Уцијењени радници пристали на плату мању од минималца

Након што је подијељено 85 отказа, у Фабрици обуће „Алфа“ у Модричи групи радница је понуђено да раде за 30 одсто мању плату. Све су на то пристале, иако то за већину значи да ће примати мање од минималца.

Република Српска 29.09.2020 | 18:32
Уцијењени радници пристали на плату мању од минималца

Према документу који је у поседу Срспкаинфо, понуду да се изјасне да ли желе да раде за умањену плату, да иду на „чекање“ или добију отказ уз отпремнину, добила је 31 радница. Поучене, ваљда, судбином својих колегиница, све су пристале да раде за „сићу“.

Али, то је само дио приче, јер од укупно 450 радника, колико их је „Алфа“ имала прије корона кризе, ријетки су они којима је радно мјесто колико толико сигурно. Да ствар буде гора, ником од њих од почетка године нису уплаћени доприноси, потврђено нам је из синдиката. А то практично значи да након отказа не могу добијати ни накнаду са бироа.

– Немамо много избора. Гдје да у оваква времена нађемо други посао? Боље радити за 300 или 400 КМ него остати без ичег. Од чега да хранимо дјецу – каже једна од радница.

Како је раније писала Српскаинфо, међу радницама „Алфе“ има и самохраних мајки и жртава насиља у породици, које на посао долазе из Сигурне куће.

Ситуација у „Алфи“ је само најочигледнији примјер жестоке кризе у прерађивачкој индустрији, нарочито оној која је ослоњена на такозване „лон“ послове. Како упозоравају познаваоци прилика, биће и горе, јер кожаре и обућаре, који запошљавају више од 13.800 радника у Српској, најтежи дани чекају на јесен.

Данко Ружичић, предсједник гранског Синдиката текстила, коже и обуће РС, тврди да је стање у овој бранши, с обзиром на околности, још увијек стабилно. „Алфа“ је, наводи он, изузетак, јер се с кризом бори још од децембра прошле године, када су због епидемије короне у тој земљи остали без сировина из Кине.

– Још нека предузећа су, због смањеног обима посла усљед корона кризе, била присиљена да отпуштају раднике, али у питању су углавном мале фирме с максимум педесетак запослених. Једна фабрика, која има 150 запослених, привремено је затворена због  корона вируса, остале фирме у бранши се још добро боре са изазовима – каже Ружичић и додаје да нема информација о драстичном кршењу радничких права због овакве ситуације, поготово не у предузећима у којима су активни синдикати.

Признаје, међутим, да је озбиљан проблем то што поједина предузећа из кожарско-текстилне индустрије не плаћају редовно доприносе, јер у таквој ситуацији радници, који због технолошког вишка остану без посла, не могу остварити законом прописана права, па ни право на накнаду за вријеме незапослености.

– Уосталом, срамота је да се не плаћају доприноси, ако знамо да предузећа из ове гране имају посебне бенефите – каже Ружичић.

Предвиђања појединих економиста, по којима кожарску и текстилну индустрију тек на јесен чекају најтежи дани, не може, каже, да коментарише.

–   Иситна, неки послодавци се жале да су им смањене наруџбе. Срећа је, међутим, што се они који раде лон послове не ослањају само на једног наручиоца, него раде упоредо више послова – каже Ружичић.

Радован Пазуревић, предсједник Подручне привредне коморе Добој и дугогодишњи директор једне од највећих фабрика обуће у РС, није оптимиста.

– Чека нас изузетно тешка јесен и бојим се да ће у овој бранши бити још радника спремних да, због околности, потпишу нешто што иначе не би и што можда није ни по закону. А то није добро ни за послодавце – каже Пазуревић и упозорава да је овој грани индустрије хитно потребна помоћ, како би се предуприједиле такве ситуације.

Све велике фабрике обуће у РС, наводи он, имају сличне проблеме као модричка „Алфа“. Наруџбе за лон послове од великих свјетских произвођача све су тање, пошто је обућа, какву производи већина фабрика у Српској, „луксуз“ без којег се може.

– Изузетак су једино они који производе намјенску обућу за ватрогасце, војску, полицију, поштаре. С једне стране, без тога се не може, а с друге стране, таква се обућа набавља из буџетских средстава, а у буџетима се увијек нађе новца – објашњава Пазуревић.

Како је недавно за Српскаинфо потврдила предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, од почетка корона кризе до краја августа у РС је без посла остало 11.780 радника. Међу њима је највише радника из области прерађивачке индустрије, а први су на удару били запослени на одређено, којима нису продужени уговори.

(Српскаинфо)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

пензионер

29.09.2020 16:50

засто нису уплацени доприноси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

29.09.2020 21:03

Бас тако,засто нису уплацени.Ок,нису,блокада рацуна и фирме и лицног рацуна власника,комфисковати све,написати јос и казну и дати рок 15 дана да измири све,или бајбокана.И то је то,не знам ста није јасно...

Name

Пера

29.09.2020 16:57

Како да је 11хиљада радника остало без посла кад неку веце премијер казе да је без посла остало око 290 радника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

29.09.2020 17:03

Крива дрзава како мозе да не плати порез а затвори књизицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРИТАНка

29.09.2020 17:09

ПЕНИЦИЛИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесен стизе

29.09.2020 17:10

ИНСПЕКЦИЈА ОДМАХ ДА РЕАГУЈЕ,НЕ МОГУ РАДНИЦИ СНОСИТИ ТЕРЕТ КРУЗЕ ЗБОГ КОРОНЕ,НЕКА ДРЗАВА РЕАГУЈЕ СУБВЕНЦИЈАМА.ИМА ПАРА ДА СЕ ПРАВЕ ЗУРКЕ ЗА ИЗБОРЕ,И ДА СЕ ОРЕДСТАВНИЦИ ВКАСТИ ВОЗАЈУ ИЗ МЈЕСТА У МЈЕСТО КАО ЦЛАНОВИ ВЛАДЕ,А ДРЗЕ ПРЕДИЗБОРНЕ САСТАНКЕ СВОЈИХ СТРАНАКА.СЛУЦАЈ КОСАРЦА У БИЈЕЉИНИ,ВОЈИНА МИТРОВИЦА,МИНИСТРА РАЈЦЕВИЦА У БРЦКОМ,ЗЕЉКЕ ПО ЦИЈЕЛОЈ РС.РАСИПАЈУ СЕ ДРЗАВНИМ РЕСУРСИМА КАО ДА ИМ ЈЕ ЦАЦЕВИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.09.2020 17:10

Треба одбити радити за те биједне паре. Не само ове раднице, већ и сви остали у РС. Ово је понижење и уништавање основног људског достојанства. Секташки режим у пуном сјају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

29.09.2020 17:11

Браво Милораде, само тако !! А ви Срби, шутите и трпите, србујте и гладујте !! И да " политичко " Сарајево вам уништава Српску, ха-ха, ха-ха, што вас узима Милорад, свака ти част Милораде , Бакир и Драган Човић ти завиде, да знаш то !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

30.09.2020 00:35

Није ми јасно ста с ти радујеш туђој муци,ево ја сам Сарајлија,па ми ово мучно гледати,а теби драго,још аплаудираш,срам те било.

Name

Радован

29.09.2020 17:14

Нек будале раде нек им заврћу уши тако багра ради 30 година.Све то исто раде политичари секташи и опет гласају за њих.50 км плаћена физичка дневница и нема ко да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

29.09.2020 18:04

Тако је ко ради код робовласника јадан принуден је да пристане на све уцјене да прехрани породицу.Неце се то десети ухљебима СНСДа у дрзавним институцијама ту је њихова родбина и ту нема кризе док је ММФа и Трезорскх Записа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зврцка

29.09.2020 18:07

300-400км? Е Босно моја и Богу си теска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

29.09.2020 18:08

Јао Ружичићу, много причаш а ништа не кажеш. Како то да ниси на некој листи на предстојећим изборима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

29.09.2020 20:33

Превисе је 300 км небих ја дао ни толико Нека скандирају Ронхил србство И глад Ето све имају сада само да узивају

Name

Директ

29.09.2020 18:13

Становници Њемачке у најави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

29.09.2020 19:37

Ма јадни небили сто сте пристали видите да сте дозволили да вас јасају како хоце црвени сто се боите пријетње њихове идите куци купите козу краву своју басту посијати а не са страхом ици и обецацати да це те гласати тако вам и треба бице вама јос горе нерадимо многи ал нецемо у њихов јарам волим умријети него себи дозволити да паднем на бједну плату или врецицу брасна кад неби могла на њиви пистено зарадити осјекла би своје руке обе него да ме малтретирају неписнени и са страхом да идем на писао јој људи оа ви немате памети нити своне ја.

Name

Отказите

29.09.2020 18:57

Таквима, нека пропадају и они, јелбувелико су и они кривци за комплетно стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ткз. привредници

30.09.2020 08:47

И власт се прво добро наједу, напуне бисаге, њима никада не мањка, а вама ако претекне која мрвица јос це вас убиједити да дјаба радите, а не само за резије, а куци све погасите....

Name

Само

29.09.2020 19:04

Радничко-социјалистичка партија може се изборити за права радника. Све странке и власти и опозиције бране интересе новонастале капиталистичке класе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сурова истина

29.09.2020 19:38

"Немамо много избора. Гдје да у оваква времена нађемо други посао? Боље радити за 300 или 400 КМ него остати без ичег. Од чега да хранимо дјецу"... Знамо, знамо, корона, свјетска рецесија, бла, бла, бла... Не, не, не, проблем је похлепна бахата домаца багра. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

29.09.2020 20:30

Нека је само србин ,е сада гладујте Док нормалан свет зиви и ради ,а ви за србство Мотке у руке или гладујте И идаље виците Ронхил србство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

30.09.2020 03:55

А гдје вам је династија Кркиц? ВВ на Власицу. Видите нешто преко видео линка.

ОДГОВОРИТЕ