Отворен заједнички гранични прелаз између БиХ и ЦГ

 Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић отворили су данас на путу Никшић-Билећа заједнички гранични прелаз "Враћеновићи", вриједности инвестиције изнад 2,5 милиона евра.

Босна и Херцеговина 20.10.2020 | 13:24
Отворен заједнички гранични прелаз између БиХ и ЦГ

Тегелтија је рекао у обраћању да је ово још један у низу успјешно реализованих пројеката БиХ и Црне Горе са Европском унијом и изразио наду да ово није посљедњи и да ће у наредним годинама бити још већих реализованих успјешних пројеката.

У обраћању уочи свечаног отварања овог граничног прелаза на путу Никшић-Билећа, вриједности више од 2,5 милиона евра, Тегелтија је изразио убјеђење да ово није посљедњи заједнички пројекат, те да ће у наредним годинама услиједити још већи пројекти који ће бити успјешно реализовани.

"Желим посебно да се обратим граничним полицајцима и цариницима Црне Горе и БиХ који већ више од 20 година заједно омогућавају несметан пролаз људи и роба на овим просторима, јер су они ти који су омогућавали да наша привреда сарађује, а наши грађани међусобно комуницирају. Ваш рад у претходних 20 година одвијао се у нехуманим и лошим условима, али вас то није спријечило да успјешно обављате своје послове", истакао је Тегелтија.

Он је нагласио да овај пројекат гранични полицајци и цариници сматрају као вид захвалности за то што су радили у претходним годинама.

"У то име, заиста вам хвала што сте омогућили да се робни и путнички контакти несметано одвијају између Црне Горе и БиХ. Радите на различитим граничним прелазима, али оно што вам можемо обећати јесте да ћемо се у наредних неколико година потрудити да и други гранични прелази између БиХ и Црне Горе буду онакви какве заслужујемо у 21. вијеку", рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да остаје обавеза власти и једне и друге земље да омогуће бољу економску сарадњу, те да је за то неопходна инфраструктура и гранични прелази који ће омогућити несметан и брз прелазак људима добре воље и привредницима који желе успјешно да раде, али који ће бити препрека илегалној трговини и људима и робом.

"БиХ је опредијељена за унапређење инфраструктуре према Црној Гори и градићемо путеве који су веома скупи са становништа наших пројеката, али у оквиру пројекта ЕУ градићемо пут од Фоче до Шћепан Поља, укључујући мост који представља заједничку граничну линију. Са овог мјеста сада обећавам да ћемо то започети у наредној 2021. години", истакао је предсједавајући Савјета министара.

Он је изразио наду да ће сви гранични прелази бити модернизовани и отворени до 2024. године.

Заједнички гранични прелаз "Враћеновићи" изграђен је на територији Црне Горе, а интеграцијом два гранична прелаза у један заједнички, у коме од данас раде граничне службе БиХ и Црне Горе, принципом једног заустављања, поједностављен је прелазак границе између ове двије земље.

Овај савремени гранични прелаз, површине је 9.000 метара, са три улазне и три излазне траке, као и једном посебном траком за теретна возила.

Изградња објекта заједничког граничног прелаза "Враћеновићи" почела је крајем фебруара од када је био затворен због изградње саобраћајне инфраструктуре. 

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Масала

20.10.2020 13:38

Тегелтија црни кукавце са Марковићем Мин унутрасњих послова Нуходзиц,,амбасадор Црне Горе у БиХ а ти сам са својим протоколом/тј.незналицама/?!?!Као да си га својим парама правио,дје ти је Мин Цикотиц,па амбасадор БиХ у Црној Гори,директор граничне Галић ???Ниси кладионицу отворио већ границни прелаз али шта ти знаш шта је граница,ви у снсд немате границу ни у чему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.10.2020 16:12

А ти је имаш,видис да одисес памећу.

Name

075

20.10.2020 13:45

А Шћепан Поље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оба

20.10.2020 14:24

Губитници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зумба

20.10.2020 14:43

А прелаз Шћепан поље затворен!!!!! Браво!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

20.10.2020 15:00

Одакле границе са земкјама у окрузењу. Јел то имамо дрзаву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Има Памети

20.10.2020 16:35

Ту не би била никаква граница. један те исти Народ, али добро сад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да има памети

20.10.2020 19:58

...код тебе, знао би да Бошњаци, Срби и Црногорци нису исти народ већ различити!