Пред ЦИК-ом је велики изазов, крајње је вријеме да се нешто уради!

-Огроман је изазов пред новим сазивом Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИКБИХ) јер оно што је претходни сазив радио заиста је прелазило све могуће границе, рекао је гостујући у програму БХРТ-а бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић.

Босна и Херцеговина 25.09.2020 | 09:24
Пред ЦИК-ом је велики изазов, крајње је вријеме да се нешто уради!

Он је подсјетио на примјер када је приказан снимак једног човјека који је гласао на шест различитих бирачких мјеста и никад нико ништа тим поводом није урадио.

“Сјећате се да је та Комисија раније одбијала сваки покушај да се поново преброје гласови јер је била дио манипулација. Ја се надам да ће нови сазив нешто учинити, а ту има неколико ствари које је врло лако могуће урадити. Видјели сте, рецимо, у Црној Гори, панои су окренути према члановима бирачког одбора тако да они могу видјети да ли неко вади листић из џепа или евентуално слика листић да би доказао некоме како је гласао. Све је то врло једноставно могуће урадити без икаквог проблема, ако неко жели”, казао је Иванић, додајући:

“Мислим да је нови сазив заиста пред великим изазовом и они ако мисле нешто урадити, онда је заиста крајње вријеме да почну, од регистрације бирача, преко овог силног броја партија и кандидата који су се пријавили. Ако се не варам, у неким општинама у Републици Српској је пријављено преко осамдесетпет листа, што сасвим јасно говори да је то, у ствари, била куповина бирачких одбора, а никако кандидатске листе”, сматра он.

Говорећи о улози тужилаштва у санкционисању евентуалних изборних неправилности, Иванић је рекао да је сасвим јасно – “довољно је да погледају шта је било ранијих година па ће видјети да је велики број листића ишао на исту адресу”.

“Немогуће је да се људи са различитим презименима пријаве на исти стан. То је више него јасно, ја знам поуздано да је таквих ствари било. Мој позив њима је да, прије свега, провјере телефоне који су остављани, да обавезно направе тендер за испоруку гласачких листића, посебно тамо гдје је највише, ја мислим да је то Србија и Хрватска, да обавежу те који ће испоручивати да имају доказ о личној карти човјека који је примио, да објаве списак гласача који су регистровани вани.

Ја вас увјеравам да је било пуно злоупотреба, да су људи долазили до личних карата појединаца и да су регистровани да гласају вани појединци који живе и раде у БиХ, а то не знају. Дакле, читав низ напора се мора учинити да би се колико-толико спријечиле манипулације, а то је, ако има воље, могуће”, увјерен је Иванић.

Он је рекао да су критике ХДЗ-а БиХ и СНСД-а и њихово одбијање да прихвате нови сазив ЦИК-а само знак да су изгубили једну важну полугу владања.

“Мини Шенген” је добра ствар – БиХ би требало да буде мотор његовог настанка

Упитан за мишљење о “Мини Шенгену”, једној од топ тема бх. али и регионалне јавности посљедњих седмица и о томе да ли ће Босна и Херцеговина приступити тој скупини, Иванић је одговорио да не зна, и да то овиси о одлуци њених политичких елита.

“Ја не видим ниједну негативну страну поједностављивања трговине у регији, јер заиста не видим шта може некоме бити проблем. Камо пусте среће да се то не држи само у оквиру регије него да то важи, рецимо, и са земљама Европске уније, али јасно је да у првој фази треба то да постоји као неки регионални простор.

То, у принципу, значи да ће непотребна задржавања на границама да се скрате и не видим зашто би неко имао нешто против тога. Ја, искрено, мислим да је то добра ствар и неки негативни ставови који су се прије годину дана имали прилике чути из Босне и Херцеговине, надам се да су прошлост и да треба да уђемо у такву једну зону. Чак бих рекао да је интерес БиХ да буде један од мотора формирања овакве институције, због свог положаја, па ако хоћете, и због структуре привреде јер њој та регионална трговина итекако одговара”, увјерен је Младен Иванић.

(БХРТ) 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Матеј

25.09.2020 07:44

Младен је био прави поштени политичар. Мислим да је требао још остати у политици барем до 2022.године јер би много допринио паду криминалаца из владајућих партија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2020 09:55

Највеци је паразит и стетоцина по РС.

Name

На знање свима!

25.09.2020 07:44

Навеце не законите радње раде цланови бирацки одбора! Посматрачима је теско интервенисати када немају право да се месају у изборни процес. Нпр. Приликом бројања лицних гласова једне странке или партије, чланови бирацких одбора ( не битно сто су из разлицитих партија), уз договор- дил, приписују гласове кандидату којег зеле да фаворизују! Та пракса је дрска и прљава нарусавајуци углед целог бирацког процеса. Самим тиме директно на незаконит нацин урусавају вољу бираца! Покусајте томе стати у крај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

25.09.2020 08:12

Одлично запажање.Највеће зло су корумпирани чланови бирачких одбора.У Добоју и полиција и тужилаштво располажу са доказима о изборним преварама и крађи на више бирачких мјеста.Зашто криминалци нису процесуирани

Name

Ре

25.09.2020 09:58

То раде сви,ако се један супростави нема тога. Сви су исти, само опозиција висе галами а краде једнако као и позиција.

Name

Комсиница

25.09.2020 08:08

Прави политицар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасарс

25.09.2020 08:21

Ма доста више вала и тебе домаћине

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

25.09.2020 08:28

Интересантно је то како сви постану поштени када им не иде добро. Све ово је могао г. Иванић да тражи и у мјестима гдје ПДП има општинску власт, али га не чусмо да је то радио у прошлом периоду, било гдје и било када.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2020 09:19

Откуд ти знас да није тразено. Па власт има увијек натполовицну вецину и мозес тразити ста хоцес, али они раде искљуциво по налогу и како им се мозе. То бар видимо на свакој скупстини.

Name

Боки

25.09.2020 08:39

Господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјгор62

25.09.2020 10:20

Дингоспо!!!

Name

Борис

25.09.2020 09:08

Све се може кад се хоће без обзира на то што имамо посла са мафијом позиционираном на челу државе и у кључним институцијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.09.2020 09:44

Имао си приликууу али ниси је искористиоо и сад паметујес!!!засто ниси??? Е то је питањее!??? Пола и висе опозиције је била до сад позицијааа!па то је оцигледно папци прелетаци и спаваци!!су зло и горе од позицијее!не ваља позиција али и опозиција јос гора!!!цаст изузецима малобројним немоцним као и народ ратјеран разједињен партијам зналацки јунацки разбијен!!!!!!да би партијаси узивали у створеном царсву!!!! 1

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

25.09.2020 13:55

И не само то него је он лицно, незадовољан подјелом пљена у Суме РС, срусио Букејловицеву владу и довео Додика на влас. Додика 2006. на власт нису довели странци него Младен Иваниц.

Name

Ре

25.09.2020 15:31

Управу си, ту је учествовао и Чавић. Све је то иста банда.

Name

МАРКО

25.09.2020 10:00

МЛАДЕН , ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ МОГАО ДА ИЗАЂЕ НА ЦРТУ ПОЗИЦИЈИ , АЛИ НИЈЕ СМИО ИЛИ НИЈЕ ХТИО . У КОНАЧНИЦИ, ВИШЕ НИЈЕ НИ БИТНО. НЕПРИМЈЕРЕНО ЈЕ ПОСЛЕ СВЕГА ЊЕГОВО ПАМЕТОВАЊЕ И ОГЛАШАВАЊЕ. ОПОЗИЦИЈЕ ДЕФИИНИТИВНО НЕМА . У ИСТОЈ СЕ НАЛАЗИ САМО НЕКОЛИКО ОНИХ КОЈИ СМИЈУ, АЛИ НЕ И ЗНАЈУ , А ОСТАЛИ , " СТАРА ЕКИПА " НЕУПОТРЕБЉИВИ ОДАВНО , ЈЕР СЕ БОЈЕ ГЛАВНОГ ВОЖДА . У ПДП ТУ ЈЕ ПРЕ СВЕГА НЕУПОТРЕБЉИВИ БУНДАЛО, ЗБОГ КОГА, НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА ПДП , МОЖЕ ДОБИТИ САМО МАЊЕ ГЛАСОВА. ДА БИ ОПОЗИЦИЈА ДОБИЛА ИЗБОРЕ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА, НЕОПХОДНО ЈЕ ДА ОНИ КОЈИ " СМИЈУ" ФОМИРАЈУ НОВУ СТРАНКУ И У ИСТУ ПОЗОВУ СВЕ ОНЕ КОЈИ " СМИЈУ " . СА ТРЕНУТНИМ ЛИДЕРИМА , КОЈИ НИСУ У СТАЊУ , ДА ПРОЧИСТЕ СВОЈЕ СТРАНКЕ, ОД ОНИХ КОЈИ НЕ СМИЈУ РЕЧИ ДА ПРОЗБОРЕ ПОПУПТ ДОКТОРА ПРАВНИХ НАУКА БУНДАЛА ОПОЗИЦИЈА НЕМА ШАНСИ НИКАКВИХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

пун погодак

25.09.2020 14:01

Е то је право стање ствари. Без цисцења ПДП-а и СДС-а од старих корумпираних кадрова нема промјене резима Милорада Додика. У Црној Гори је побједила опозиција тек када су нови некорумпирани људи основали партије које обецавају промјене у смислу демоктаризације друства и успостављања правне дрзаве.

Name

Грррр

25.09.2020 23:03

Цојек докторирао марксистицку привреду, морес мислит И он јос небулози, Марксизам исцезнуо ка магла, само остали марксисти Маглов да продају.

ОДГОВОРИТЕ