Научници открили: И мишеви знају да певају!

Веровали или не и мишеви пјевају! Не певају само у Дизнијевим цртаћима већ и у стварном животу, они знају понеку мелодију. Научници су недавно открили да мишеви могу имитирати и запамтити сложене звукове.

Занимљивости 09.02.2021 | 15:23
Научници открили: И мишеви знају да певају!

Мужјаци мишева заводе женке подокницама високог тоналитета, а научници су приметили и да мењају мелодију кад су супарници у близини. То откриће сугерише да мишеви могу имитирати и учити сложене звукове преноси Т-портал.хр.

Научници су до сада мислили да способност коју имају људи, неке птице, делфини, китови, шишмиши, слонови, морски лавови и фоке није присутна код мишева.

С обзиром да се мишеви користе за медицинска истраживања, ово откриће могло би помоћи у истраживању аутизма и сличних поремећаја које карактеризују проблеми с комуникацијом.

Пре тог открића било је познато да мишеви певају и звижде кад заводе женке, ипак водећа претпоставка је била да своје крикове високих фреквенција производе инстинктивно. Кад су научници ставили двојицу мужјака у кавез, један од њих је прилагодио своју пјесму да би звучао сличније другом.

Тим научника који се позабавио необичним проблемом до својих је резултата дошао на Универзитету Дуке у Северној Каролини. Њихову теорију да се ради о наученим звуковима употпунила је и чињеница да мишеви који су изгубили слух певају фалш.

Додатне доказе научници су прикупили серијом тестова који су показали сличности рада мозга људи и мишева кад певају.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар