Пацов деминер одликован златним орденом, открио 39 мина у каријери!

Афрички џиновски торбасти пацов Магава одликован је престижном златном медаљом за његов допринос проналажењу мина у Камбоџи. Магава је открио 39 мина и 28 комада друге неексплодиране муниције.

Занимљивости 25.09.2020 | 17:32
Пацов деминер одликован златним орденом, открио 39 мина у каријери!

Британско ветеринарско хуманитарно удружење ПДСА уручило му је златну медаљу за „његову пожртвовану дужност у спасавању живота и чишћењу смртоносних мина у Камбоџи“, преноси Би-Би-Си.

У тој азијској земљи се процењује да има и до шест милиона нагазних мина.

 

У златну медаљу су угравиране речи: „За храброст или посвећеност дужности“. Од 30 животиња које су добиле орден, Магава је први пацов.

 

Седмогодишњи глодар обучен је од стране белгијске хуманитарне организације „Апопо“, са седиштем у Танзанији. Та организација још од 90-их година обучава џиновске афричке торбасте пацове, познате као „херојске пацове“, да откривају нагазне мине и туберкулозу код људи.

 

Животиње пролазе кроз једногодишњу обуку.

 

„Ова златна медаља је велика част за нас, али такође и за становнике Камбоџе и за све људе широм света који се суочавају са опасностима нагазних мина“, каже изврши директор „Апопа“ Кристоф Кокс.

 

Стручњак за проналажење мина

Магава, који је одгајен у Танзанији, тежи око 1,2 килограма и дугачак је 70 центиметара. Иако је већи и тежи од других врста пацова, Магава је и даље довољно мали и лаган да не активира мине ако пређе преко њих.

Пацови се обучавају да помоћу свог изузетног њуха открију хемијска једињења у експлозивима и игноришу метал у земљи, који често успорава људске екипе у чишћењу подручја од мина.

хттпс://yоуту.бе/ХН5пQтТЈX44

Када пронађу експлозивну направу, почну да гребу по површини да би узбунили људске колеге.

 

Магава може да претражи поље величине тениског терена за само 20 минута, за шта је човеку са детектором метала потребно између једног и четири дана.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

закон

25.09.2020 16:46

свака му цаст вјероватно це му награда знацит за убудуци рад хахахаахх

ОДГОВОРИТЕ