Кафа из измета птице Јацу једна од најскупљих на свету!

Кафа од јацу птица (угрожена врста птица налик фазану) је једна од најређих и најскупљих врста кафа на свету. Направљена је од кафе коју јацу птице уносе, пробављају и излучују.

Занимљивости 16.02.2021 | 16:27
Кафа из измета птице Јацу једна од најскупљих на свету!

Хоћемо рећи ова наскупља кафа на свету настаје тако што птица Јацу једе зрневље (бобице) кафе и потом га несварено оставља у природи заједно са својим изметом.

Људи овај измет у прашумама Бразила скупљају, затим се он пере и суши и потом пече а од њега даље настаје бренд под називом Јацу кафа.

Вредност ове кафе је у томе што проласком кроз цревни тракт птице зрна кафе буду благо измењена, тако да њена арома буде пријатна и не тако горка као класична кафа.

Сакупљање измета јаку птице је само почетак врло мукотрпног процеса. Зрневље од кафе избачене од птице Јацу мора се ручно извадити из измета, опрати и одстранити љуску из заштитних мембрана.

Управо овај мукотрпан посао чини кафу за птице Јацу знатно скупљом од осталих врста кафа

Тако на пример Јацу кафа у Британији кошта око хиљаду и седамсто евра. 

Преведено у наш новац, једна шољица кафе кошта 70 КМ, тако да би са просечном платом на пример од 1000 КМ ми могли да купимо једва четрнаест шоља ове кафе.

За разлику од кафе копи луwак коју пробављају индонезијске цибете, зрна се брже крећу кроз пробавни систем птица Јацу и не разграђују се животињским протеинима или желучаним киселинама.Добијене бобице се прже, а кава добијена од њих наводно има јединствен, орашаст укус с нијансама слатког аниса.

Извор: Занимљивостидана.цом 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е јбга

16.02.2021 23:10

Ај нек направе кафу од људског измета, боље и то пити него лази и лоповију ових политицко мафијаских смрадова, свакодневно гутати. Јбга макар мало промјене није на одмет/измет.

ОДГОВОРИТЕ