Нове мјере против короне на снази ће бити пола године

Британски премијер Борис Џонсон је објавио да ће нове рестриктивне мјере против пандемије корона вируса бити на снази наредних пола године. Обраћајући се парламентарцима објаснио је зашто се уводе и о каквим мјерама је ријеч.

Свијет 22.09.2020 | 15:56
Нове мјере против короне на снази ће бити пола године

Џонсон је подсјетио да се у Великој Британији знатно повећава број људи позитивних на корона вирус. Како је рекао, надлежни су га упозорили да би се број заражених могао удуплати у наредних од седам до 20 дана. Страхује се да би током сљедећег мјесеца могло бити десетине хиљада заражених, пише британски дневни лист Гардијан. Указао је на то међу којом популацијом се вирус највише шири.

– Тачно је да број заражених корона вирусом највише расте међу особама од 20 до 29 година, али постоје докази који показују да се вирус шири и међу осјетљивим категоријама становништва. Видјели смо да је то за посљедицу имало велики број захтјева за болнички третман и, нажалост, већи број смртних случајева. У посљедњих 15 дана број болничких пријема у Енглеској се удуплао – рекао је.

Британски премијер је напоменуо да ако би број заражених током октобра био неколико десетина хиљада, онда би то за посљедицу могло имати смрт неколико стотина особа у новембру.

Затим је објаснио о каквим рестриктивним мјерама је ријеч. Прва се односи на начин извршавања радних обавеза.

– Прво, поново тражимо од оних који раде уредске послове да то раде од куће, ако су у могућности тако радити. Они који не могу тако радити, као што су радници у јавним службама, грађевински радници и други, наставиће радити као и до сада – нагласио је.

Друга мјера се односи на рад угоститељских објеката.

– Од четвртка ће сви пабови, барови и ресторани морати услуживати своје госте искључиво док сједе за столовима или омогућити наруџбу коју ће купац понијети одмах са собом. Сви угоститељски објекти мораће се затворити до 22 сата – казао је британски премијер.

Сљедећа мјера подразумијева ношење заштитне опреме.

– Продужићемо захтјев да сви радници у трговини, такси возачи, радници у угоститељству и посјетиоци угоститељских објеката носе заштитне маске осим онда када нешто једу и пију – образложио је.

Према његовим ријечима, постојеће мјере или водич за понашање током пандемије и даље ће бити обавезујући за трговце, туристичке раднике и у другим приликама.

Џонсон је поручио да ће свадбама и различитим пријемима моћи присуствовати максимално 15 људи, а сахранама 30 особа. Како је казао, рестриктивно ће се примјењивати правило о броју присутних приликом колективних спортова.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирко

22.09.2020 14:42

Питање је хоћеш и ти бити на снази пола године ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадранка

23.09.2020 07:51

Управо тако.

Name

Андриц

22.09.2020 19:43

А сто ограницава до 22х,засто бас 22х,засто не 18х,у цему је разлика????

ОДГОВОРИТЕ