Руски научник: Шта треба избјегавати након вакцинације

Директор Националног истраживачког центра за микробиологију и епидемиологију "Гамалеја" Александар Гинцбург објаснио је како треба поступати како би примљена вакцина против корона вируса дјеловала што ефикасније.

Здравље 13.02.2021 | 21:19
Руски научник: Шта треба избјегавати након вакцинације

Научник је посавјетовао да вакцинисане особе избјегавају интензивне физичке активности два дана након вакцинације, како би се формирао најбољи имунолошки одговор на вакцину.

"Човјек једноставно нема довољно глукозе, шец́ера да би обезбиједио равномјерно функционисање два процеса", рекао је Гинцбург у интервјуу за лист "Росијска газета".

Други важан услов за ефикасно стварање имуног одговора је разноврсна исхрана након вакцинације.

Стручњак је објаснио да је стварање антитијела процес који троши енергију и захтијева синтезу протеина, а дуготрајно вјежбање отежава синтезу.

Поред тога, Гинцбург је посавјетова вакцинисаним особама да се уздрже од штетних навика, као што је алкохол, јер оне дјелимично смањују ефекат вакцинације.

Русија је регистровала прву вакцину на свету против ковида Спутњик В 11. августа 2020. године.

Након вишемјесечних истраживања руских имунолога у којима је учествовало 19.866 добровољаца завршена је трец́а фаза клиничких испитивања која је потврдила ефикасност вакцине од 91,6 одсто. 

(Спутњик)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нус Појава

13.02.2021 20:59

Да будем искрен, радије ћу примити двије вакцине одједном, него да смањим пиво и ракију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

13.02.2021 21:04

Послије пријема вакцине требамо побољшати разноврсну исхрану, а ми једемо оно што имамо или ништа са малом пензијом у РС.

ОДГОВОРИТЕ