Економисти упозоравају: Опасно узимати кредите ММФ-а без плана утрошка

Економисти упозоравају да ново задужење представља опасност по све грађане Босне и Херцеговине јер, јер план потрошње ММФ-овог кредита у БиХ није добро осмишљен.

Босна и Херцеговина 23.11.2020 | 19:34
Економисти упозоравају: Опасно узимати кредите ММФ-а без плана утрошка

Савјет министара Босне и Херцеговине затражило је од Међународног монетарног фонда 1,5 милијарди марака, као помоћ за рјешавање кризе изазване вирусом корона.

Економисти упозоравају да ново задужење представља опасност по све грађане Босне и Херцеговине јер, јер план потрошње ММФ-овог кредита у БиХ није добро осмишљен.

- БиХ планира да се задужи за нових милијарду и пет стотина милиона КМ. Детаљи и услови овог кредитног задужења још увијек нису познати, саопштено је из ММФ-а.

„Власти су затражиле ЕФФ (Фонд за проширене аранжмане ) у вриједности од 750 милиона евра. Услови који се вежу за добијање новца још увијек нису финализовани“, рекао је резидентни представник ММФ-а у Босни и Херцеговини Ендрју Џуел.

Више информација о новом задужењу нема ни из надлежних институција.

До сада су обично тврдили да су ранија задужења била у сврху стабилизације економије.

Међутим, тако не мисле стручњаци. Сматрају да ново кредитно задужење не би требао бити одобрено, јер нису реформисане ни застарјеле обавезе и обећања. С милијарду и по марака новог дуга, Босна и Херцеговина би досегла скоро 50 посто задужености од БДП-а. Одговорни, кажу економисти, не нуде ни нове пројекте.

„Овог момента нема пројеката. Постоји један израз у народу "сеци уши, крпи гаће". Нема пројеката, а и ако их има то су пројекти капиталих улагања. Аутопут не прави новац не запошљава људе, а оно што нама треба је да запошљавамо људе и правимо новац“, каже економиста Зоран Павловић.

Економиста Светлана Ценић каже да власт у БиХ од 2009. године прави исте манипулације када је у питању новац од ММФ-а. Она појашњава да се прво узме неколико транши од кредита, а онда када дође до извршења преузетих обавеза, које су обично реформског карактера, као што су боља финансијска слика, проблем корупције или превеликог трошења, аранжман буде отказан. Прије тога, новац који ће враћати грађани је већ покупљен, истиче Ценић, и додаје да ће задужење и овога пута бити у друге сврхе. 

„Узеће неколико рата овог кредита. И то ће се потрошити да се купе избори. Јер сада, врло им је хитна консолидација како добити опште изборе, јер то је од кључне важности. А исто ће то урадити од оних 250 милиона Европске уније“, каже Свјетлана Ценић.

Да се власт у БИХ не либи да тражи финансијску помоћ, потврдио је и састанак чланова Предсједништва БиХ са високим представником Европске уније Жозепом Борељом. Милорад Додик пожалио се да су претходни аранжмани са ММФ-ом већ истрошени у борби са епидемијом Цовида-19 и затражио помоћ од Европске уније.

„Уколико не будемо рјешавали економске посљедице на прави начин, они ће се мултиприковати на политичким разликама које ћемо тешко овдје зауставити. Зато вас молим да нам помогнете око креирања и убрзавања пакета помоћи за БиХ.“, рекао је Додик.

Политичке разлике, које је поменуо Милорад Додик, пријетња су којом се непрекидно служи власт у БиХ, када новца нема, каже економиста Свјетлана Ценић.

„Буквално се пријети, ако ви нама не дате пара, ми можемо бити још и гори. Односно, на сцени ће бити она ратнохушкачка, одвратна реторика, коју заправо и продукују зато да би плашили међународну заједницу и стално куповали социјални мир, а они продужавали себи власт.“, истиче Ценићева.

Она истиче да су до сада на ове начине прикупљени милиони марака, али да се није урадило апсолутно ништа од онога за шта је новац био намијењен. Исто мисли и економиста Зоран Павловић који тврди да нема транспарентног трошења кредита и да би ММФ морао именовати супервизора који би надгледао како се и на шта конкретно троши позајмљени новац.

Морала би се, како каже промијенити досадашња пракса по којој се трошило како ко хоће, умјесто како се мора. 

БН ТВ 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Скептик

23.11.2020 19:05

Како нема плана??? Па за буџет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

23.11.2020 20:28

Имају план: они троше, народ враћа дугове.

Name

Добој

23.11.2020 22:32

Касно Марко на Косово стизе! У дуговима смо до гусе, ако не устанемо против ове домаце и иностране багре никада нецемо бити ниста друго до колонија.

Name

ре

24.11.2020 06:14

Они не знају ни како да оне старе кредите од 8 милијарди врате без узимања нових, а камоли да имају план како да нове врате без узимања додатних у будућности. То су кругови пакла у који тонемо без излаза.

Name

Посматрач

23.11.2020 19:10

Молим ММФ ДА НЕДА КРЕДИТ овој мафији у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

23.11.2020 20:11

Познато свима годинама народу и борцима баце као и увјек мало мрвица па ко преживи, а остатак кредита троше гдје желе и уживају на висини у свом режиму РС.

Name

сале

24.11.2020 07:10

Браво Јаффа! Баш тако и при том су стално несто зачуђени па онда коментари типа ,,срам их било" и слицно. Миле дизе кредите, упошљава куцне и дворске фирме а народ це да враца. Плус сада треба средстава за косолидацију и припрему нових избора итд итд. Све у круг, а зивот прође улудо.

Name

Др Пркно

23.11.2020 19:22

Ста економисти знају, Зора Видовњаковиц казе да никад није било стабилније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Харнага Шупчагић

23.11.2020 19:22

Добро јутро економисти . Зар стварно мислите да неко од њих размишља о становништву ове напаћене и несретне земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

23.11.2020 19:27

Нецемо кредите. И мој кредит ми је вец присјео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

23.11.2020 20:00

Молим ИМФ да не даје и зелено коцкастој мафији у Ф. БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.11.2020 20:24

Како то мислите да се иде у задужење без плана утрошка!? Па свака одлука о задужењу садржи одредбе о намјени средстава и то је прописано Законом о задужењу, дугу и гаранцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па купите

23.11.2020 22:22

Нове лемузине, да не идете пјехе, па хеликоптере, јахте. Уједно одрзавате тамо негдје у далеком свијету запослене из БиХ, своје људе, који то у далеком свијету, нагласавам далеком, то производе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.11.2020 01:10

То и врапци на грани знају, само што финансијски наркомани на власти очигледно иду до даске са задужењима, док се не овјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

24.11.2020 06:22

Као да је до сада било некаквих планова. Ово је изгледа остало комунистичко размишљање да се што више задужимо а када се паре буду враћале биће толико обезвријеђене да ће се са лакоћом враћати.Паре се узимају за шта треба и не треба,што потврђује истинитост мојих тврдњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

24.11.2020 09:02

Криминалци и похлепници, виде да им се ближи крај ( политички) те да што више украду и задуже како би људе који их наслиједе стално оптуживали да немогу враћати кредите, а они задужили пет кољена унапријед, багра секте снсд-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

24.11.2020 10:01

ИМАМО ПЛАН,ПОЛА МЕНИ,ПОЛА ВАМА,ВИ ВРАЋАТЕ СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ