Влада Српске потписала супротно владавини права

Устави суд Републике Српске оспорио је дио Уредбе о условима за давање сагласности ЈП „Лутрија Републике Српске“ а.д. Бања Лука за оснивање привредног друштва за приређивање игара на срећу.

Република Српска 30.09.2020 | 12:56
Влада Српске потписала супротно владавини права

Како је саопштено, Суд је утврдио да чланови 8, 9. и 11. Уредбе нису у сагласности са Уставом, Законом о играма на срећу и Законом о Влади Републике Српске.

Спорним одредбама ове уредбе нормирана су питања услова и поступка избора најповољнијег понуђача за сарадњу путем формирања заједничког привредног друштва за приређивање игара на срећу.

-Према оцјени Уставног суда, Влада РС, као доносилац предметне уредбе, није имала овлашћење да утврди начин и критеријуме у складу са којима Лутрија треба да проводи поступак избора најповољнијег понуђача за сарадњу путем оснивања заједничког привредног друштва, због чега је оспореним нормама прекорачила своја законска овлашћења. Оваквим нормирањем, утврдио је Уставни суд, не разрађују се одредбе Закона о играма на срећу, због чега, супротно принципу уставности и законитости, оно нема основ у релевантном закону и стога није у функцији његовог провођења. Уставни суд је констатовао да је Влада поступила супротно и уставним начелима владавине права и подјеле власти – пише у саопштењу Уставног суда.

Такође, Суд је на 261 сједници утврдио да чланови 6. и 11. Правилника о усклађивању, овјери, евидентирању и регистрацији редова вожње, који је донио начелник општине Прњавор, није у сагласности са Уставом и Законом о превозу у друмском саобраћају.

-Неуставност наведених одредаба, којима се уређује усклађивање и регистрација редова вожње у приградском превозу на подручју општине Прњавор, Уставни суд је утврдио с обзиром на чињеницу да је доносилац овог нормативног акта регулисањем ове материје изашао из законом одређених оквира, чиме је дошло до повреде уставног начела законитости – саопштено је из Уставног суда Српске

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

коцкар

30.09.2020 11:09

треба видјети по којем националном кључу су гласале судије, уколико су српске судије прегласани одлука не важи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.09.2020 12:30

Шта ти знаш шта је Уставни Суд?? Опет си пио ракијешину брљу па лупеташ!

Name

Дарио

30.09.2020 13:16

ПУДЛИЦА ДОДИКОВА МАЛО ПАЈКИ.

ОДГОВОРИТЕ