Звезда објелоданила детаље смрти Мајкла Оџа

Кошаркаши клуб Црвена звезда огласио се саопштењем поводом смрти некадашњег кошаркаша црвено-белих Мајкла Оџа и детаља који су претходили његовој смрти. 

Кошарка 02.09.2020 | 13:04
Звезда објелоданила детаље смрти Мајкла Оџа

Саопштење клуба са Малог Калемегдана вам преносимо у целости:

"У циљу спречавања било каквог дезинформисања јавности, посебно након бројних покушаја појединаца да то учине својим ничим изазваним иступима у по правилу увек истим медијима – који су на срећу у мањини, КК Црвена звезда жели да презентује јавности сазнања која има у случају трагичне смрти Мајкла Оџа. До њих смо великим делом дошли и захваљујући часним људима који не желе да овај случај остане без одговора и епилога, посебно након иритантних иступа појединаца који су се из само њима знаних разлога – препознали, а да им нико није поменуо име?

Као што је већ јавности познато КК Црвена звезда ће сносити све оперативне трошкове, као и трошкове транспорта тела Мајкла Оџа у Нигерију.

Од смрти нигеријског центра преминулог у сали за вежбање ФК Партизан у Хумској, коју користи КК Партизан, током тренинга у петак 07.08.2020.године, прошло је 26 дана. И поред покушаја појединаца да дезинформишу јавност, унесу додатну конфузију и изврше својеврсну опструкцију, сазнали смо неколико важних чињеница:

– Тренинг је организовао, надгледао и снимао мобилним телефоном тренер КК Партизан који је вршио функцију скаута Новица Чичић са својим сином Николом. Ни један ни други не поседују црвену тренерску лиценцу потребну за овакве активности, већ само плаву која је довољна за рад у кошарци са играчима нижег нивоа.

- Мајкл Оџо је под њиховим “надзором” иако тек опорављен од тежег облика Короне (упале оба плућна крила) радио током пет дана (03.08 – 07.08) до догађаја који се завршио кобно и смрћу бившег центра Црвене звезде.

– Осим двојице тренера без одговарајуће лиценце, од којих је једно лице, како је саопштио надлежним органима званично понављамо, тренер КК Партизан који врши и фунцкију скаута (Новица Чичић), на тим тренинзима био је са нејасном улогом присутан и Мирослав Миња Илић, који се надлежним органима представио као “пријатељ” Мајкла Оџа. За кошаркашку јавност иначе је познат као кошаркашки менаџер.

На следећа питања такође (и даље) немамо важне одговоре:

– Зашто и са којим циљем су организовани ови тренинзи, ако се знало да је Мајкл Оџо имао свог менаџера у Америци који није знао за овај “аранжман”?

– Зашто су људи који су водили овај тренинг, Новица и Никола Чичић, исти водили без А лиценце?

– Зашто су људи који су водили овај тренинг, Новица и Никола Чичић игнорисали медицинску документацију на пет страна у којој се јасно сугерише да је Мајклу Оџу забрањено да тренира ? Надлежни органи су од Новице Чичића на месту несрећног догадјаја преузели 5 лекарских извештаја, на име Мајкла Оџа који је издао дом здравља “Бел Медиц”. У наведеним лекарским извештајима је потпуна анализа болести, где је у последњем извештају од 05.08.2020.године дата препорука – савет лекара: ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ УМЕРЕНОГ ИНТЕНЗИТЕТА. Ова препорука значи да је Мајклу Оџу дозвољена шетња, имајући у виду да се ради о рековалесценту који се опоравља од тежег случаја Цовид-19. ТАкође, дотични Новица Чичић је надлежним органима предао и две потврде институте за јавно здравље “Батут” на име Мајкла Оџа о резултатима тестирања на вирус Цовид-19 (01.07.2020 – позитиван, 21.07.2020 – негативан).

– Зашто Новица и Никола Чичић, као и Мирослав Илић, пошто су извесно имали увид у здравствену документацију, нису сходно својој професионалној обавези, дужној пажњи и савести, забранили тренинг Мајклу Оџу,већ су са њим, како изјавише, радили од 03.08.2020. сваки дан до 07.08.2020.године?

– Зашто је снимак који се појавио у јавности презентован као снимак са надзорних камера, а заправо је снимак са мобилног телефона Новице Чичића?

– Зашто се не поклапају изјаве у медијима “анонимних очевидаца” о месту и тачном времену када је и где преминуо Мајкл Оџо, (који је према нашим сазнањима званично преминуо у 13:25 – дакле сат времена касније од наведених 12:20, не у сали, већ у Ургентном Центру у који је довежен колима Хитне Помоћи у 12.55, и то у амбуланту за реанимацију.

– Шта су изјавила још два сведока ове трагедије, који су били у сали, и представили се као родитељи играча који је такође био на поменутом тренингу?

– Да ли су узете изјаве од још неколико младих европских и афричких играча присутних на том тренингу?

-КК Црвена звезда , дошао је и до информација са којима није раније био упознат – да је Мајкл Оџо од последње понуде нашег клуба у фебруару ове године (која је била врло коректна и без икаквих условљавања како тврде поједини спортски радници без педигреа), имао више понуда других клубова. Само од једног у периоду од 6 месеци имао је чак три. Једну у тренутку када је претходна сезона била у јеку, пре пандемије. То се на свим језицима зове исто – врбовање.

– У ранцу Мајкла Оџа налазила су се и два мобилна телефона, који ће у данима који долазе, најбоље поткрепити кроз бројне преписке, све тврдње нашег клуба око појединаца који су данима нудили много тога Мајклу Оџу само са једним циљем. Иначе ранац са свим стварима покојног Мајјла Оџа са грбом КК Црвена звезда надлежним органима је на лицу места донео “пријатељ” Мирослав Илић.

КК Црвена звезда је у више наврата као клуб ћутао на разне неаргументоване нападе појединаца који су помислили да је кошарка почела да се игра од тренутка када су они у њу чудним сплетом околности ушли. То су исти они који са својим “саветницима” сада моралишу на рачун нашег клуба, а у дану када је трагично настрадао Мајкл Оџо, требали су лицем у лице да финализирају договор, потпишу уговор са Мајклом Оџом и прогласе некакву “победу”? Зашто тај “спортски радник без педигреа” сада “пере руке” од свега и у чему се препознао?

Тај појединац , који има своје име и зове се Остоја Мијаиловић, до скора потпуно непознат српској јавности у сваком погледу. Залутао у кошаркашки спорт, уместо да ћути и учи, већ месецима од почетка пандемије лицемерно води кампању против КК Црвена звезда како би се додворио навијачима клуба који представља, и покрио своје велике незнање и бројне грешке. Својим уличарским манирима, покушава да увуче КК Црвена звезда у некакву полемику како би стицао јефтине поене код присталица клуба који тренутно представља, и на овакав начин га свакоденовно брука.

Уместо што се бави Црвеном звездом, предлажемо му да објасни јавности и на првом месту навијачима клуба који представља – како и због каквих уцена и шиканирања “великог спортског радника”а не због новца, је отишао италијански тренер Андреа Тринкијери.

Тај који би да се бави свима осим својим клубом (Остоја Мијаиловић), требало би да каже и зашто му људи масовно напуштају Управни одбор клуба, зашто га напуштају и појединци из спортског сектора, зашто се бави туђим (и исправним) финансијским извештајима у АПР, али никако да објави свој. Низ проблема је подугачак, али није на КК Црвена звезда да их до детаља наводи, јер се бави собом, не другима, иако о њима знамо много тога.

Међутим, на лицемерје нећемо ћутати – попут оног да дотични међу првима честита КК Борац из Чачка пласман у прву АБА лигу, али је на гласању током Скупштине као представник свог клуба био против уласка тог клуба у први ранг регионалне лиге? О томе постоје и докази у виду тонског записа и стенограма седнице (који су селективно и у деловима из својих разлога и интереса пустили у јавност супротно свим правилима АБА лиге). Толико о образу и моралу. Коначно, тај који нас већ месецима доводи у везу са некаквим сукобом интереса у АБА лиги, а не може да нађе и оспори ни једну утакмицу коју су КК Црвена звезда и КК ФМП одиграли до сада (иначе би то већ урадио), а то нису урадили никада ни органи нити било ко из АБА лиге, шаље на адресу нашег клуба поводом квази “сукоба интереса” дописе КК Партизан на коме се као потписник налази директор клуба Дејан Кијановић, уједно и председник КК Младост из Земуна? Толико и о сукобу интереса.

Уједно захваљујемо се КК Партизан што је (на начин на који је то већ урадио) обелоданио финансијски извештај КК Црвена звезда који је за разлику од њиховог јавни документ, исправан, легитиман и прошао је ревизију Евролиге и свих осталих надлежних органа. Као клуб радили смо и радимо све по Закону, па зато и немамо разлога да прикривамо извештаје нити податке везане за финансијске трансакције!

КК Црвена звезда гласао је на Скупштини АБА лиге за улазак КК Борац Чачак и КК Младост Земун у АБА 1 и АБА 2 лигу јер сматрамо да и поред свих евентуалних интерних несугласица које постоје – интерес српске кошарке је да имамо још представника у регионалним лигама. За разлику од неких, којима је очигледно најважнији сопствени интерес!

КК Црвена звезда не жели никакве медијске ратове ни кампање. Нити смо у њима учествовали од марта ове године, јер сматрамо да не воде ничему, осим у блато у коме се неки најбоље ваљају. Али све има своју меру!

Коначно, овом приликом обавештавамо јавност да је обдукција тела Мајкла Оџа обављена, а део резултата, без токсиколошких налаза који се и даље чекају, познати су надлежним органима. У цео процес од почетка је укључена држава Нигерија која је упутила три ноте МИП РС, као и породица Мајкла Оџа која је овластила еминентну адвокатску канцеларију из Београда, које ће заступати њихове интересе у даљим поступцима.

Очекујемо да наредни дани и недеље дају одговоре на бројна питања. Не сумњамо да ће као и много пута до сада, улога појединаца у низу догађаја уз помоћ вишег јавног тужилаштва, бити расветљена до краја.

КК Црвена звезда као и до сада стоји им на располагању за сваку врсту помоћи", стоји у саопштењу црвено-белих.

(Курир спорт)

Коментари / 0

Оставите коментар