Откривамо која странка из БиХ има највећу подршку на Фацебооку

Ако имате добру интеакцију са фановима, можете досегнути много већи број особа, него што имате фанова, што је показано и на примјерима СДС-а и СНСД-а који имају већу интеракцију него што имају број лајкова на страници.

Босна и Херцеговина 28.09.2020 | 15:57
Откривамо која странка из БиХ има највећу подршку на Фацебооку

Још лајкова, хоћу да имам више од протукандидата… Ово је мишљење већине кандидата на изборима у Босни и Херцеговини који се кандидују за неку од функција у власти. У овом тексту ћемо вам показати да постоји једна важнија метрика од самог броја лајкова на Фацебоок страници.

За примјере ћемо узети Фацебоок странице странака које у највећој мјери партиципирају у власти у Босни и Херцеговини.

Како смо и навели, кључ нашег истраживања неће бити број лајкова, који и сами можете утврдити и направити љествицу која то странка има највећу подршку, него ћемо као метрику овог текста узети број интеракција на страницама. (енг. Енгагементс).

Шта значе интеракције?

То је она метрика која нам говори колико укупно Фацебоок корисника клика, лајка, схерује, коментарише, прича о тој страници. То је много важнија метрика од самог броја лајкова.

Зашто су интеракције важније од броја лајкова?

Лајкове на Фацебоок страници можете добити на разне начине. Тако што ћете позвати своје пријатеље да лајкају страницу, ваши пријатељи могу своје пријатеље позвати, можете спонзорисати страницу и тиме стећи већи број лајкова. На крају, можете своју страницу спојити са неком другом страницом, и тиме стећи још већи број лајкова. Исто тако можете другој страници промијенити име и тако добити своју страницу са великим бројем лајкова.

Можете чак и купити лајкове, који сигурно неће бити релевантни за вашу страницу.  Свакако да посљедње три методе не подржавамо, јер ћете тако добити нерелевантну публику, и лајкови ће само бити број.

У претходним реченицама смо вам показали како број лајкова на страници не значи много, јер можете стећи на поштен и непоштен начин. Док енгагемент, односно интеракција не можете добити тако лако, па је та метрика доста релевантнија.

За наше истраживање узели смо 15 Фацебоок страница странака из Босне и Херцеговине, па кренимо редом, али од оне са најслабијим резултатом.

15. Социјалистичка партија

Страница тренутно има 2.900 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имали су повећање од 0,3 %. Посљедњих седам дана објавили су само два поста и тиме остварили интеракцију са само 352 особе.

14. ХДЗ 1990

Страница тренутно има 3.500 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имали су повећање од 0,3 %. Посљедњих седам дана нису објавили ниједан пост  и тек 25 особа је причало о њима.

13. БПС - Сефер Халиловић

Страница тренутно има 4.400 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имали су повећање од 0,3 %. Посљедњих седам дана нису објавили ниједан пост , али је 450 особа причао о њима.

12. ПДП - Партија демократског прогреса

Страница тренутно има 8.500 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,3 %. Посљедњих седам дана објавили су 14 постова и тиме остварили интеракцију са 1.900 особа.

11. Странка за Босну и Херцеговину 

Страница тренутно има 7.900 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,2 %. Посљедњих седам дана објавили су два поста и остварили интеракцију са 2.000 особа.

10, Независни блок

Страница тренутно има 11.800 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,1 %. Посљедњих седам дана објавили су 18 постова и остварили интеракцију са 2.200 особа.

9. СББ - Странка за бољу будућност

Страница тренутно има 21.100 лајкова, и у односу на прошлу седмицу немају промјена у броју лајкова. Посљедњих седам дана објавили су осам постова и тиме су успјели остварити интеракцију са 2.500 особа.

8. ХДЗ БиХ

Страница тренутно има 10.300 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,1 %. Посљедњих седам дана објавили су 13 постова и остварили интеракцију са 5.400 особа.

7. Народ и правда

Страница тренутно има 12.900 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,4%. Посљедњих седам дана објавили су 12 постова и тиме остварили интеракцију са 10.900 особа.

6. Наша Странка

Страница тренутно има 33.400 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,1%. Посљедњих седам дана објавили су 20 постова и остварили интеракцију са 19.500 особа.

5. СДА - Странка демократске акције

Страница тренутно има 32.300 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,3%. Посљедњих седам дана објавили су 17 постова и остварили интеракцију са 23.700 особа.

4. Демократкса фронта

Страница тренутно има 58.500 лајкова, и у односу на прошлу седмицу немају промјена у броју лајкова. Посљедњих седам дана објавили су 45 постова и тиме остварили интеракцију са 24.000 особа.

3. СДП

Страница тренутно има 54.200 лајкова, и у односу на прошлу седмицу немају промјена у броју лајкова. Посљедњих седам дана објавили су 18 постова и тиме остварили интеракцију са 26.300 особа.

2. СДС - Српска демократска странка

Страница тренутно има 20.400 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају повећање од 0,2%. Посљедњих седам дана објавили су 57 постова и остварили интеракцију са 36.800 особа.

1. СНСД - Окупљање за Српску

Страница тренутно има 26.800 лајкова, и у односу на прошлу седмицу имају пад од 0,1%. Посљедњих седам дана објавили су 52 поста и остварили интеракцију са 55.700 особа.

Закључак

Видимо да страница СНСД има највећу интеракцију са корисницима на Фацебооку, иако Демократска фронта има највећи појединачни број лајкова. Страница СНСД-а има дупло већу интеракцију него што имају број лајкова на страници. Баш због тог податка су интеракције много важније од броја фанова.

Видимо да и странице СНСД и СДС имају по висе од 50 постова у току седмице,што значи да у просјеку дневно објаве нешто више од седам постова. Двије највеће странке у РС су на Фацебооку далеко иза конкурентских опозиционих страница странака.

Док је ситуација у Федерацији сљедећа, да постоји велики број странака који имају приближан број фанова, као и интеракција.

Како је Фацебоок из године у годину смањивао реацх, односно досег ваших објава тако су интеракције постале битнији фацтор од броја лајкова.

Зашто?

Па одговор је једноставан, јер нпр. ако имате просјечну страницу од 1.000 лајкова, и објавите неки садржај ви њиме можете досегнути много мањи број људи него што имате лајкова. Но, ако имате добру интеакцију са фановима, можете досегнути много већи број особа, него што имате фанова, што је показано и на примјерима СДС-а и СНСД-а који имају већу интеракцију него што имају број лајкова на страници.

Уска је веза између броја фанова и интеракција, па тако про што требате радити је да органски, односно природно скупљате те фанове, јер боље је имати страницу од 300 лајкова који ће вам коментарисати, лајкати, схеровати, кликати, него страницу од 3.000 лајкова који неће остваривати интеракције са вашим објавама.

Аутор: Адмир Велић избориубих.цом

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јанко

28.09.2020 15:07

СДС до гроба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

28.09.2020 15:24

Сунце ли им... И лајкове покрадоше!!! То су сигурно лајковали папци, прелетачи и оне бабе неписмене што за њих гласају и купују гласове... Један лике 100 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

28.09.2020 15:34

Али зато СНСД готово да не постоји на Тwиттер, зато сто ту мрезу углавном користе млади и образованији. Фацебоок користе вецином полуписмени људи а такви су у највецем броју гласаци СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

29.09.2020 00:03

Немамо ми ни опозиције, све је исто. Како ко дограби функцију, одма купи Q8! Како висе није ми јасно. Залосни смо.

Name

Рокаљ

28.09.2020 16:38

Нај боља странка има нај висе лајкова,јел је народ нај висе воли

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБЈАСНИО

28.09.2020 23:35

Милоко,у коментару испред је баш све објаснио,нацртао снсд гласача. И име коментатора који нема појма о правопису све говори РОКАЉ прави .НАЈБОЉА,НАЈВИШЕ...

Name

Скептик

28.09.2020 17:28

Станивуковиц има више лајкова него сви они заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС има везе у парламенту БХ?

29.09.2020 00:01

Преко стеле запослили једну зену... Истина зива, а ви, који јос увијек мислите да сте патриоте и да политицари раде за народ-боље пребројте колико имате у новцанику! Ја висе наде немам за овде, селим цим окопни а ви се надајте будале једне!

ОДГОВОРИТЕ