Хаос у Црној Гори: Људи на ногама, стигла полиција

Сви угоститељски локали у Тузима су јутрос отворени упркос мерама црногорског Министарства здравља за сузбијање коронавируса. Стигла и полиција.

Регион 25.02.2021 | 12:24
Хаос у Црној Гори: Људи на ногама, стигла полиција

Окупљени грађани које предводи председник општине Ник Ђелошај не дозвољавају полицији да приђе и да их затвори. Њима су се у међувремену придружили и грађани Улциња. И маса је постала критична.

Све је почело синоћњом објавом Ђелошаја - да ће сви угоститељски објекти у тој општини у четвртак бити отворени јер је одлука о затварању, како је оценио, политички мотивисана. У оквиру строжих мера које су јуче донете у Црној Гори, од данас би требало да се затворе локали у Тузима, Даниловграду и Бару, иако у тим општинама није велики број оболелих.

Претходних дана велики број грађана Подгорице је ишао у те општине, које су близу, јер су у Подгорици затворени угоститељски објекти.

На питање зашто сматра да је реч о политичкој одлуци, Ђељошај је јутрос за РТЦГ казао да ни у једној другој општини која има исти број оболелих није донета одлука о затварању угоститељских објеката. "Незванично сам чуо да је одлука донета јер део грађана Подгорице долази на кафу у Тузима. То није проблем општине Тузи, већ институција", рекао је Ђељошај.

Угоститељима из Туза прикључили су се и грађани из Улциња који су дошли око 11 ччасова, а међу њим аи председник те општине. "Донете су епидемиолошке мере без консултација грађана и руководства Општине Тузи иако су у зеленој зони када се ради о епидемиолошком статусу, и иако су грађани Тузи показали изразиту зрелост у поштовању мјера”, казао је Чапуни.

Ту је и председник Албанског савета у Црној Гори Фаик Ника. Најавили су долазак и Генција Ниманбегуа и Назифа Цунгуа и још десетине грађана.

Полиција блокирала пут

Полиција је блокирала пут од Подгорице ка Тузима, што је створило велике колоне возила, а из кабинета потпредедника владе председнику те подгоричке општине, коју насељавају већином Албанци, Нику Дјељошају упућен је позив на дијалог.

Нова демократска снага Форца саопштила је да подржава Ђељошаја у, како су навели, заштити економије.

"И права грађана Малесије од дискриминације коју влада доноси одлуком о затварању угоститељских објеката и поред повољне епидемиолошке ситуације. Нажалост, својом одлуком влада показује немогућност проналажења решења без жртвовања Албанаца или без освете над њима, док руководство општине Тузи својом одлуком још једном показује компетентност и непоколебљив став у одбрани воље градјана", саопштено је из те странке, која је позвала премијера и потпредседника владе Дритана Абазовића да се, како се наводи, одазову позиву Ђељошаја.

И опозициона Либерална партија апеловала је на надлежне у влади да предузму кораке ка решењу ситуације у Тузима дијалогом са локалним властима.

Подгоричке Вијести пишу да службеници криминалистичке технике снимају камерама догађај у Тузима, а снимке ће доставили тужиоцу, како би утврдили да ли у радњама има прекршајних или кривичних дела.

Према писању тог подгоричког дневника, окуупљени у Тузима не поштују епидемиолошке мере и да мали број градјана носи заштитне маске, а не поштује се ни физичка дистанца.

Саобраћај из правца Подгорице ка Тузима је обуставила полиција, а камионима и шлеперима у транзиту ка Албанији полиција је забранила пут и наредила да се паркирају поред магистрале. Према сазнањима Вијести, влада је изразила спремност да разговор обаве у што скоријем року, у термину који Ђељошају одговара.

У допису упућеном Ђељошају се наводи да ће се дијалог водити унутар институција система.

Позив на отпор

Ник Ђељошај, председник подгоричке општине Тузи, у којој живе већински Албанци, прети полицији да ће позвати грађане на отпор, ако затворе угоститељске објекте.

Полиција је дошла јутрос у Тузи због одлуке Ђељошаја да не испоштује меру Министарства здравља која је донета из епидемиолошких разлога. Подгоричко Основно државно тужилаштво саопштило је да ће испитати да ли је Ђељошај, изјавом да неће поштовати мере за сузбијање корона вируса, починио кривично дело позивања на отпор, пренеле су подгоричке Вијести.

Ђељошај је синоћ рекао да та општина неће поштовати епидемиолошку меру затварања угоститељских објеката, која је јутрос ступила на снагу.

Ђељошај је, преносе Вијести, рекао полицајцима да тражи од њих да обавесте тужилаштво да ће, "ако се ово настави", позвати грађане Тузи да пруже отпор.

Позивајући се на Закон о локалној самоуправи, он је синоћ на свом фејсбук профилу објавио да доноси одлуку о радном времену угоститељских објеката од 07:00 - 18:00 часова.

Најавио је да ће сви угоститељски објекти, упркос забрани, радити по утврђеном радном времену.

"Свим нашим пријатељима угодна кафа, а непријатељи ако нас буду ометали, имаћемо изненађење и за њих", поручио је Ђељошај након састанка са угоститељима. Рекао је и да је одлка о забрани рада угоститељских објеката у тој општини политичка и да влада жели да им се освети због недавног истичања косовске и албанске заставе на згради општине.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

гиго2021

25.02.2021 11:48

Албанци у Тузију као и други албанци су храбар народ и једини се буне. Тако су и Косово осовојили на храброст, док ми знамо само прицати бла бла а сви нас дриблају јер смо кукавице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рикелме

25.02.2021 13:16

Башка су га освојили на храброст? Или НАТО бомбама

Name

Пријатељи

25.02.2021 11:54

То су албанска посла,сад полако добијате одговор пријатеља црногорских;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

25.02.2021 11:55

То су Милови јарани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виктор

25.02.2021 12:04

Да је народ био паметан да сви устани у супроставе се овом Злоцинацком Пројекту Цовид 19 који су дугу припремали поједини моцници да убрзају и скрате процес глобализације. Како је Полиција увек спремна да иде на цивиле и голуруки народ. Сто те тако не подигну против нарко мафије. СВЕ ЈЕ ВИДЉИВО И СВЕ СЕ ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамиз

25.02.2021 13:29

БРАВООО Вицтореееее????

Name

хахаха

25.02.2021 12:20

тако је растјерујте пландемију и пландемичаре. слобода народу да живи и ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.02.2021 12:50

Наравно да је политичка одлука.јуче су саопштили да да се затварају сви локали а у истој вијести се напомиње да се епидемиолошка ситуација смирује и да је број заражених у опадању(?????!!!!!) Нема логике. Треба се побунити, дићи се сав свијет!

ОДГОВОРИТЕ