Најбоља скакачица свих времена завршила каријеру

Једна од најбољих хрватских спортскиња свих времена Бланка Влашић објавила је крај такмичарске каријере.

Спорт 19.02.2021 | 10:34
Најбоља скакачица свих времена завршила каријеру

Неколико година је трајала њена борба са повредама и одлучила је да се дефинитивно опрости од активног бављења атлетиком.

Два пута је била светска шампионка на отвореном, у Осаки 2007. и Берлину 2009. године и два пута у дворани у Валенсији 2008. и у Дохи 2010. године.

Једном је била европска првакиња, у Барселони 2010. године.

На Олимпијским играма је освајала сребро 2008. и бронзу 2016. у Рио де Жанеиру.

Крај каријере је објавила путем саопштења:

"Драги пријатељи атлетике, драге моје навијачице и навијачи,

Још од Рија се трудим да санирам повреду, пуне четири године наде да ћу још једном стати пред летвицу и изазвати саму себе. Дишем спорт од свог рођења, скок у вис је недељиви део мене и тако ће увек бити. Зато сам пустила да одлука о престанку каријере дође природно.

Многи су ми и пре освојене бронзе у Рију говорили да одустанем, како сам већ направила пуно. Али, да сам их слушала, не бих освојила још једно олимпијско одличје, медаљу која ми посебно значи јер сам је освојила дословно с једном здравом ногом.То такмичење је извукло све из мене, па и оно што нисам знала да имам.

Године након су донеле безбројне рехабилитационее третмане, наду, па разочарање, и тако у недоглед. Ипак, иако би посматрачу са стране било на први поглед јасно да је време да се посветим новим изазовима у животу, одлука је морала бити моја. Пре него што је дошла, прошла сам све фазе туговања и за мене је то било најтеже раздобље у каријери.

И тек након свега, у једном сасвим обичном и мирном дану, на срце ми је село: 'Готово је'. Знала сам да је време и била сам потпуно мирна. Напротив, осетила сам олакшање које никад не бих имала да сам 'ишла преко реда' и напрасно стала онда када су многи мислили да би требало.

У целом том процесу имала сам велику подршку своје породице, оца и тренера Јошка, Бојана и пријатеља. Знали су да је то борба кроз коју морам сама да прођем и изборим се за одлуку чисте главе. Сваки спортиста ће ме разумети - растанак није лаган. Остављамо иза себе велике емоције, освојене врхунце, победе над самима собом, величанствене тренутке које се речима не могу описати.

Али, то све остаје део нас. Део који носимо у будућност. И ја носим све своје успехе и неуспехе и њих ћу уткати у неку нову причу. Стога ћу увек остати у спорту. Својим искуством и знањем желим трајно и активно да доприносим даљњем развоју светске атлетике и спорта у целини.

Поносна сам на своју каријеру. Пре свега захвална сам Богу на благослову талента и околностима у којима је тај таленат могао да процвета. Пријатељима и навијачима који су веровали и скакали заједно са мном. Иако је атлетика индивидуални спорт, увек сам се осећала као део екипе, јер нисам скакала само за себе. Истрчати почасни круг с хрватском заставом за мене је увек била највећа част. С миром у срцу, захвална на сваком центиметру и сваком аплаузу, окрећем нову животну страницу", написала је Влашић.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Владо

19.02.2021 10:03

Бланка јесте "Најбоља скакачица свих времена", ако гледамо Хрватску и територију бивше Југославије. На глобалном нивоу, таквој титули није ни близу. Прије свега јер никад није освојила олимпијско злато, најпрестижнију од свих медаља у атлетици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

19.02.2021 10:11

Браво Владо,таман сам хтио оставити исти коментар.Најбоља сигурно није,мозда једна од најбољих,али их има бар седам,осам,бољих од ње...