Чудо на Сокоцу: Јабука процвјетала у септембру

- На имању Борке Косорић у селу Читлуци код Сокоца ових дана процвјетала је јабука иако са грана није убран овогодишњи род.

Занимљивости 21.09.2020 | 10:34
Чудо на Сокоцу: Јабука процвјетала у септембру

Седамдесетпетогодишњи Рајко Бјековић, зет ове породице, рекао је Срни да се изненадио када је, помажући у обављању послова на имању Косорића, примијетио више групица цвијета јабуке у воћњаку у коме јабуке овогодишњег рода још нису обране.

"Ни најстарији мјештани у овом селу не памте да јабуке цвјетају у септембру, али је устаљено мишљење код људи на Романији да цвјетање воћа у ово доба годне најављује јаку зиму", рекао је Бјековић.

Према његовим ријечима, на стаблу јабуке се појавило више групица цвјетова посебно у вишем дијелу крошње, који су исте величине као и прољећни.

Виши стручни сарадник за воћарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац Драган Бејатовић рекао је Срни да је ријеч о ретровегетацији, појави да воће поново процвјета, најчешће у септембру у октобру.

Он наглашава да топло вријеме, карактеристично посљедњих година за ове мјесеце, као и присуство влаге доводе до ове појаве, нарочито код коштичавог воћа.

Бејатовић тврди да се таква стабла исцрпљују и воћка "неприпремљена" улази у зимски период, када и мањи мраз може проузроковати њено смрзавање.

Он је воћарима препоручио да обиђу своје насаде више пута током јесени и утврде да ли је присутна ретровегетација, како би се на вријеме реаговало, јер од обима појаве лисне масе зависе даље мјере које треба предузети.

"Ако је ретровегетација у мањој мјери присутна, препорука је да се прије кретања вегетације у прољеће обави интензивнија резидба, како би се воћка што прије опоравила од стреса и успоставила физиолошка равнотежа између раста и плодности", препоручио је Бејатовић воћарима.

Он је нагласио да у случају јаког јесењег пролиставања, ту лисну масу треба орезати прије зиме, те воћку третирати дозвољеним средствима на бази бакра.

Бејатовић подсјећа да оваква стабла губе на кондицији и неспремно дочекују предстојећи мировање, што ће се одразити на почетак кретања вегетације у сљедећој години.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нормала

21.09.2020 09:30

У НЛ знају и у Децембру процветат.

ОДГОВОРИТЕ