СУДИЈА ИЗ БРЧКОГ ОТКРИВА: Како се судски предмети намјештају “подобним”

У суду у којем је он запослен то раде, тврди Табаковић, три службеника ИТ службе и два уписничара, а све по налогу предсједника суда Јадранка Грчевића. О свему говорио и пред парламентарном истражном комисијом БиХ.

Босна и Херцеговина 15.01.2021 | 08:14
СУДИЈА ИЗ БРЧКОГ ОТКРИВА: Како се судски предмети намјештају “подобним”

Судија Основног суда Брчко дистрикта БиХ Недељко Табаковић већ одавно упозорава на све мањкавости у бх. правосудном систему, а за Журнал је детаљно описао како се путем система за аутоматско управљање предметима (ЦМС-а) судски предмети додјељују “подобним” судијама. 

У суду у којем је он запослен то раде, тврди Табаковић, три службеника ИТ службе и два уписничара, а све по налогу предсједника суда Јадранка Грчевића. 

Пресигнирани предмет

“Када дође нови предмет постоји могућност да се преко ИТ технике одреди које ће судије бити искључене из ЦМС-а, док се оставе они који одговарају, а то може бити један, два, три или више судија. Уписничару треба само један минут да у систем унесе тужилац, тужени, врста спора и предмет. И онда тај предмет иде судији којег је ИТ служба оставила укљученог, а уколико је више таквих судија онда ЦМС одабере којем ће од њих бити додијељен предмет. Када се с тим заврши, одмах укључе и остале судије и онда расподјела предмета иде даље”, прича судија Табаковић. 

Навео је конкретан примјер. Његовом колеги је путем ЦМС-а додијељен кривични предмет, да буде судија за претходно саслушање. Ради се о КПС фази судског поступка гдје се оптужени изјашњава о кривици, након чега слиједи КА фаза, односно суђење. 

“Међутим, предсједник суда је преко ИТ службе урадио да се КПС фаза додијели другом судији, а том мом колеги пребацује КА, односно да суди у том предмету. Све је урађено преко ЦМС-а и то се не може одрадити без ИТ службе”, наводи Табаковић. 

На увид нам је дао и низ докумената из којих се могу видјети злоупотребе путем ЦМС-а, али и пријаве које су УДТ-у поднесене против Грчевића. 

Један такав предмет је случај Исановић из 2016. Наиме, Мустафа Исановић је 17. јуна 2016. поднио приједлог за дозволу извршења против три особе (један од извршилаца је запослен у брчанском суду) због дуга од 9.800 КМ, а на основу извршене пресуде Основног суда Брчко дистрикта БиХ из новембра 2015.

Његов приједлог за извршење у ЦМС је унесен тек четири дана касније 20. јуна 2016. због  чега је Исановић пријавио Грчевића УДТ-у, али и свим члановима ВСТВ-а. 

Такође, на увид смо добили и документе за случај судске нагодбе из септембра 2020. у случају  „Остериа“. У склопу овог случаја водила су се четири предмета и путем ЦМС-а сви ти предмети су додијељени истом судији. Журнал ће о овом случају детаљније писати у наредном периоду. 

На питање како је открио неправилности са ЦМС-ом, судија Табаковић наводи још један примјер када је његов предмет пресигниран на другог судију.  

“У једном предмету, у ванпарничном поступку, било је признање стране судске одлуке. Тај предмет је ЦМС додијелио мени. Странци сам послао рјешење да исправи одређене ствари и наложим да у року од осам дана допуни одређене ствари. Странка је то урадила и мени је остало само да урадим то рјешење. Међутим, колега којег сад нећу да именујем, али ако се покрене истрага то ћу урадити, тај предмет пресигнира на себе и то рјешење уради под својим именом и искаже га у својој норми као да је он то завршио. Како ћете ви пресигнирати предмет на себе ако нећете ангажовати ИТ службу”, каже судија Табаковић.

Додао је да за “намјештање предмета” знају сви адвокати у Брчком, док није имао одговор на питање због чега неко од њих не реагује. 

Спреман је за свједочење

О намјештању предмета путем ЦМС-а судија Табаковић први пут је говорио пред Привременом истражном комисијом Парламента БиХ за утврђивање стања у правосуђу. Након његовог свједочења, Комисија се обратила Уреду дисциплинског тужиоца који је формирао предмет о злоупотреби ЦМС-а. 

Међутим, из УДТ-а га још нико није контактирао. Он је спреман свједочити, дати све доказе, документе, али и рећи имена особа која учествују у овим злоупотребама, као и име колеге који је пресигнирао његов предмет. 

“Ако буду само саслушавали ИТ техничаре они ће рећи да то није тако јер су заплашени. Све је ово лако провјерити, а о томе сам и пред Комисијом причао, само је потребно да СИПА и ОСА изузму рачунаре, које је потребно вјештачити. Све остаје у централном срцу меморије, знамо то када вјештачимо. Стручњаци за технику би морали да уђу у меморију како би провјерили када је неки предмет унесен, због чега, ко је од судија у том моменту био укључен у ЦМС-у, ко све у том предмету има неки интерес… Требало би направити детаљне анализе”, предложио је Табаковић, истовремено наглашавајући да злоупотребе путем ЦМС-а не раде сви, те да он тачно зна имена ИТ техничара, али и уписничара који то раде. 

Притисак колега

Табаковићево свједочење пред Комисијом подигло је поприличну прашину у јавности. Предсједник Основног суда Брчко дистрикта БиХ Јадранко Грчевић сазвао је Колегиј, на који је између осталог позвао и упослене из ИТ службе, те уписничаре. Табаковић наводи да је то мимо сваког Правилника, јер на Колегију могу бити присутни судија, предсједник и секретар суда. 

“Сасвим нормално да су сви они рекли да се то не ради и да то није могуће. А, зашто? Зато што се плаше њега. Код нас постоји велики страх од предсједника суда. Неки шуте како не би изгубили своје привилегије и позиције”, тврди Табаковић.  

У вријеме одржавања Колегија судија Табаковић је имао рочиште на којем је требало бити саслушано осам свједока. У пола суђења у судницу је ушао секретар како би му рекао да га предсједник суда позива на Колегиј, но Табаковић није желио због тога прекидати суђење које је било у току.

“Ја сам то схватио као да је требало бити неко мини суђење мени”, тврди Табаковић.  

Судија Табаковић је, иначе, један од ријетких који је спреман отворено у јавности причати о свим мањкавостима бх. правосудног система. У својој борби је, нажалост, усамљен. На својој страни има можда још троје или четверо колега из Основног суда, али они нису још спремни јавно говорити. 

(Зурнал.инфо)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Храброст

15.01.2021 07:56

Свака ти цаст људино на грабрости да све то изнесес у јавност. Таквих постених људи треба у свим сферама друства, тј. институцијама. Треба ту криминалну хоботницу по судовима разбити. Да имам искрене судије и да раде по закону и савјети ова земља би изгледала као свајцарска. Бог ти здравље подарио судијо. Само настави даље са износењем цињеница, а јавност це врсити притисак на њих да се ту несто мијења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИК ЦИРКУС

15.01.2021 08:58

ГАНГСТЕР ДРЖАВА. НЕМА НИШТА А ДА НИЈЕ ЦОСА НОСТРА СИСТЕМ. ЗАХЕБАЛИ СМО И СИЦИЛИЈУ. МОЈ БРАЛЕ. КОЛУМБИЈА. МЕКСИКО. МА ИМА ДА НАМ ЗАВИДЕ ТАМОШЊИ НАРКО КЛАНОВИ. МА НА ОБУКУ ОВДЕ ДА ДОЛАЗЕ.

Name

Алиса из земље цуда

15.01.2021 09:04

У приватним државама је све могуце. А овај цовјек це имати проблеме са злогласном сектом

Name

МИЛОШ

15.01.2021 10:01

Свака част на одлучности, само овакви људи могу да очисте прљави систем. Подршка

Name

Борац

15.01.2021 11:12

Зато сто си постен. Ти не мозес ици на љетовања ка онај поткивац.

Name

Политика и правда

15.01.2021 08:08

Свака част Табаковић, исто се то ради и у РС и Федерације, а у тужилаштву да и не говорим. У тужилаштву настају документи или се губе на путу ка судници као што је то било у случају Човића. У РС је све од најмањег до највећег намјестено зато су политичари сигурни да им се ништа неће десити. Треба више оваквих храбрих достојанствених и праведних људи који се иначе правници називају али све раде напротив против правног система.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито.

15.01.2021 08:10

Што непровјере шта је у Основном суду Бијељина, које предмете је судила Милица Перић, а које је учествовао адвокат Томић. Сви у суду знају али ћуте......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

15.01.2021 08:39

Кад це се испитати ста ради адвокатска канцеларија Цеклиц,Матиц,Крсмановиц из Бијељине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

15.01.2021 08:43

И ја сам радила у суду увјек су Предсхедници судова то себи дали за право.Али се мозе све утврдити ста се ради у судовима ко наредјује.Сав се сљам слио у правосудје то није тако прије било.То знају старе судије,јос има цасни судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

15.01.2021 09:16

Вјерујем Вам али Вас не разумијем? И овај судија је радио годинама у том суду као и сви остали "часни" судије. Не знам како су то они часни када гледају нечасне радње и о истима годинама ћуте. Ћуте и чувају своја радна мјеста и привилегован положај у друштву док неко испашта због "марифетлука" већине њихових колега. Лијепо је када проради савјест , углавном пред пензију или у пензији , али шта ћемо са онима који годинама па и деценијама трпе посљедице због лошег правосуђа?

Name

Перо

15.01.2021 11:16

Раде момци постено, ста је спорно

Name

симо поповић

15.01.2021 08:47

Сигуран сам да храброст није у питању. Господин је пред пензијом, дакле, годинама је судија и дио корумпираног и распалог судства. Да је храбар и поштен, давно би се побунио. Заклео бих се да је "избачен" из "комбинација" и сад је огорчен. На таквим мјестима, нема невиних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2021 09:34

Мислим да овај човјек има досојансва и морала. Многи би то учинили али се боје не само за радно мјесто него и за собсвену сигурност. Што је више оваквих лакше се борити за правну државу. Овај човјек треба да има подршку а не да се одма пише против њега.

Name

Било кад

15.01.2021 10:04

Те за Симо Симо сједи један !и једи г....а јој ако чути јој ако проговори шта хоћете ви људи !

Name

Правда за пореске обвезнике

15.01.2021 09:31

Па највеци криминал је у инспекторатима и правосудју, то и птице на грани знају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако некако

15.01.2021 10:01

То је јавна тајна да се предмети стомаку одредјеним судијама и пребацују и за то се инкасира огроман новац овисно од случаја тј предмета само сто је овај судија о том јавно проговорио Сипа би наредне две године имала посла само у правосудју да ради и хапси па тек онда ситну буранију мора се стање довести у ред изфиктрирати корупција и корумпирани у систему првосудја да би се даље радило !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

15.01.2021 12:18

А ти мислиш да је СИПА боља? Ти мислиш да тамо има кадрова који нешто разумију од проблематике. Мислиш да тамо нису запослени партијски полуписмени кадрови. Мислиш да је та сипа друкчија од цијелог система у БиХ. Мислиш да су тамо високообразовани и поштени кадрови без ухљеба. Једноставно то није могуће. Све сто је ваљало и није хтјело бити дио наксрадног и корумпираног система отишло је вани, или ту није могло ни уци.

Name

Ко кога стити

15.01.2021 10:02

КанцеларијаРоманиц Милан из Бања Луке један од водећих превараната у бањалучкој регији !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Септичка јама

15.01.2021 11:02

Њихово правосудје (као и све остало) одавно је постало звјерињак и легло непотизма, корупције и криминала. На челу тих (назови) судова, већ 20 година се налазе исти (назови) људи, који су временом изградили једну пара-државну, приватно-тајкунску и анти-закониту структуру, потпуно посвећену реализацији искључиво властититх интереса. Приватне пресуде, јавни цјеновник, баснословни износи, непокретна и покретна имовина, возни паркови, луксуз и путовања. На на крају се не преза ни од чега, па у властите судове запосле и властите и ко зна још чије жене (о чему је овај и свједочио). Појам независности судске функције, претворили су у појам неограничене моћи и апсолутне недодирљивости. Судско одлучивање, претворено је у њихово одлучивање. У спрези са (назови) политиком, (читај, осталим криминалним структурама), успостављен је један мафијашко-пљачкашки систем који са појмом правне државе нема ништа заједничко! Поданици који су ту запослени искључиво преко везе (најчешће са пијачарским дипломама, па и ови ИТ, а како их овај назива "стручњаци"), ушушкани у наједном остварене статусне и материјалне фантазије, кезе се и умиљавају својим менторима, доживотно им захвални, као правим Боговима. Све то, ово друштво доводи једино у везу са једном великом септичком јамом, а чланови таквог друштва, са извјесном претпоставком да их је горе описаних велика већина-ништа боље и не заслужују, него да се у њој купају и уживају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за пореске обвезнике

15.01.2021 12:25

Политика, медији, правосудје, инспекторати.. све је то исто зло. Нијансе у разликама, продавање магле, испирање здраве памети, казњавање непослусних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

15.01.2021 13:28

Познато је да је правосудје не слузи владавини права него криминалу и корупцији и док се не промијени цитава структура судства нема бољитка док се сви криминалци који су опљацкали дрзавну имовину не посаљу у затвор а имовина врати дрзави медјутим такве особе су национални хероји и цувари дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

16.01.2021 16:26

Најизраженија оваква дешавања су у Основном суду у Зворнику. Предсједница суда је под огромним утицајем СНСД политике. Огроман притисак поступајуће судије трпе приликом доношења пресуда у којима је СНСД заинтересован. Жесток криминал влада у овом суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо 2

17.01.2021 19:06

Када це адвокат ведран крсмановиц објаснити како му је Електро-бијељина исплатила 70.000 КМ народних пара за један дан од који је купио и искесиро стан у Бијељини ?

ОДГОВОРИТЕ