Познати музичари из малог мјеста у Херцеговини

Брано Ликић, некадашњи оснивач група Формула 4 и Резонанса, један је од пионира сарајевске рок сцене у чијем је студију БЛАП снимљена већина популарне музике сарајевских музичара током осамдесетих и почетка деведесетих година прошлог века.

Забава 15.11.2020 | 13:08
Познати музичари из малог мјеста у Херцеговини

"Радили смо албум Бомбај Штампе у мом студију", започиње причу једном у некој од локалних љубињских кафана сарајевски музичар и кантаутор Брано Ликић.

"Припремали смо обраду песме "Кад си купим мали моторин" и мени на памет паде да у аранжман убацим нешто из детињства, нешто као омаж одрастању. Скоро сваки распуст проводио сам код деда и бабе у Вођенима код Љубиња. Имао сам старије рођака Неђу који је ишао у угоститељску школу и нама клинцима причао како познаје стране језике. Када смо га питали да нам нешто каже на енглеском, Неђо је рекао, наравно необјашњавајући што то значи: "Тк ћиде, блу, блу!" Ми смо се смејали и усвојили то као анегдоту, касније је препричавали и после двадесет година мојом интервенцијом убачена је у чувену обраду Ђуре и Бомбај Штампе, где је више пута понављају пратећи вокали", рекао је Брано.

 

Наравно, мотив за ову цртицу, је Браново љубињско порекло. Брано је рођен у Сарајеву 1954. године од родитеља из Љубиња.

Међутим занимљиво је да је фронтмен Бомбај штампе Бранко Ђурић по мајци такође пореклом из Љубиња. Ђуро је рођен у браку Србина и Бошњакиње, а без оца је остао са непуних годину дана. Његова мајка Фадила касније се преудала за сликара Бранислава Поповца, такође Херцеговца па је Ђуро у херцеговачком окружење израстао у великог уметника.

Менаџер Бјелог Дугмета,члан сарајевске групе Регина и сарадник Здравка Чолића, Зоран Јамина Пахуља такође је по мајци Љубињац. Здравко Чолић је жива легенда бивше југословенске естраде. Овај рођени Сарајлија готово пола вјека својим гласовним могућностима и ефектним сценским наступом пуни концертне дворане и стадионе широм бивше Југославије.

 

Покојни Влада Дивљан је био другог кова. Влада је својом појавом и својом музиком изазивао другу врсту реакције. Он је био највећи џентлмен рокенрола. И у својој форми, комуникацији, па чак и у уметничком изразу био је господин човјек, човек старог кова.

Наиме у селу Влаховићима код Љубиња рођени су Здравков отац Владо, али и мајка Владе Дивљана, Биљана Сикимић. Док је отац Владе Дивљана рођен у Шуми требињској, у селу Доброманима, а у уближним Мионићима такође у Шуми требињској рођена је мајка Здравка Чолића, Стана, девојачког презимена Вулетић.

 

"Половина мојих корена је из Шумадије, а друга из Херцеговине, јер је мој деда по мајци Ристо Стајчић био из Љубиња", открио је Дејан Цукић за један требињски портал пре неколико година док је имао наступ на требињској моторијади.

 

“Ми музичари идемо тамо где нас зову тако да сам први пут сада у Требињу, али можда је тако и требало - да наступим на овако лепом скупу пред оволико људи", додао је Цукић тада. Дејан Цукић, прослављени музичар по оцу потиче од чувеног јунака Павла Цукића, али ето по мајци је Љубињац. Његов дјед Ристо Стајчић, повратник из Америке населио се по повратку са Новог континента у Сарајеву.

Златко Арсланагић, један од оснивача Црвене Јабуке пореклом је из Требиња, али његова супруга Тања је од љубињских Ћоровића.

Извор: курир.рс/херцеговинаинфо фото: принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар