Не гади им се Сарајево када су лични интереси и паре у питању

За само годину дана пословања у Сарајеву, фирма Проинтер, која се повезује са Игором Додиком, добила је 25 тендера вриједних 1.902.575 КМ.

Босна и Херцеговина 14.01.2021 | 13:41
Не гади им се Сарајево када су лични интереси и паре у питању

“Не волим Босну и Херцеговину, па шта”.

У мору изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера у Републици Српској владајућег Савеза независних социјалдемократа Милорада Додика издвојила се и ова. Ипак, није све тако црно.

Сарајевски “Проинтер” постаће стасит син бањалучког “Проинтера”, који је заувијек обиљежен “сарадњом” са Игором, сином Милорадовим. За само годину пословања у мрском “Техерану” у пословне књиге прибиљежиће 25 тендера вриједних укупно 1.902.575 КМ.

Није много, рећи ће његоватељи виталног националног интереса прикачени на државни казан, јер, истина, увијек може још. Али, фирми која је крајем 2019. имала тек пет радника мора се додијелити орден “златни тендер”. Јер, није лако тако мало радника “растегнути” на толико ентитетских и државних послова.

ЧАВИЋ ПРОБИО ЛЕД, ПОТПОМОГЛА ВЛАДА РС

Лед ће пробити Драган Чавић, директор “Електрокрајине”, на то мјесто именован након што је од љутог опозиционара постао Додикова рука у Народној скупштини РС. Рачунарску опрему сарајевском и бањалучком “Проинтеру” платиће 57.213 КМ.

Иако уговор са конзорцијумом потписује још 27. децембра 2019. године, информацију ће тек два мјесеца касније подијелити са грађанима. Тендерско потпомагање фирме дешаваће се баш у моменту када се “Електрокрајина” задужује новим милионима, како би остала ликвидна.

Новој фирми, Нова 2020. одлично ће почети и то са Владом РС. Док се не снађе на федералном тендер пољу, извршна власт ће тендер-подобну ИТ породицу одабрати да јој одржава дата центар. Цијена – 598.946 КМ.

Премијер РС Радован Вишковић уговор овим двјема фирмама додијелиће 27. јануара и то након што на тендер пристигне само једна, њихова понуда. Набавка је била процијењена на 512.000 КМ без урачунатог ПДВ-а, а понуда сарајевских и бањалучких ИТ-јеваца биће јефтинија за тек 80 КМ. Посебно ће бити занимљива чињеница да је за овај посао у Влади РС 2017. и 2019. године био загарантован за бањалучки “Проинтер”, али вриједност посла је варирала. Одржавање дата центра прво је коштало 292.383, потом 344.442 КМ. Због чега је вриједност истог посла прошлог јануара процијењена дупло скупље, Влада грађанима није објаснила.

ЗАНИМЉИВО, ВИРУС У БАЗАМА

Грануће прољеће, али не грађанима, већ “Проинтеру”. Тврдокорној ИТ утврди власти у РС, када су послови у питању, сарадња са СДА неће представљати проблем. Са чела Општине Центар СДА-ов Неџад Ајнаџић, тадашњи начелник битнији од десет других начелника сарајевских општина, 27. марта са сарајевском испоставом фирме склопиће уговор о одржавању сервера и мрежне опреме, вриједан 6.880 КМ, само 40 КМ јефтиније од законске границе за склапање директног уговора.

Већ 22. априла у Општину ће ући вирус, али не корона.

“Федерална управа полиције интензивно отклања вирус који је напао информациони систем Општине Центар у Сарајеву. Званичну потврду да је вирус напао систем у петак, 6. јуна, Општина је издала тек у понедјељак, 9. јуна. Информацију о вирусу новинари Журнала имали су прије десетак дана. У Општини Центар одлучно су је демантовали, поготово дио који се односи на документацију о проведеним јавним набавкама у вријеме пандемије корона вируса: ‘Потпуно нетачна информација. Нема вируса и сви документи о јавним набавкама су доступни’, био је званични одговор из Општине.

Али, супротно овим тврдњама, у саопштењу које је Општина издала у понедјељак, 9. јуна, наводи се како је вирус у Општину ‘ушао’ већ 22. априла. Тренутно је електронски систем Општине видно нарушен, грађани данима не могу да добију документе, на wеб страници не могу да се отворе неки документи, а не функционише ни маил службеника за односе с јавношћу”, објавиће Журнал 10. јуна.

“Проинтер” ће тако “запосјести” још једну у низу база података грађана БиХ.

ХВАЛА И ОД ЗОРАНА ТЕГЕЛТИЈЕ

Са доласком просперитетног “Проинтера” на федерално тле у куповину “ИТ свега и свачега” у љето  ће се  укуључити и сарајевски “Водовод и канализација”, као и Канцеларија за ветеринарство БиХ. Резервне дијелове за сервер почетком јула грађани ће, по директном уговору Канцеларије и “Проинтера”, платити 5.843 КМ.   

Пословна сарадња водећих бх. породица је на изузетно високом нивоу. Мјесец касније, 3. августа, “ВИК”, на чијем је челу у том моменту био Аднан Хоџић, дугогодишњи члан, а повремено и функционер СДА, за 1.737 КМ купиће лиценце. Потом ће услиједити права тендер атракција. Одржавање сервер сале процјењено је на 29.250 КМ. Очекивано, стићи ће једна понуда. “Проинтер” се нуди за 34.167 КМ, готово 5.000 КМ скупље. “ВИК” ће, умјесто да поништи тендер, пристати и уговор склопити 20. октобра. Задовољан услугама апсолутног тендер побједника, 30. децембра антивирусни програм “ВИК” ће платити 26.128 КМ.

Да је у БиХ све потпуно увезано када је трошење народних пара у питању још једном ће доказати Љубомир Калаба са чела Канцеларије за ветеринарство, чије је именовање погурао Додиков љути противник СДС. Одржавање сервера и рачунара “Проинтеру”, по још једном директном уговору од 23. септембра, платиће 6.950 КМ. Није било довољно! Истог дана услиједиће још један - одржавање инфорамционог система коштаће 6.833 КМ.

“Контролер за дата центар”, како је наведено у тендеру, народ преко Калабе, 2. новембра, коштаће 6.886 КМ. Директно!

Током 2020. године пробој сарајевског “Проинтера” биће задатак и Савјета министара БиХ, којим руководи СНСД-ов Зоран Тегелтија. Обезбјеђење система и “примарни фиреwалл уређаји”, кроз два тендера у два дана новембра, платиће 159.663 КМ (59.904 и 99.759 КМ). Занимљиво, ни на ове позиве неће се јавити ниједна друга бх. фирма, само “Проинтер”. 

МИЛИНОВИЋЕВА ПРИВРЖЕНОСТ РЕЖИМУ

Драшко Милиновић именован је за новог директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ (РАК). Парадоксално, јер је управо у вријеме док је Милиновић био на челу РТРС-а, РАК изрекао бројне новчане казне јавном сервису РС због непоштовања Закона о РТРС и кршења етичких и професионалних стандарда”, писао је Журнал 15. јула 2020.

Иако је његов избор био упитан јер му је и, према медијским сазнањима, супруга Жељка шеф ПР службе “М:тела”, па се суочио са оптужбама за сукоб интереса, само један деманти телеком компаније у РС биће довољан да све сумње буду одбачене, а он удобно смјештен у фотељу из које контролише проток информација.

Бивши главни и одговорни уредник отуђеног јавног сервиса или ти уредник из кабинета владајућих за виталне националне интересе бориће се на више поља. Свакако, један од тих интереса је и успон сарајевског “Проинтера” потопомогнут бањалучком базом.

У првој години мандата овим фирмама платиће готово пола милиона КМ.

Два “Проинтера” у конзорцијуму од Милиновића ће први уговор добити 20. новембра и то за софтвер за фактурисање. Посао вриједан 19.890 КМ. Само 13 дана касније уговор за софтвер за портал коштаће 49.959 КМ, а рачунарска опрема чак 358.858 КМ.

Као једини понуђач “Проинтер” 21. децембра затвориће пословну годину с РАК-ом уговором за софтвер за бекаповање. Цијена – 45.995 КМ!

КОШАРЧЕВ “ПАД” И УСПОН ФЕНИКСА

“Кошарац је написао крај свог политичког пута и ту нема никакве дилеме”, поручиће Милорад Додик свом источносарајевском пулену након корона журке почетком маја у сарајевском “Голф клубу”. Никада није утврђено да ли му је више замјерио дружење са Бошњацима у, пред камерама, мрском Сарајеву или дружење у вријеме пандемије.

Сташа Кошарац, министар економских односа и спољне трговине БиХ, мудро ће се примирити, више неће пушити томпусе нити се у јавности састајати са пријатељима Бошњацима, Додик ће се забавити бацањем националистичких коски пред народ и све ће се брзо заборавити.

Министар Феникс не да неће завршити политички пут, већ ће наставити да се понаша осионо. Како с пољопривредницима, тако и у приватном животу, а и док завлачи руку у џеп народа.

Како га је корона журка мало опекла, а пандемије не јењава, Кошарац ће одлучити да буде (још) подобнији и да се здравствено освијести па ће видео-конференцијски уређај 23. новембра платити 24.447 КМ.

Добар дан за посао биће и 14. децембар. Кошарац и сарајевски “Проинтер” склопиће уговоре за два лота у тендеру расписаном за одржавање пољопривредног информационог система – 23.260 и 31.520 КМ.

Услиједиће уговори сличних или истих вриједности. Истог дана за одржавање пољопривредног регистра даће – 23.259, а за одржавање мрежне и серверске опреме 31.520 КМ.

За добробит сарајевског “Проинтера” током 2020. радиће и Канцеларија за ревизију институција БиХ (софтвер 93.132 КМ и мрежни сwитцх уређаји 9.992 КМ), али и Завод за запошљавање РС, којем ће стићи тек једна, свакако “Проинтерова”, понуда за бусинесс интеллигенце систем - 214.992 КМ. Затим че, да не лута около, директно пазарити и лиценце по цијени од 6.602 КМ.

И “Електродистрибуција Пале”, предузеће из система Електропривреде РС које је за само годину дана потонуло пет милиона КМ, водиће рачуна о ИТ систему. Софтверске лиценце директор Ацо Станишић, иначе кадар ДЕМОС-а Недељка Чубриловића, половином децембра уговориће за 56.561 КМ.

(Зурнал.инфо)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Бм

14.01.2021 12:44

Паре, паре волим само паре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОЉА

14.01.2021 14:11

ДОК ЈЕ ОВАЦА БИЋЕ И ЏЕМПЕРА. СВИ ЛОПОВИ СВИЈЕТА САЊАЈУ О ОАКВОМ НАРОДУ БЕЗ МОЗГА, КОЈИ ГОДИНАМА ПОДРЖАВА СВОЈУ ПРОПАСТ.

Name

Ре

14.01.2021 15:15

У приватној дрзави је све приватно... приватни политицко- корупцијски бизнис, приватне судије, приватни закони, приватна полиција, приватне ријеке, зрак, смог, приватна гласацка масинерија будала и интересдзија...

Name

Волим паре

14.01.2021 16:19

Биле оне праве,велике или мале,само нек су паре.

Name

Миле

15.01.2021 06:29

По професији србин а по опредељену милијардер

Name

Зизи

14.01.2021 12:48

По васем би било најбоље ниста немати. Мрак и опет мрак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2021 13:40

Лицемјерство је поента.Нас завађају а они на томе профитирају.

Name

Ре

14.01.2021 13:50

Ово треба записати, како сте ви гос, паметни ја се вама дивим.

Name

Домире зизи

14.01.2021 14:09

И ти зизи само да се несто казе!Ни смисла ни сврхе ни памети!

Name

ре

14.01.2021 15:27

ова одрзавања система, лиценце, софтвери, су скупљи него у скандинавским земљама

Name

ре Зизи

14.01.2021 15:40

Па и ја би да имам нормалну плату да храним дјецу и да ми родитељи имају нормалну пензију да их не требам помагати,не све треба породици Додик а ми да врацамо кредите

Name

Ре Зизи

14.01.2021 16:46

Низ ногу ми клизи.

Name

Карактер

14.01.2021 12:48

То је преседник, Трумп је мали Баја а овај наш је велики Баја (а Руски може и мали и велиКи)

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ истина

14.01.2021 15:17

коментар се односи на овај, мислим хаха

Name

РЕ

14.01.2021 12:50

Када ће овом лудилу доћи крај , гдје само секта тајкунска ужива у шушкама марака и девиза у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.01.2021 15:02

Ово је курцина поведи га куци мами

Name

Домацица Радојка

14.01.2021 12:54

Дај Бозе да Проинтер презиви ове теске економске изазове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

14.01.2021 13:00

А докази за те све наводе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магаре

14.01.2021 13:02

Нека нас магарце кад смо магарад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мариборцан1970

14.01.2021 13:03

Колико чујем свим ИТ фирмама у региону а и шире се "тресу гаће" због изненадног успјеха Поинтера. Шушка се да је и Гоогле забринут јер је већ неколико ИТ стручњака прешло у Проинтер. Сви се плаше "способности и стручности" Игора Додика и тате му Милорада и не могу да вјерују какве успјехе постижу на "поштеним државним тендерима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

14.01.2021 15:15

Да ли сре чули да Игор зове Бакира БАБО?

Name

Драган

14.01.2021 13:08

Он це нас србе продати првом приликом, назалост имамо несрецу да це га историја памтити као дзелата срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Драган

14.01.2021 22:07

Драгане, потпуно је невазно у овој прици то сто смо ми Срби. Баја би продао цовјека било које нације, ванземаљца, зивотињу, вирус, ма и камен само да узме јос мало новца и јос коју фотељу. Доказује нам свима двадесет година да апсолутно не дискриминисе по националности или било цему другом, краде нас и лазе све редом без разлике. Истински је демократа по том питању.

Name

Зика

14.01.2021 13:14

Све сама банда фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободна БЛ

14.01.2021 13:17

У Италији је почело суђење мафији Ндрангета. Купила политичаре, судије, тужиоце- 350 на оптуженичкој клупи. Кад почне суђење, а мора доћи Милокрадовој мафији шта ће све на површину испливати и колико их је у том криминалном ланцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправка

14.01.2021 13:34

Конфедерацијски Југо БиХ. Укидање кантона. Поставса остаје. Али не позиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

14.01.2021 13:39

Бакировци, отац и син Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод!

14.01.2021 13:44

Сувише је оваквих истина! Немојте заборавити да је ово хоботница која у спрези са многим страним саучесницима комада,трга,чупа,пере и узима колико хоће новца од народа, ЕУ и све је то фино спаковано у причу у којој када "загусти" ...када се не усагласи висина добити , пређе на национално ентитетски терен на коју насједе "наивани неук "свијет...иста је ово организација која само себе види из сва три народа и само је битно колико ће колико узети. Ова ће прича трајати и трајати и неће тако брзо нестати са овог простора, али је важно да јавност буде с оваквим чињеницама упозната,одмах и сад , али .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боље организован

15.01.2021 12:01

Криминал, зато сто га организују дрзаве из којих сада пристизу згразавања над "трагедијом јадних градјана". То су оне дрзаве и њихове политике које су до темеља спрзиле земље и (све друствене вриједности) у којима се нормално зивјело и радило.....

Name

борац

14.01.2021 13:44

Стета да има толико будала које му вјерују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ек

14.01.2021 13:49

И не говори више да је то Техеран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

14.01.2021 13:54

Како оно Радишић каже у оном снимку , даје Миле уложио у зграду у Пицином парку 10 мил, сједиште Проинтера , не знам гдјеје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

14.01.2021 14:03

Немате ви појма, увалили им све бофл и несправну робу, а за велике паре, пола од тога иде у буџет Р.С.. нема зајебанције, тако то раде патријоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабић

14.01.2021 14:31

Све ће то ђаво да однесе и њих и наше паре које су упртили, ничија није сјала до вијека па неће ни Додикова а и ових осталих проклетиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.01.2021 15:27

Нека Он има и његова дијеца а борци и пензионери нека иду у јавну кухињу и нека опет 2022 буду први у редовима да гласају за СНСДе који их је довео до таквог стадарда.

Name

Дудук

14.01.2021 15:34

Не воли Босну и Херцеговину, али воли паре узимате од исте и бити на платном списку Босне и Херцеговине!!! Па сада ви глупи народи у Босни и Херцеговини гледајте како зивите и даље подрзавајте националне торове! Сретно мамлази неписмени

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИТ

14.01.2021 16:35

КРАЈ ИКОНО.,

Name

Искористио

15.01.2021 12:21

Прилику политицког збивања на овом простору коју је донио дасак вјетра са запада. На ум му не пада да се бави последицама,то нека се баве наса будуца сиротињска покољења, сто их буде.....

ОДГОВОРИТЕ