Вратио се из мртвих иако му срце није куцало 45 минута!

Мицхаел Кнапински (45) који се изгубио због смрзавања у америчком Националном парку Моунт Раиниер вратио се из мртвих иако му је срце стало и није куцало готово 45 минута.

Занимљивости 17.11.2020 | 15:24
Вратио се из мртвих иако му срце није куцало 45 минута!

Четрдесетпетогодњи Мајкл из Вудинвила отишао је 7. новембра са пријатељем у планинску шетњу, али су у једном тренутку одлучили да се раздвоје. Пријатељ је кренуо скијама да се спушта, док је Напински наставио да хода. Договорили су да се нађу у подножју.

Био сам прилично близу краја стазе када су се временски услови погоршали и у једном тренутку нисам могао ништа да видим. Нисам сигуран шта се затим десило. Мислим да сам пао“, присетио се Кнапински за Сијетл тајмс.

Када није стигао на договорено место, његов пријатељ је обавестио ренџере који су започели потрагу. Због лоших временских услова, хеликоптер није могао одмах да полети.

Спасилачка екипа у хеликоптеру ипак је успела после неког времена да полети и коначно га пронађе после сат времена, а онда је стигао и морнарички хеликоптер који га је превезао у болницу „Харборвиеw медицал Центер“ у Сијетлу.

Стигао је без свести, али је имао пулс. Убрзо је, међутим, доживео акутни застој срца.

„Умро је док је био у ургентном центру, због чега смо били у јединственој ситуацији да применимо све што нам је на располагању да покушамо да му спасимо живот“, рекла је докторка Џанел Бадулак.

Медицински мртав је био још 45 минута, а за све то време медицински тимови покушавали су кардиопулмоналну реанимацију и прикачили га на посебну машину која омогућава да се крв пумпа из тела у њу где се одстрањује угљен-диоксид и обогађује кисеоником и онда враћа назад у тело.

Неким чудом, срце је поново почело да куца, а здравствени тим провео је поред њега читаву ноћ покушавајући да га стабилизује.

Два дана касније Кнапински је отворио очи. Иако се и даље опоравља јер бубрези нису правилно функционисали, срце се и даље мучило да циркулише крв кроз тело и има је промрзлине, доктори мисле да ће се потпуно опоравити.

„Вратио се из мртвих. Можда није баш медицински најпрецизније рећи, али његово срце није куцало 45 минута. Просто невероватно“, рекао је челник одељења интензивне неге доктор Саман Арбаби.

Иако екстремна хладноћа може бити веома опасна, она такође у специфичним условима може да буде и заштитан ефекат на тело, објанила је здравствени стручњак Филипа Роксби, за ББЦ Уколико при нормалној телесној температури срце престане да куца на дужи период, веома су мале шансе за преживљавање због оштећења мозга.

извор:ртс.рс

Коментари / 0

Оставите коментар