Лашет - политичар који ће наставити политику Меркелове

- Нови предсједник Хришћанско демократске Уније (ЦДУ), коју је 16 година предводила канцеларка Ангела Меркел, Армин Лашет важи за политичара, који није прагматичар, и који ће наставити политику Ангеле Меркел.

Свијет 16.01.2021 | 14:54
Лашет - политичар који ће наставити политику Меркелове

Лашет је са 18 година, крајем 1970. ушао у ЦДУ, а њега је у странку довело ангажовање око цркве, гдје је "откривен".

Говорећи о свом путу у ЦДУ рекао је да најприје није желио да уђе у политику, иако је био заинтересован за политику, али није могао да замисли шта се ради у странци.

Почео је као локални политичар у родном Ахену, а средином 1990-те ушао је у посланичке клупе у Бундестаг, али је мандат изгубио послије једног мандата.

Након тога ушао је у клупе Европског парламета, да би се 2005.вратио у њемачку политику.

Тако је постао први министар интеграције у покрајини Сјеверне Рајне Вестфалије, гдје се залагао за постизање резултата успешном интеграцијом странаца.

Пет година касније Лашет мора да се одлучи да ли ће се кандидовати да води странку у покрајини Сјеверна Рајна Вестфалија, гдје је најприје изгубио од Норберта Ретгена, који је потом 2012.изгубио покрајинске изборе.

Лашету се послије избора указала нова шанса, постао је шеф ЦДУ у покрајини, и он је, мимо супротних очекивања, вратио ЦДУ на власт у Сјеверној Рајни Вестфалији, гдје је од 27. јуна 2017. гувернер покрајине.

Кандидујући се за шефа ЦДУ Лашет је, због тога, стално говорио да он доноси искуство у власти, јер руководи великом покрајином, као и да зна да побиједи на изборима, што није "лоше" за вођење странке.

Након што је 10.фебруара прошле године Анегрет Крамп-Каренбауер најавила да жели да поднесе оставку на мјесто шефа ЦДУ, и да неће предводити странку на парламентарним изборима, Лашет је 25.фебруара саопштио да ће се кандидовати, заједно са министром здравља Јенсом Шпаном, који би преузео дужност потпредсједника.

Лашет, због свог бављења интеграцијом странаца, залаже се за принципе равноправности, интеграције, и жели да омогући образовање независно од поријекла.

"Ми смо земља имиграције. Иако је француски модел различит проблем успјешне интеграције имају обје земље. Због тога морамо да се заложимо кроз образовање за социјални успон миграната", рекао је недавно француским медијима.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мило

16.01.2021 14:13

Прави цовек . Бице ко Меркелова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

17.01.2021 01:00

Лако је данас побједјивати... сједите код куце, одете мало на зоом апликацију, софтвер лазира резултате и ви министар, премијер .. ајде мори, уозбиљите се висе политицари.

Name

!

16.01.2021 14:30

Ко год да дође да замјени Меркелову неће моћи бити тако успјесан као сто је Ангела Меркел! Велика штета за Њемацку као и за ЕУсто Меркелова неће више бити канцеларка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нибрс

16.01.2021 15:53

Билдерберг-група и даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.01.2021 20:31

Браво ! Ко разумије....?