Бечић изабран за предсједника Скупштине ЦГ

Лидер коалиције "Мир је наша нација" и предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић изабран је за предсједника Скупштине Црне Горе, са 45 гласова ЗА, а против је био један посланик, док је празних листића било 25.

Регион 23.09.2020 | 14:36
Бечић изабран за предсједника Скупштине ЦГ

"Заклињем се да ћу дужност вршитит по Уставу и закону, честито, одговорно и савјесно, тако ми Бог помогао", рекао је Бечић након гласања.

Сви посланици нове парламентарне већине подржали су лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе, саопштено је из Демократског фронта, Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА.

О том приједлогу треба да се исјасне посланици црногорске скупштине, након што потврде именовање Алексе Бечића за предсјендика Скупштине.

Данашњом конститутивном сједницом парламента Црне Горе предсједава најстарији посланик Миодраг Лекић. Дио посланика ДФ-а није присуствовао интонирању химне. На сједници није присутан предсједник државе Мило Ђукановић.

На сједници су верификовани су мандати 81 посланика.   

Сви посланици нове парламентарне већине подржали су лидера коалиције "За будућност Црне Горе" Здравка Кривокапића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе, саопштено је из Демократског фронта, Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА.

Они су објавили фотографије документа са потписима 27 посланика коалиције "Мир је наша нација", 10 посланика коалиције "Мир је наша нација" и четири посланика коалиције "Црно на бијело", са захтјевом предсједнику државе Милу Ђукановићу да Кривокапића предложи за мандатара.

Демократски фронт предложио је раније да лидер коалиције "Мир је наша нација" Алекса Бечић буде предсједник Скупштине, а Кривокапић мандатар будуће Владе.

"Нас не интересују фотеље, интересује нас само будућност Црне Горе и свих њених народа", саопштио је посланик ДФ-а Милан Кнежевић на данашњој конститутивној сједници Скупштине.

Предсједавајући Миодраг Лекић тада је позвао да се достави писани предлог десет посланика, како би се изјаснили о предлогу ДФ-а.

Лидер коалиције "Црно на бијело" Дритан Абазовић рекао је да је предлог ДФ-а апсолутно прихватљив за ту коалицију, те поручио да остаје "човјек од ријечи".

"Ако се задовоље пословничке форме, можемо да приступимо избору предсједника скупштине из редова Демократа, Алексе Бечића, а да након тога формализујемо и кандидатуру за новог мандатара", казао је Абазовић.

Бечић је казао да посланици ЗБЦГ и "Црно на бијело" имају апсолутну подршку и спремност коалиције "Мир је наша нација" уколико сматрају да треба формализовати избор за предсједника Скупштине на начин како су предложили, те да су спремни ставити потписе на предлог да Кривокапић буде мандатар.

Кривокапић: Први принцип рада нове власти ће бити да уредимо државу

На питање хоће ли влада бити експертска, Кривокапић је одговорио да реалност налаже да се праве одређени уступци.

Први принцип дјеловања нове власти ће бити да уредимо државу - нећемо се светити и није битан било чији интерес осим интереса грађана, поручио је лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић у обраћању новинарима у Скупштини.

Он је казао да се на изборима 30. августа у Црној Гори први пут десила демократска промјена власти, те да не жели "да нико буде поражен."

„Ако неко мисли да је слобода која су добили мало, ја не знам шта је онда велико. Црна Гора је држава свих нас. Битан је интерес народа, али сви морамо да дамо свој допринос“, навео је Кривокапић.

Он је поручио да увијек треба тражити најбоље рјешење.

„Треба градити Црну Гору која ће бити свијетли примјер свима у окружењу. Процес није лак и једноставан“, казао је Кривокапић.

На питање хоће ли влада бити експертска, Кривокапић је одговорио да реалност налаже да се праве одређени уступци.

„Нова влада треба да буде влада повјерења и да јој грађани вјерују. Нећемо дијелити грађане ни по нацији, ни по вјери“, рекао је Кривокапић.

Он је истакао да је погрешна перцепција да митрополит црногорско–приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије кроје судбину Црне Горе, наводећи да су се они ту нашли као помиритељи.

Обавеза нове власти је да Црна Гора личи на Луксембург, гдје је нулта толеранција на корупцију, поручио је он.

(БН/Вијести.ме)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Брод

23.09.2020 12:49

Честитам и много успјеха у раду, желим, за бољу будућност свих грађана Црне Горе! Само напријед и са срећом за боље сутра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретно

23.09.2020 15:41

Сад у свим српским дрзавама имамо праву власт

Name

Ре Сретно

23.09.2020 16:07

Ја знам да има само једна српска дрзава, Србија.

Name

Гојко

23.09.2020 13:03

Браво,, свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Србији

23.09.2020 13:08

КОРУПЦИЈА НЕ ПОСТОЈИ,САМО ЗА АМФИЛОХИЈЕМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фасизму

23.09.2020 13:22

Вријеме ће показати своје!Врло врло сумњива подршка владајуцих (а има их доста)’Изјаве боље реци пароле “будуцег” посланика живио “србски народ гдје год живио “ у најмању руку су “чудне “ Само показују искрену “приврзеност” те партије држави Црној Гори и њеном Јединству( можда на “ заједницком србском простору) а то би био давно недосањани сан из којег буђење би могло бити “пад са кревета” ( у овом случају губљење власти)

ОДГОВОРИТЕ
Name

атила

23.09.2020 13:35

Градит цес Црну Гору са оним сто неце да цују химну и сто мрзе дрзаву у којој зиви.Имају у Босни једни такви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј РС

23.09.2020 13:45

Хвала Богу. Конацно несто добро у овој јако лосој 2020. години.Срецно Црногорци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2020 15:14

Мислис да це бити добро?

Name

!

23.09.2020 13:47

Честита браћо да вам је срећно! А ви неписмењаковићи из РС учите од најбољих, ово је парламент а не онај циркус неписмених у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рицола

23.09.2020 13:52

Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

23.09.2020 13:59

Сјетите се 5 октобра у Србији прије 20 година и обећања. Нико се код нас не бори за власт ради државе и народа већ ради себе. Па шта ће радити криминалци у ЦГ? Опет у Србију? Балкан И утпопија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геј РС

23.09.2020 14:53

Ако ниси примјетио, не интересује нас толико борба против криминала и корупције, вец слобода коју је конацно добио српски народ, као и повлацење закона о слободи вјероисповијести.

Name

Перо

23.09.2020 15:35

Е ту слободу ћеш видети.

Name

Радован

23.09.2020 14:34

Свака част поштени човјече остани такав жив и здрав био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја би сацекао бар 100 дана

23.09.2020 14:38

Ја би са цеститкама ипак сацекао бар првих 100 дана. Током кампање било је свакаких некаких обецања, те 'одпризнацемо' Косово, те отерацемо НАТО итд, итд А новој црногорској влади и сада треба кохабитирати са Дјукановицем јер не заборавимо да је под Дјукановицем патронатом Црна Гора усла у НАТО ста није маа ствар а плус и признала је Косово У сваком слуцају, садасња скупстинска колалиција нема 2/3 вецину не мозе мјењати ствари тако лако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2020 16:05

И ја. Већ не вјерујем Кривикопићу. Ставио ово на уста.

Name

А

23.09.2020 16:31

Честитке! ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

23.09.2020 16:33

Нека вам је са срећом нова и свијетла будућност Црна Горо!Како се може,када се хоће,сломити диктатура саткано у једном човјеку,који је до јуче неприкосновено владао као Цар!Народ је направио, у немогућим условима,епохалну побједу и води Црну Гору у свијетлу будућност.Сви сте заслужили све честитке.Проф.Кривокапиц је најсвјетлији примјер великог интелектуалца који је доказан и као велики човјек који својим понашањем уноси огромно повјерење код огромног броја људи,и својим карактером је освојио народне масе,ту су и млади људи Дритан,Алекса и остали....који су радили као један тим,и побједа је ту.Побиједио је народ,побиједила је Црна Гора!Срецно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦГ

23.09.2020 17:51

Сада мозе бити само боља, гора никако. Криминалци на власти су зло најгоре сто мозе задесити друство.

ОДГОВОРИТЕ