Мистерија короне: Зашто се не заразе сви у породици?

Истражујемо како је могуће да муж има корону, али не и жена, да једно дете буде позитивно, а друго негативно, који фактори утичу на заражавање

Здравље 07.12.2020 | 07:12
Мистерија короне: Зашто се не заразе сви у породици?

Иако се коронавирус, којим је инфицирано више од 19 милиона људи широм света, изузетно лако шири и врло је заразан, забележени су бројни случајеви у оквиру породица да је један члан домаћинства заражен, а остали нису, да је муж оболео, али не и жена, да једно дете јесте, а друго није...

Ова чињеница збуњује многе, а стручњаци кажу за Курир да су количина вирусних честица које оболели има у организму, количина пренетих вируса, различитост у генетичкој основи и претходна тиха имунизација само неки од могућих разлога због којих се нека особа неће инфицирати иако је у наизглед блиском контакту са оболелим!

- Коронавирус не припада групи болести где ће се свако ко је био у контакту са инфицираним и заразити. Она није сто одсто контагиозна као што су, на пример, морбили, код којих ће се од 100 особа које су биле у контакту са болесником свих 100 заразити ако немају имунитет и заштиту.

Данас знамо да би особа заражена короном пренела инфекцију, потребно је да у једном милилитру респираторног секрета има више од милион вирусних копија, односно вирусних честица.

Друго, позната је инфективна доза, тј. да би неко добио инфекцију, мора да унесе у организам барем 300 вириона, вирусних честица. Ако добијете једну, нећете се разболети - објашњава за Курир проф. др Драган Делић, инфектолог.

Додаје да то што су чланови породице у контакту, не значи да ће сви да оболе. Контакт, како каже, мора да буде близак, да траје неко време...

- То што су једна породица, не значи да једни другима дишу у лице. Да би се пренело 300 вирусних честица, некада је потребно неколико секунди, али то није правило и зависи и од пуно других фактора. Сунчеви зраци и светло, на пример, редукују инфективност. А све зависи и од имунитета те друге особе, од њене реакције на инфекцију - објашњава др Делић.

Додаје да не реагујемо сви исто и нисмо сви подложни инфекцији на исти начин.

- Иако ће се у већини породица вирус пренети, то не мора да буде апсолутна законитост. То је та различитост која је у нашој генетичкој основи. Битни су и фактори као што су имунитет, начин живота, квалитетна исхрана, редовно спавање...

Проф. инфектологије др Жарко Ранковић каже за Курир да су овакви случајеви познати и код других инфективних болести.

- Један од разлога може бити и тај да је неки члан породице претходно био тихо имунизован, тј. имао асимптоматску форму болести, па је стекао неку врсту имунитета. Све више истраживања указује и на то да нулта крвна група теже оболева, а све зависи, наравно, и од имуноодговора организма - објашњава др Ранковић и додаје да се, поред свих ових фактора, дешава и да код неког члана породице тест буде лажно негативан, јер није узет исправно или у правом тренутку.

АМЕРИЧКО ИСТРАЖИВАЊЕ

Може проћи и недељу дана, а да се не заразите код куће

Математичари са Технолошког универзитета у Масачусетсу (МИТ) осмислили су математички модел који симулира динамичност вируса у неком простору и израчунали да је, да би се неко заразио, потребно од неколико минута са зараженим, па до чак недељу дана, у зависности од бројних фактора. Као битне параметре наводе величину просторије, ношење маске, врсту маске, ниво влаге, број особа и вентилацију.

Једна од најризичнијих ситуација је, према њиховом истраживању, седење у ресторану, где се можете заразити за свега десетак минута, док са једном зараженом особом можете да боравите у истој соби у кући и до недељу дана, а да се не заразите, под условом да обоје носите маске и проветравате просторију.

(Курир)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Скептик

07.12.2020 06:37

Колико бесмислених хипотеза. Зашто нам не кажу истину, да није у питању вирус и да то, шта год да је, не преноси се са човјека на човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето тако

07.12.2020 08:32

Корона се преноси преко штапића за узимање бриса који су већ у фабрици инфицирани,тако да не могу бити сви у једној кутији него је то равномјерно распоређено по цијелом свијету

Name

Крле

07.12.2020 06:39

Сваки дан нова мистерија о корони, толико теорија о нецему свијет није видио. На крају це испасти да су људи погресно лијечени и то је једина права истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

07.12.2020 06:51

Што више слушам медицинске"СТРУЧЊАКЕ",увиђам да сам све више збуњена и да све мање знам.И медицинари мијењају мишљења о корони,тако да се може донијети закључак,да ништа од изнесеног не мора бити тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

07.12.2020 07:08

Зато сто тестови тако показу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

07.12.2020 07:39

Колико знам то се дешавало и код других епидемија. Истражујући породична презимена и кретање становништва некадашње нахије Тимар, може се видјети да је у свакој породици остао неко од чланова током честих епидемија у 19. вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

07.12.2020 08:44

НИЈЕ ТО ЗБУЊИВАЊЕ....ТО ЈЕ ЦИСТО ПРАЊЕ МОЗГА ..ПРВО НА ПРЕД ПРАЊУ..А ПОСЛЕ И НА ЦЕНТРИФУГИРАЊУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

јекка

10.12.2020 07:46

бас тако!