Пола ЕУ због короне на "црвеној листи" Њемачке

Њемачка влада ставила је још 11 региона у Европској унији на листу ризичних због ширења корона вируса, а на такозваној "црвеној листи" тако се нашла и Будимпешта - гдје се вечерас игра утакмица Суперкупа између Бајерна и Севиље.

Свијет 24.09.2020 | 17:16
Пола ЕУ због короне на "црвеној листи" Њемачке

Због осјетног раста броја нових инфекција корона-вирусом, савезна влада у Берлину је у сриједу увече прогласила више региона у 11 чланица ЕУ ризичним и препоручила њемачким грађанима да одустану од путовања која нису заиста нужна, пише Дојче веле.

На списку су се нашли региони и градови из сусједних земаља: Данске, Француске, Аустрије, Чешке и Холандије, а Нијемци су на “црвену листу” ставили и хрватску Личко-сењску жупанију, чиме је број хрватских жупанија које је Њемачка прогласила за ризичне порастао на осам.

У овом тренутку, на њемачкој листи региона у којима пријети појачана опасност од заразе налази се укупно 14 од 27 земаља Европске уније – код неких држава су на списку само одређени региони, а код неких комплетна територија.

Од сриједе на листу су стављени први региони у Данској, Португалији, Ирској и Словенији, а у случају Француске, Чешке, Холандије, Хрватске, Румуније, Аустрије и Мађарске, досадашња листа ризичних региона је проширена.

Њемачке власти препоручиле су својим грађанима да не путују у споменуте регионе – али им то нису изричито ни забраниле, а људи који се из ризичних региона враћају у Њемачку морају, уколико не посједују актуелан негативан тест, обавезно да се тестирају на корону, и то у року од 48 сати прије или након повратка у Њемачку.

Иако се не ради о забрани путовања, изречена упозорења требало би да одврате њемачке грађане од путовања у оне крајеве у којима је регистрован пораст броја нових инфекција.

Министарство спољних послова у Берлину на својим интернет-страницама и путем друштвених мрежа препоручило је грађанима да одустану од оних путовања која нису неопходна, а поготово туристичких аранжмана у погођеним регионима.

Само упозорење у пракси значи да туристи могу бесплатно да сторнирају уплаћена паушална путовања, а уколико су авионске карте, хотели или други смјештајни капацитети резервисани и плаћени по њемачком праву, и у том случају туристи имају право на повраћај уплаћеног новца.

Главни критеријум за стављање неког региона на листу ризичних дестинација јесте пораст броја нових корона-случајева на више од 50 инфекције на 100.000 становника у посљедњих седам дана.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Андриц

24.09.2020 15:31

Њемацка је једва доцекала корону како би забранила "својим" градјанима да тросе новац тамо одакле су досли,те да тај новац тросе у Њемацкој.Тако да би требало преиспитати умјесаност те исте Њемацке у пустање овог вјестацког вируса медју људе.Јасно као дан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

24.09.2020 16:11

Јасно је да ти пуно тога није јасно.

Name

само ја

24.09.2020 16:23

хаххахаха али ме насмија, да ниси из Андрић града?

Name

Андриц

24.09.2020 20:51

Јесам.Да ти ниси онај сто сваки дан стоји ту на улазу и дијели посјетиоцима летке?

Name

Кики

25.09.2020 09:46

Њемацка није никоме забранила ниста...ово је препорука градјанима да не путују у те регионе...морас процитат и схватит.