Гренел дошао да спроведе договор из Бијеле куће

Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине, стиже данас у Београд, где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, а са њим долази још 13 америчких званичника.

Србија 22.09.2020 | 08:17
Гренел дошао  да спроведе договор из Бијеле куће

Гренел долази како би проверио како тече спровођење најава из документа потписаног 4. септембра у Белој кући, а јуче је боравио у Приштини, где је разговарао о истој теми са тамошњим званичницима.

- Гренел ће са председником Вучићем разговарати о економској нормализацији односа Београда и Приштине. Са њим долази и Адам Болер, директор Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ), са којим ће премијерка Србије Ана Брнабић потписати Заједничку изјаву - каже извор "Блица" из врха власти.

Главна тема посете је отварање канцеларије нове америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Србији. Теме разговора током Гренелове посете Београду биће и остале тачке споразума из Вашингтона, које по наводима извора "Блица", Гренел жели што пре да покрене и спроведе.

- Често се дешавало да се неки документ потпише и да потом остане мртво слово на папиру, погледајте само Бриселски споразум. Због тога Гренел не жели да било шта препусти случају. Американци су много озбиљније у све ушли него што је то чинила администрација у Бриселу - каже наш саговорник.

Гренел и Болер састаће се и са представницима српско-приштинских привредних комора и директорима компанија.

Састанак са председником Вучићем је у 14, након тога потписивање и прес-конференција.

Ана Брнабић и Адам Болер потписаће заједничку изјаву у којој ће стајати да обе стране намеравају да се посвете примени и реализацији споразума потписаног у Вашингтону.

- У меморандуму ће стајати да ће и Србија и ДФЦ верно примењивати споразум о подстицању улагања и да ће обе стране идентификовати пројекте који ће допринети економској нормализацији између Београда и Приштине, а што ће економски ојачати читав регион - наводи саговорник нашег листа.

Сједињене Државе показале су се као много ефикасније од Европске уније, која се пробудила тек након што је Вашингтон показао озбиљнију иницијативу. Америка је без размишљања подржала идеју о "малом Шенгену" јер ту види основ за напредак и развој читавог региона, а том процесу ускоро ће се, према споразуму из Беле куће, прикључити и Приштина.

Како сазнаје "Блиц", Сједињене Америчке Државе сада врше притисак и на Босну и Херцеговину да се прикључе иницијативи.

- Спровођење споразума који су склопљени са Приштином и Београдом главни су приоритети администрације америчког председника Доналда Трампа - изјавио је у недељу специјални представник Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, пред долазак у Приштину и Београд следеће недеље.

- Видимо се у Приштини и Београду ове недеље - поручио је Гренел у недељу на Твитеру.

Зауставили смо масовно убијање

- Ми заустављамо масовна убијања између Косова и Србије. Дуго година су се убијали. Престаће да убијају једни друге - рекао је амерички председник Доналд Трамп на предизборном скупу у Фајетвилу у Северној Каролини.

Трамп је, између осталог, у суботу увече рекао да ће можда бити изабран за Нобелову награду за мир због недавно потписаног споразума између Београда и Приштине у Вашингтону, као и споразума арапских земаља и Изарела.

О’Брајан захвалио Тачију

Саветник за националну безбедност Сједињених Америчких Држава Роберт О’Брајан упутио је писмо председнику привремених приштинских институција Хашиму Тачију и изразио захвалност због подршке Тачија састанку представника Београда и Приштине у Вашингтону 4. септембра, преноси "Газета експрес."

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

БЛ

22.09.2020 06:57

Досао да откаце рудоњу,доста је било и његовог ср.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАРА-ЂОРЂЕ

22.09.2020 07:10

Јел га Вучић примио, мислим оно , ваљда је мого

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мадрац

22.09.2020 07:25

Мога је и Мие доци у Бг са својим приједлогом за одлазецу америцку администрацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлазеца или не

22.09.2020 08:31

Свака њихова администрација це исто,због свога интереса.

Name

Кајла

22.09.2020 07:51

Кад неће Руси хоће Амери. Код њих (Амера) нема циле-миле, оно што потпишеш мора и да извршиш, иначе нећеш се добро провести. Надати се да ће уз њихово посредовање и помоћ коначно доћи до нормализације односа Србија-КиМ, а ако притегну Комшића и Џаферовића и БиХ ће приступити "Малом Шенгену".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.09.2020 10:18

@Кајла.Мали сенген је Велики корак назад,а то је врацање у Отоманско царство.Зиви били па видјели.

Name

Камо среце

22.09.2020 08:28

Да је тога разума било деведесетих. Хоцу да казем Србија је увијек могла играти на ту карту"била она прљава или не", сви играци су варали, али цињеница је да би стање било ни налик садасњици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста казу

22.09.2020 08:35

У БиХ, када им нареде главни?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2020 08:59

Вуцицева фаца на слици све говори .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.09.2020 10:14

Нас Пресједник као домацин требао би да изгледа весели када му додју гости.Он тако не изгледа онда ми није јасно засто га уопсте прима.Ни овај гост ми није нормалан па ако ниси добро досао окрени се за 180 степени и иди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееееее

22.09.2020 12:38

Слика говори висе од хиљаду ријеци.Ко се задњи смеје најсладје се смеје...прц милојка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.09.2020 16:03

Погледај слику из Пристине Тација и Гренела и упореди са овом сликом из Београда Вуцица и Гренела.Мислим да нисмо заслузили толику казну јер су нас бас понизили.Како се оно казе "Ко нас је клео није дангубио"

Name

Хм

22.09.2020 12:46

Коме ли се све зелудац изврце?! ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

22.09.2020 20:09

АМЕРИ ДАВНО КУПИЛИ ТРЕПЦУ,КО ЗНА СТА ЈОС НА КОСОВУ.САД ТРАЗЕ НОРМАЛУЗАЦИЈУ ИДНОСА ИЗМЕДЈУ БЕОГРАДА И КОСОВА САМО СТО СЕ НЕ КАЗЕ ДА КОСОВО ТРЕТИРАЈУ ЈАО ДРЗАВУ.АКО НИЈЕ ТАКО ЗАСТО НЕ КАЗУ ДА ДРЗАВА СРБИЈА ИМА ПУНУ ЈУРИСДИКЦИЈУ НА КОСОВУ У СКЛАДУ СА УСТАВОМ СРБИЈЕ.НИЈЕ ТАКО,А ДОБРО ЈЕ ДА САРАДЈУЈУ ДА МАКАР НАРОД МИРНО ЗИВИ И РАДИ.ВЕЛИКЕ СИЛЕ РАДЕ ЗА СЕБЕ.МИ МАЛИ КАКО НАС ВЈЕТАР ПОНЕСЕ.НАЗАЛОСТ.