Ко је крив за пораз кад драму режира народ?

Избори у Босни и Херцеговини донијели су многа изненађења. То је посебно видљиво у већим градовима, у којима је народ очито жељан промјена, па је с трона “збацио” оне који су годинама били на челу њихових локалних заједница, а повјерење дали онима на које “супарничка страна” није рачунала као на конкуренцију. .

Босна и Херцеговина 22.11.2020 | 10:39
Ко је крив за пораз кад драму режира народ?

Од Сарајева, преко Бањалуке, Бијељине, Приједора, Брода, Дервенте и других, грађани су направили потпуни политички заокрет, дајући предност онима који су до јуче били опозиција у њиховој локалној заједници.

У неким општинама/градовима грађани су предност давали човјеку, а не странци, док је у другим локалним заједницама странка била јача од појединца.

Тако су у многим градовима, попут Зенице, Бихаћа, Сребреника, Братунца и других, грађани предност дали независним кандидатима у односу на оне иза којих су стајале велике и већ традиционалне странке. 

И док неки сабирају губитке, други биљеже добитке.

Побједе и порази

Било како било, једно је сигурно, а то је да су на овим изборима сви профитирали, али и да нико није профитирао. Неки су добили на Дрини, а изгубили на ћуприји, док су други, пак, добили на ћуприји, а изгубили на Дрини.

Тако су велике странке, попут СНСД, на овим изборима добили (градо)начелнике у 42 локалне заједнице, међу којима и оне у којима никада нису били власт, али су изгубили неке градове у којима су суверено владали годинама, попут Бањалуке, Дервенте, Брода, Модриче.

Исто је прошла и СДА, која је изгубила Сарајево и бројне општине и градове у којима су суверено владали деценијама, али су по броју одборничких мандата и даље најјача странка у Федерацији. 

СДС је задржала неке градове, попут Бијељине и Теслића, и освојила још неке у којима није била на власти годинама, али је с друге стране доживјела пад од више од пет одсто у односу на изборе раније.

Предност млађима

ДНС је након 16 година владавине у Приједору доживио пораз од СНСД, док је у Гацком након 20 година непрекидне владавине Милана Радмиловића (64) из СДС побједу овај пут однио дупло млађи, доктор Огњен Милинковић (37) из СНСД, који је иначе ново лице у политици у Српској.

У Братунцу је након 19 година власти Недељка Млађеновића (61) из СНСД побједу однио правник Срђан Ранкић (43), који је наступао као независни кандидат.

И нису ово једини градови у којима је дошло до преокрета, а гдје су власт у своје руке преузели много млађи и у неким случајевима непознати политичари.

У Дервенти је тако побиједио професор Владо Ковачевић (44) из СДС, који је са трона скинуо Милорада Симића (69) из СНСД, након што је 16 година био начелник те општине.

Шта је пресудило?

У Броду је побиједио СДС-ов Зоран Видић (35), којем је противкандидат био Илија Јовичић (70) из СНСД, који је у претходна два мандата водио ту општину.

И нови начелник Модриче није старији од 40 година. Ријеч је о адвокату Јовици Радуловићу (37), који је однио убједљиву побједу у трци са још три кандидата, чиме ће након 16 година владавине Младена Крекића из СНСД први човјек општине бити из СДС.

Побједник избора у Бијељини је млади доктор Љубиша Петровић (32), скинувши са трона Мићу Мићића (64), који је на челу тог града био 15 година.

Још један млади политичар однио је побједу, а ријеч је о Драшку Станивуковићу (27), који је први опозициони градоначелник након 22 године владавине СНСД у Бањалуци.

Оваквих примјера има још у Босни и Херцеговини, а да ли је на изборима у овим локалним заједницама пресудила младост или су грађани просто жељели да казне оне који су годинама водили њихову локалну заједницу, остаје да се види.

Раст малих странака

Ови избори, осим што су показали да грађани желе промјене, на површину су избацили и чињеницу да су многе мале странке профитирале на уштрб великих.

У Федерацији, посебно у највећем граду БиХ – Сарајеву, тако су на изборима тријумфовале странке попут Народа и правде и Наше странке у односу на СДА и ДФ.

С друге стране, у Српској, посебно у Бањалуци, примјетан је раст СПС, Уједињене Српске и Покрета за Бањалуку, у односу на СНСД.

Да ли су ови избори знак да велике партије у БиХ требају да размишљају о одређеној реформи унутар својих редова, односно мијењању неких традиционалних и устаљених пракси, или у супротном ризикују урушавање својих странака?

Провјетравање редова

Социолог Ведран Француз каже за Српскаинфо да је несумњиво да велике странке морају “провјетрити” своје редове и направити темељну реконструкцију.

– Грађани су у бројним градовима дали предност новим и млађим политичарима у односу на “стару” гарнитуру, која је годинама водила њихову локалну заједницу. То је знак да су људи жељни промјена. Грађани су дали шансу новим лицима, од којих очекују да донесу промјене, а не да буду уљуљани као старији политичари и држе друштво у националном набоју – истиче Француз.

Додаје да је вријеме да политичке елите у БиХ схвате да грађани желе нову генерацију политичара, ослобођену окова прошлости, комунизма или посљедњег рата, те да је то један од одговора зашто су предност дали младим кандидатима у односу на оне искусне, који су у својим рукама годинама држали узде власти у њиховим локалним срединама.

Почели да бирају

Политички аналитичар Вехид Шехић сматра да су се грађани пробудили јер им је доста “старих” лица и непоштивања. Схватили су, истиче он, да имају велику моћ у свом гласу да промијене ствари.

– Очито је да су промјене почеле из великих градова. Можемо слободно рећи да су грађани коначно почели бирати, а не гласати. Јако је добро што се ово десило, јер странке које заговарају подјеле и држе народ у страху сада имају адут мање за тако нешто, јер виде да је народу доста једне те исте приче. Ако се не опамете, ово би могао бити почетак њиховог силазног политичког пута и одласка с политичке сцене у БиХ – закључио је Шехић.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милан Хисете

22.11.2020 09:57

Колико цујем из прица са људима по БЛ Драско би добио Додика са вецом разликом него Игора Радојицица.И ја сам гласао за Драска због Додика а не игора.И забога ко је Селак или Стевандиц да ми казе гласај за Игора,Милу,Перу...па то је смихесно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

22.11.2020 09:58

Уовој насој тако реци Дододрзави одавно дасе постује воља народа и да криминал не мијење изборну вољу народ бих својом вољом изразио ста хоце јер промјене се тразе одавно само када додје вријеме за то наступи криминал превара и народ опет буде потуцен до кољена,треба се ријесити резима преваре и уцјена и ослободит се једном свега за сва времена,,зивјети нормалан зивот а не од уцјене окупаторске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ана

22.11.2020 11:09

Све док полуписмени ,као ви , буду паметовали на порталима ,промјене ће се само назирати , а кад се школовани и стручни кадрови успију отарасити назадних, неписмених и необразованих , појавиће.се и сунце на крају тунела .

Name

Рембрант

22.11.2020 10:22

Како неце побиједити кад је рудоња овакав какав је?гледо сам га синоц кад је био гост код сенада у емисији.први пут ме срамота сто сам србин и припадник врс који се напатио у рововима .зар да ме овај глупан представља.стотине хектара дрзавне земље узурпиро,стотине милиона покрао и он то не крије.те стога...извињавам се србском,босњацком,хрватском те националним мањинама у бих мојој дрзави и то због тога...сто сам био припадник врс и једним дијелом као и припадници остале двије војске омогуцио,оваквим скотовима као сто је рудоња ,изетбеговиц и цовиц као и њихови кумови пријатељи и гузне муве додју на власт и да нас пљацкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

22.11.2020 11:16

Срам те било за коментар.Стварали смо РС,а политичари дођу и прођу.Потурчи се ако те је стид што си био у нашој војсци.

Name

ре боро

22.11.2020 11:31

он је босњак,библ,последњи кинески цар,нострадамус, који се тако представљају.Висе по цјели дан овде, политика да заваде ,а у њиховој дрзавици копају по контајнерима и то није проблем и то у 4 смјене .

Name

Ре Боро

22.11.2020 11:31

Срам тебе било! Када подрзавас ову бахату лоповску и силедзијску власт. Сваки постени борац се стиди ста смо себи дозволили и дозивели. Довели нас до просјацког стапа. А они све покрали. Зар рудоња заслузује 380 000 воцки?

Name

Миркан

22.11.2020 11:32

Боро или си будала или се правиш лудим.

Name

Ре Рембрант

22.11.2020 11:48

Извини се ти , прије свега, својим родитељима , јер нико није срећан кад му је син постао такав изрод.

Name

Он

22.11.2020 12:28

Он це убрзо бити прослост. Хтјео је бити капоња у сваком Министарству. А то дозволили његови дупеувлакаци. Он се погубио у том свему. А дотуце га Бл. Тако да је ово тек поцетак промјена.

ОДГОВОРИТЕ