Како прославити славу по мјери кризног штаба?

Како се приближава период слава, епидемиолози савјетују да треба бити посебно опрезан јер се у затвореним просторијама вирус лакше шири, што нам свакако долази с јесени и током зиме.

Вијести 22.09.2020 | 22:34
Како прославити славу по мјери кризног штаба?

Зато се и апелује да се слава прославља искључиво у кругу породице, што је у основи и сврха славе, те је чак ризично позвати и оне најближе ако не живе у истом домаћинству.

Епидемиолог др Соња Новак каже за Блиц да је сваки вид окупљања ризичан када је вирус у питању, да је веома важно бити опрезан у сваком смислу, што значи да се никако није препоручљиво окупљање људи у затвореном простору, нарочито без заштитних маски.

– Наилази нам период слава, људи ће славити, наравно, али не треба заборавити да је вирус ту и да је то неопходно увијек имати на уму. Свакако неће вам гости сједити у кући са маскама, а дошли су на славу, зато се савјетује да ове године будете максимално суздржани и да славу обележите у кругу породице. Чак је ризично и ако би дошли дјед или бака, који не живе у истом домаћинству, зато је важно суздржати се од таквих активности и нећете никако погријешити ако славу прославите управо тако – каже др Новак.

А онда слиједи Нова година, Божић…

Послије слава слиједи и дочек Нове године, Божић, а тада се може очекивати поновни долазак људи из иностранства, али и жеља за опуштањем и слављем. Како су епидемиолози у више наврата најављивали долазак другог таласа крајем године и почетком наредне, у том периоду биће неопходно повећати опрез на максимум.

– Што се дочека тиче, ми сваке године славимо на отвореном, на трговима, што је добро то учинити и ове године уколико буде организације. Не треба заборавити да вирус циркулише, да је ту, а зима је идеално вријеме за респираторне инфекције. Година је таква каква јесте и неопходно је бити суздржан. Слиједи нам касније и Божић, празник се слави у кругу породице, а што се тиче одласка у цркву, обавезно носите маску како у другим затвореним просторијама, тако и у цркви. Мој је савјет да бирате време када нема гужве. Опрез и поштовање епидемиолошких мјера су неопходни у борби против инфекције – каже др Новак.

Како је најављено, у октобру би требало да почне вакцинација против сезонског грипа, а она је сада потребнија него икада како би се спречило да дође до миксовања двије инфекције, Цовид-19 и сезонског грипа.

Оно што епидемиолози стално истичу је да ће се мјере прилагођавати према актуелним епидемиолошким показатељима, а оно што ће нам бити неопходно током зимског периода је максимална заштита у виду маски, дистанце и свакако повећаног степена хигијене, како у домаћинствима, тако и у радним просторијама.

Нове мјере за гастарбајтере пред сезону слава

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон изјавио је да ускоро долази управо тај период слава, што ће уједно условити и долазак гастарбајтера, те се намеће питање да ли ће и тада бити добро стање.

– Питање над свим питањима је како ће бити када почну славе. Биће одговарајући надзор за оне који долазе из иностранства за вријеме слава. Ризично је, и као пред Ускрс, биће огромног прилива наших људи, рекао је Кон.

Тренутно је, како каже, ситуација повољна, те да сада немамо критичне градове. Додаје да је активност вируса на ниском нивоу, али да не можемо рећи да је ослабио.

– Сами резултати показују да смо ми ипак дисциплиновани. Једини сам који помиње кажњавање, али казне служе да обезбједе спровођење неких мјера – додао је др Кон.

(Блиц)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Скептик

22.09.2020 20:55

Кон је једини за кажњавање. Како је могуће да се таква моћ дадне једној тако небитној особи????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адио

23.09.2020 07:01

Скептик,ти си толико битан,нема дилеме,стручњак за ништицу

Name

За Адио

23.09.2020 11:32

Жив био, а шта ти је то ништица?

Name

Саша

22.09.2020 21:29

Ја сам јуче био у гостима и сво вријеме сам носио маску.Не видим разлог да ни на слави не буде тако,плус распоредити госте тако да их не буде много у просторији.Имам поуздану информацију да власт у Србији припрема цјелодневне полицијске часове у дане највећих слава(које још ове године углавном падају у дане викенда) експлодирају ли бројке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре саша

23.09.2020 06:45

Само сатана и антихристи носе маске на славама.

Name

Никола озрен

22.09.2020 21:31

Вакцинисите се ви и ко год хоце нек се вакцинисе нас оставите на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виде комуњара под маском

22.09.2020 23:04

А ста мислите да престанемо да славимо славе да нам затрете идентитет... ми смо славили и у горим условима тако да...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

23.09.2020 03:36

по старом обицају мој спрамдјед славио за вријеме турака и ја цу за вријеме додика ко це ми то забранит нема га

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало Људи

23.09.2020 11:35

Кажу да не смије бити више од 5 гостију! По могућности да буду сви укућани, и нико са стране, чак ни ђедо и бака, ако не живе с вама на смију доћи; ни ви њима!?

Name

А као нема муслимана?

23.09.2020 04:52

За њих не важе мјере? Уосталом, они се придржавају мјера, видјели смо на Мањачи. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

23.09.2020 05:17

Проблем је слава а није проблем кад отварају ДВА КИЛОМЕТРА ПУТА и цијела политичка елита се скупи на једном мјесту и сви под шатор Неше Спида. #ДВА КИЛОМЕТРА АСВАЛТА#

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

23.09.2020 06:35

Тако је,сто посто си у праву.Али само дај да буде сто звуцније,са сто висе објава,медијских цланака.Ма море марс у 3 пм и они и њихови приједлози...

Name

ВРС

23.09.2020 05:17

Ма ви сте будале азиле!!! Вијерник вијерује само у бога, а бог је свемоћан, и све што славиш у божије име небој се!!! Какав вирус и пм!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

23.09.2020 05:27

Не верујем више никоме. Никога нисте излечили јер лека нема. Ко је отишао у болницу он је и умро. Све се зна. Прање руку и пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

23.09.2020 05:32

Скупови назовимо владајуцих мозе и без маски и без растојања. Забранили Ускрс сада и Славу. И у куцу да удјете то хоцете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дренка

23.09.2020 05:33

Славу славите нормално ко и до сада,а кризном стабу позелите све најбоље и нек они славе како хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

23.09.2020 05:53

Једноставно се вратите библији и видите да нема слава... Маните се паганских обичаја... Сретна слава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

23.09.2020 06:44

Доста поуцан коментар..... А... којем дијелу Библије

Name

једноставно

23.09.2020 09:29

јабивас замолијо да ви оставите србе и србске славе на миру бавитесе својом историјом акоје имате турци отесе србску аја софију устасе отесе србску цркву и претворисе у фрањевацки самостан манастир браце мале и крилису али бог остави сведока и открије сваку превару и отимацину

Name

ре

23.09.2020 12:00

Што више слава - то боље! Прослављамо Господа Бога, и успут се присјећамо и Његових Светих угодника, од којих неки пострадаше мученички за Господа, а неки подвизавајући се, мирно завршише свој овоземаљски живот. Слава може да смета само секташима и сатанистима јер се њоме прославља Сами Свемоћни Бог, слава Му и хвала занавијек! Амин!

Name

Констатација

23.09.2020 06:21

Значи ви нам препоручујете да Славу и Божић не Славимо, али што се тиче Нове године (претпостављам оне међународне 31.12.), то дабогме, подржавате да се прослави! Знате шта, срам вас било, реците отворено да више не смијемо славити Православне празнике, да будемо начисто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

23.09.2020 06:37

Мени није јасно како то да је вирус опаснији у затвореним просторијама,а у марту и априлу нам нису дали мрднути из куце на свјез зрак.Па ко кога овде зај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

23.09.2020 10:46

Се важи кад је у питању гласање и Нова година, а за остало будите у кућама, до пет чланова, са маскама, наравно!

Name

Д

23.09.2020 07:40

Све треба пустити... Играј, играј народеее, вечерас је славље... А сутра по старом... НЕ ВАЉА КРИЗНИ ШТАБ... На славу не зовете политичаре, већ оне које волите, њих ћете изложити зарази, али виша је то логика за неке! Успут, колико ће љекара бити физички и психички способно да ради свој посао. Падају као покошени! Ко ће вас лијечити??? Неко ће вам ЗАТРТИ ИДЕНТИТЕТ ако будете СЛАВИЛИ, али не дернечили и то 1 годину?! Православцу је слава породица (ужа), свијећа, хљеб, икона и вино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2020 09:07

Тацно тако! Ко је прави вјерник, тај зна да Слава није дернецење сто људи до зоре! То у ста су се Славе претвориле је страсно и нема никакве везе са Православљем!

Name

Ре ре

23.09.2020 11:45

Тако раде ови новокомповани што су им ћаће биле комуњаре, које нису Славиле, па и они нису имали од кога научити! Обични људи, углавном синови и ћерке, нашег честитог сељака, који је увијек Славио и Богу се молио- они знају како се Слави, тако Славе и то преносе и тако уче и своје надљеднике!