Бањалука: 130 средњошколаца у изолацији због короне

Први мјесец наставе у ванредној ситуацији средње школе приводе крају са укупно 130 ђака у изолацији, те 11 професора и административних радника, показују посљедњи подаци Актива директора средњих школа регије Бањалука.

Република Српска 29.09.2020 | 20:36
Бањалука: 130 средњошколаца у изолацији због короне

Ниједан „случај“ заразе до сада није забиљежен у Музичкој школи, Католичкој Гимназији, Центру за образовање и рехабилитацију слушања и говора, Центру „Заштити ме“ и Средњошколском центру „Љубиша Младеновић“.

МАСКЕ И НА ЧАСОВИМА

Највише средњошколаца позитивних на вирус корона је из Медицинске школе, у којој, занимљиво, ђаци од првог дана носе маске и на часовима.

– Имамо 11 позитивних ученика и њих 64 је у изолацији, али то је мали проценат у односу на број од скоро 1.000 ђака, колико их похађа нашу школу. Дјеца све доносе споља, родитељи су им заражени, па су и они добили вирус корона, али ђаци су престали долазити на наставу чим су осјетили прве симптоме. Нико од осталих ученика, који су превентивно послати у изолацију, није се јавио да је био заражен – каже директор Мирко Јовић, додавши да се настава за те ученике изводи онлајн. 

Зашто је у овој школи највише ученика у изолацији?

– Ми само радимо свој посао, ја не знам друге школе да ли пријављују или не – коментарише Јовић.

ЛАКШИ СИМПТОМИ

Што се тиче професора Медицинске школе, двоје је заражено, али у добром су здравственом стању, јер имају лакше симптоме.

У Гимназији су вирусом корона тренутно заражена три ученика, а у изолацији се налазе три групе одјељења, односно 42 средњошколца.

– Нико од ђака у изолацији се није разболио, а једна група се враћа у школу ове седмице. Једна професорка је била позитивна и изашла је из изолације, а двије се превентивно налазе у изолацији, јер имају симптоме вируса, али још се нису тестирале. С обзиром да имамо 1.200 ђака и 130 запослених, ми смо задовољни како протиче први мјесец ове школске године – рекла је директорка Вита Малешевић. 

ЧЕТИРИ СМЈЕНЕ

Прецизира да се настава у Гимназији изводи у четири смјене, те да су за професоре обезбиједили три зборнице како се не би стварале гужве.

– Пошто часови трају 20 минута приликом креирања распореда водили смо рачуна да направимо блок часова за одређене предмете из којих дјеца имају писмене вјежбе, као што су страни језици и математика, тако да професори имају на располагању 40 минута. У наредном периоду нас очекују и контролне вјежбе. Професори ће се и ту прилагођавати ситуацији, излазиће једни другима у сусрет и уступати часове како би ђаци имали времена да ураде задатке – поручује она.

У Пољопривредној школи су нам потврдили да су имали једног зараженог ученика и једно одјељење у изолацији, те да се на лијечењу још налази један професор. У Грађевинској школи тренутно је заражен професор физичког васпитања, који је часове све вријеме држао напољу.

ДОМ ЗДРАВЉА

Према подацима од прошле седмице, највише професора у изолацији било је из Технолошке школе, њих чак петоро. Директор школе Дејан Чутура прецизира да нико од њих није позитиван, већ се ради о породичним контактима, те једном разредном старјешини који је у изолацију упућен заједно с одјељењем.

– Тренутно се у изолацији налази једна професорка, која није заражена, један ученик трећег разреда и пола групе четвртог разреда – каже он, истичући да ђаци часове прате онлајн.

У Дому здравља Бањалука су нам потврдили да је од почетка школске године од вируса корона обољело 56 основаца и средњошколаца, те да је број активних случајева тренутно 40. Укупан број обољелих учитеља, односно наставника од почетка септембра је 16, док је тренутно активних 10 случајева.

ПРЕПОРУКЕ

Директорка Дома здравља Невена Тодоровић поручује да нема ширења вируса у школама, већ да дјеца и просвјетни радници вирус обично донесу од куће или из другог окружења.

– Код неких обољелих се развије клиничка слика, а неки обољели немају изражену слику већ буду позитивни као контакт особе из нечијег окружења. Углавном се овдје ради о блажој клиничкој слици, с благо повишеном температуром, кашљом, грлобољом и понекад стомачним тегобама, које трају неколико дана. Значајно је да кажемо да се у школама поштују све препоруке Института за јавно здравство, у свакодневном смо контакту с руководством основних и средњих школа и да нема у школама ширења вируса међу дјецом и просвјетним радницима – закључује Тодоровићева.

Од 1. септембра, када је у Српској кренула школска година, корона вирусом су заражена укупно 162 дјетета школског узраста. Од тога, корона је потврђена код 84 малишана основношколског, те њих 78 средњошколског узраста.

ТРОСТРУКИ РАД ЗА ИСТУ ПЛАТУ

Ма колико надлежни увјеравали да је ситуација у школама под контролом, професори с којима смо разговарали поручују да се не осјећају заштићено, те да им није свеједно када неко од колега јави да је заражен.

– За ученике имамо јасна упутства, али за нас не. Сви заједно боравимо у малој зборници, немамо простора да се раздвојимо, али када се неко од колега разболи нико не иде у изолацију. Остаје нам само да пратимо своје здравствено стање и да се надамо најбољем – истиче професор у једној средњој школи. 

При томе, због свих прописаних мера, каже, раде троструко за исту плату.

– У дану два пута држимо редовну наставу, што значи да исту лекцију предајемо чак 12 пута и плус од куће припремамо онлајн наставу за ученике у изолацији – појашњава он.

(Српскаинфо ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ/ГОРАН ШУРЛАН РАС СРБИЈА)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

29.09.2020 19:05

Циркус Цорона и даље у вашем граду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

30.09.2020 05:31

Код штаба за ванредне ситуације у Приједору "Стање задовољавајуће" а цорона хара ли хара???

Name

3509

29.09.2020 19:15

Некада су школе и фирме имале своје љекаре. Зашто то не би било и сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дукат

29.09.2020 20:07

Нема висе специјализације из сколске медицине, укинута прије двадесет година.Тако је и са специјализацијом опсте медицине, која је замијењена специјализацијом породицне медисине.Зато нема висе доктора у сколама и фирмама.Стета.

Name

4д за бн

29.09.2020 19:22

Ма сиде против РСа крените ,нема везе са темом,е бн јадни сте,залосни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

29.09.2020 19:46

Шта нема везе са темом? Лупаш безвезе, ботино секташка...

Name

Знај

29.09.2020 21:37

Нису јадни они већ се ти осјећаш јасно јадно што читаш ово шта се дешава, а ово је жалост права шта се дешава. Туга једна огромна. Коме јадни људи да се жале, коме да се повјере, на кога да рачунају, ко кога да сачува у ово невријеме.

Name

Бањалука

29.09.2020 20:18

У Центру за образовање и рехабилитацију слусања и говора било је уценика у изолацији из средње сколе и младје дјеце тако да је то циста лаз али тамо се све инаце лазе и прикрива по директиви Стевандицевог директора а имају и доктора који се само води да ради ту а наравно не прегледа дјецу а требао би сваки дан да прегледа јер улазе и сколска и вртицка дјеца а и вањски пацијенти са родитељима али кога то брига тамо све мозе и све је дозвољено јер то је Уједињена Напредна Српска глува скола којој како казе паметни директор Корона ниста не мозе па се спрда с рајом тако без маске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

30.09.2020 02:41

Газде наредиле да муце децу маскама, пуј гадови. Наредене две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанину

01.10.2020 15:14

Крелац, па јесте задовољавајуце, у Пд нема короне у сколама!

ОДГОВОРИТЕ