Црна Гора и "црни сценарио", очекује се затварање

Више од десет хиљада становника Црне Горе или 1,5 посто укупне популације тренутачно болује од корона вируса те епидемиолози упозоравају да је Црна Гора ушла у "црни сценарио" и очекује се скоро затварање главнога града.

Регион 18.11.2020 | 20:47
Црна Гора и "црни сценарио", очекује се затварање

"Од јучерашњег пресјека откривено је 639 нових случајева, а опоравило се 290 пацијента. Тренутно је 10.207 обољелих, што је на 100 хиљада становника 1.620", саопштио је црногорски Институт за јавно здравље истакавшида је у задња 24 сата преминуло девет цовид пацијената.

У Црној Гори од недјеље су на снази рестриктивне епидемиолошке мјере које између осталог подразумијевају полицијски час од 21 до 5 ујутро, забрану окупљања, кретање ван општина забрањено је викендом, а од раније заштитне маске обавезне су и на отвореном и у затвореним просторима.

Епидемиолог Божидарка Ракочевић сматра да је Црна Гора "већ у црном сценарију" те да стога треба поштовати уведене мјере.

"Здравствени систем је у проблему, пред пуцањем готово... Сви се налазимо у зачараном кругу. Апелујемо да поштујемо основне мјере", рекла је Ракочевић раније за телевизију Вијести.

Помоћник директора црногорског Института за јавно здравље Сенад Бегић сматра да су здравствене власти "давно закасниле" с мјерама потпуног затварања, али да су покушавали наћи оптимално рјешење за здравље грађана.

"Очигледно да нисмо били у стању то да схватимо и имамо то што имамо", рекао је Бегић рекавши да вјерује да ниједна земља на свијету није имала толико политичких и вјерских окупљања као Црна Гора у вријеме парламентарних избора.

Најтежа ситуација је у Подгорици у којој је заражено више од пет хиљада становника, рекао је. У суботу ће се одлучити хоће ли главни град Црне Горе у којем живи трећина популације те земље "под кључ".

"У суботу је планиран пресјек за Подгорицу, ако се настави иста ситуација када је непоштовање мјера у питању и уколико добијемо исте информације са терена, мислимо да је свима јасно да мора доћи строжих мјера. Невољно наравно, али то је једина опција", рекао је Бегић.

Црна Гора некада једина корона-фрее држава у Европи, у првом вталасу епидемије, од средине марта до почетка маја, имала је само 324 регистрованих случајева инфекције и девет умрлих. Други талас је почео средином јуна, и од тада се корона вирусом заразило више од 29.000 Црногорца или готово пет посто популације те земље, а од посљедица инфекције преминуло је 405 соба.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миксер

18.11.2020 20:50

Била фри дрзава кад је требала љетна сезона. А сад политицка хајка.

ОДГОВОРИТЕ