИ КОЈИ ИХ И ПОДРЖАВАТЕ. ДОБРО ЈЕ И ВАМА СА ТОЛИКИМ ПЛАТАМА НЕЗАРАЂЕНИМ А И ЊИМА ШТО МОГУ ПОРЕД ВАС ДА РАДЕ ШТА ХОЋЕ И КАКО ХОЋЕ. НЕ ЗАМАЈАВАЈТЕ ВИШЕ ОВАЈ ГЛУПИ И НЕПИСМЕНИ НАРОД.

Name

Јаффа

15.08.2020 09:04

Из интервјуа се види да ниједан конкретан корак неће да ураде...чуј да се “грађани конфронтирају са корупцијом”...па зашто постоје полиција и судство, само да штите “елиту”...а ММФ и банке ће и даље да финансира власт...фуј, само им је пљачка у глави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

15.08.2020 10:18

Дуго чекате. Не реагујете. И то нешто говори...

Name

Милан

15.08.2020 10:26

немају они ста да ураде. Ста њих брига сто смо ми поган. Као треба од њих да оцекујемо да нас натјерају да престанемо бити похлепна дјубрад која краду и отимају од сопствене дјеце. Молим те... Корупција је у насој култури.

Name

МИЛОМИР

16.08.2020 16:36

ДОДИК УЗИМА ОД НАРОДА НАЧЕЛНИКА И ТЕНДЕРА А НА КРАЈУ ЋЕ ОВИ УЗЕТИ УЦЈЕНОМ СВЕ ОД ЊЕГА, КАО ОД БАКИРА И Ч ОВИЦА

Name

Бубоња

15.08.2020 09:14

Док за вас власт ради, вама це ово лудило у Бих одговарати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прегажена

15.08.2020 14:00

НЕЋЕ КОРОНА УЗЕТИ ЉУДСКЕ ЖИВОТЕ ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ ПА МИ МНОГО РАНИЈЕ УМИРЕМО И ОБОЉЕВАМО ОД КОРУПЦИЈЕ НАРОЧИТО У ПРАВОСУДЈУ ЗБОГ ДОНЕСЕНИХ ПРЕСУДА КОЈЕ СУ ВАН ПАМЕТИ И КОЈЕ МОГУ СМИСЛИТИ УМРЕЖЕНИ ТУЖИОЦИ СУДИЈЕ И ДО СРЖИ ПОКВАРЕНИ АДВОКАТИ А ПОМОЋИ НАМ НЕМА

Name

Посматрач

15.08.2020 09:33

Доста те празне приче, немојте само давати више паре а тиме бити главни спонзори ове мафије на власти ако бар мало желите добро овом јадном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2020 10:56

Док не свати то нај веце зло звано америка, да је њиов нај веци промашај тзв беиха и да упорно састављају несто сто се распало прије 30 година, имат це такву ситуацију.И поред свакаквих бјрлосвјеских олоша који раде за америку нису ниста постигли.Рат је био и то висе нико не састави.

Name

Те ре

15.08.2020 12:36

Док је таквих будала као „ре“ бице и Додига и корупције

Name

Робови

15.08.2020 09:43

Одавно ми плацамо здрављем,биједом и сиромаством.Људи на градјевини страдају и сами криви за то.Ми радимо послове на црно да нам дјеца се исколују...заврсе факултете,ми смо у њиховим годинама у рововима били,силом натјерани...е сад прво одведите оног ког сте на тенку довели...пар људи онаквих је било у прослости ...Удјите у сваки град,отворите канцеларије за правну помоц људима а коју неце рјесавати приватни судови и приватно тузиластво.Један зивот несретни имам и унистава ми га неко за кога ви знате...ви сте дозволили..ви то колко сутра до подне мозете ријесити.Све их смијените...све нивое власти до мјесне заједнице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотоне

15.08.2020 09:50

За ста све људи добијају плату док сиротиња гладује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лик Видић

15.08.2020 10:04

Колико мораш бити наиван да повјерујеш да се овакви ликови брину за људске животе, а тек ови наши што се брину, сав народ када би поумирао, само њима да не фали длака са главе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

15.08.2020 10:16

Одговара багри крадја избора,пара убиства заједно затаскавају подрзавају пљацкасе и лопове и уста пуна демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

15.08.2020 10:23

САД су много инвестирале у БиХ у њену реизградњу. Па ви сте "склепали" ову дрзавицу!!!Није најбоље испала и сада ни сами не знате ста би са њом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2020 10:32

Ова дрзавица и Ц. Гора (Зета), су најстарије републике, на простору еx Југославије. Постојале су и у картама биле уцртане пре 1.400 година.

Name

Лана

15.08.2020 10:25

Баш Вас заболи за људске животе у овој земљи,имате добре плате уживате у овој љепоти,и ништа нерадите да би спречили корупцију. Овде што горе,за вас све боље,а и доприносите да буде тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

15.08.2020 10:58

СА ЊИМА СТЕ ВИ У ИСТОМ КОЛУ "ПЉАЦКЕ ОТУДЈИВАЊА ОТИМАЊА" А пуна вам уста овог НАПАЦЕНОГ НАРОДА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

15.08.2020 11:14

Само славину заврнути иукинути финансирање политичких странака, нека буде као у Титино вријеме, без новаца па ко воли нека изволи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.08.2020 20:21

Јебени "лицимуру", ви сте нам ту корупцију подвалили на својим тенковима прије 20 година! Умрите сви скупа заједно стоке проклете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИКОВА метода

15.08.2020 21:26

Додик то већ ради има 10 година . Све по Додиковој наредби млади се убијају, Силују , злостављају а никад Нико не одговара за такве злочине. Ста се промјенило ,, ниста,, само горе и горе. Додик и Даље наставља по Свом режиму и диктатури

ОДГОВОРИТЕ