Кина је постигла побједу у борби против сиромаштва

Врховни кинески лидер Партије и државе Си Ђинпинг данас је у Великој дворани народа у Пекингу одржао важан говор на Церемонија додјеле награда за борбу против сиромаштва.

Свијет 25.02.2021 | 12:51
Кина је постигла побједу у борби против сиромаштва

Од 18. Националног конгреса КПК-а, Кина је уложила напоре у највећу борбу против сиромаштва у историји човјечанства. У току протеклих 18 година, више од 100 милиона људи из 832 сиромашна округа и 126 хиљада сиромашних села се ослободило од сиромаштва, што је оборило нови свјетски рекорд.

Кина је успјешно решила апсолутно сиромаштво и читаво сиромаштво у региону, што је 10 година раније него у агенди Уједињених нација о трајном развоју до 2030.

На данашњој церемонији, Си Ђинпинг је саопштио да је заједничким напорима Партије и народа свих етничких група, у важном тренутку стогодишњице од оснивања Комунистичке партије Кине, Кина изборила свеобухватну побједу у борби против сиромаштва.

„Сиромаштво није социјализам“, подвукао је Си. Уколико се ситуација не мијења у сиромашним подручјима или се квалитет живота људи не побољшава, предност социјализма се не показује. То није социјализам.

Комунистичка партија Кине је ставила борбу против сиромаштва на истакнуто мјесто. Остварење ослобођења сеоског становништва од сиромаштва, а више од 10 милиона људи је ослобађано годишње, еквивалентно је томе да се становници у земљи са средњим бројем популације ослободе сиромаштва.

Економски и друштвени развој се знатно мијења у сиромашним подручјима. Сви регистровани сиромашни људи више не брину за храну ни одјећу и обезбијеђени су им основно образовање, основна медицинска њега и становање. Нето приход по глави становника у сиромашним подручјима био је 298,2 јуана 2015. године, а порастао је на 10,74 хиљада јуана 2020. године.

Стопа раста износи 29,2 одсто. Способност за независно ослобођење од сиромаштва је ојачана.

Више од 7,9 милиона неусловних домова, у којима је живјело 25,7 милиона сиромашних, је обновљено. Дужина новоизграђених путева у селима износи 1,1 милион километара. Нова железничка мрежа у тим подручјима је дугачка 35 хиљада километара. Стопа снабдјевања електричном енергијом у сиромашним подручјима достигла је 99 одсто. Стопа покривености 4Г мрежом премашује 98 одсто, рекао је Си у говору.

Кинеска постигнућа у уклањању сиромаштва припадају Кини и свијету и допринела су изградњи заједнице са заједничком будућношћу човјечанства.

Од спровођења кинеске политике реформе и отварања према свијету, према тренутним стандардима сиромаштва, из сиромаштва је извучено 770 милиона сиромашних са села. Према међународним стандардима сиромаштва Свјетске банке, кинеско становништво чини 70 одсто људи широм свијета који су избављени из сиромаштва, током истог периода.

Си Ђинпинг је нагласио да Кина активно спроводи међународну сарадњу у смањењу сиромаштва. Тиме испуњава своју међународну обавезу смањења сиромаштва, а у оквиру својих могућностипружа и помоћ земљама у развоју и снажан је промотер смањења сиромаштва у свијету.

Кинеска постигнућа у уклањању сиромаштва припадају Кини и свијету и допринела су изградњи заједнице са заједничком будућношћу човјечанства.

Свестрана кинеска побједа против сиромаштва у потпуности показује да је Комунистичка партија Кине најпоузданија водећа сила у уједињењу и вођењу народа ка напретку, казао је Си.

КПК ставља искорењивање сиромаштва на истакнут положај. У протеклих осам година, генерални секретар ЦК КП Кине Си Ђинпинг је више од 50 пута посјетио више од 14 екстремно сиромашних подручја широм Кине и послао више од три милиона функционера у сиромашна села, како би им пружили помоћ.

Током велике борбе против сиромаштва формиран је уједињен, борбен, практичан и креативан дух. Ова борба показује циљ Комунистичке партије Кине, одлучност кинеског народа и дух кинеске нације, показује родољубивост и социјалистичку идеју, као и вриједност и снагу Кине.

Свестрана победа у борби против сиромаштва представља солидан корак реализирања заједничког просперитета и бољег живота кинеског народа. Истовремено, уклањање сиромаштва није крај, већ почетак нове борбе за бољи живот. Још имамо задатак у оквиру решавања неуравнотеженог и недовољног развоја, смањења развојног јаза између урбаних и руралних подручја као и остварења свестраног развоја и заједничког просперитета свих Кинеза.

„На новом путовању свестране изградње социјалистичке државе и модернизације, промовисање заједничког просперитета свих људи мора имати важније мјесто. Морамо непрекидно улагати заједничке напоре у остварење овог циљу и промовисати свестрани развој људи и свестрани напредак друштва, тако да осјећај добитка, среће и безбједности народа буде значајнији , сигурнији и одрживији “, закључио је Си Ђинпинг.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Иван

25.02.2021 12:28

Кина извлаци стотине милиона људи из сиромаства, а све балканске земље не могу пар милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еееееее....

25.02.2021 12:35

Кад би ми рјешавали корупцију као они,били би богатији од Швицарске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

25.02.2021 14:43

„Сиромаштво јесте социјализам“, сви су сиромасни те земље. Кина је капиталистицка земља са диктатуром комунустицке партије. Зато се и јесу ријесили сиромаства, зато и јесу успјесни. То сто су они успјели на Западу је вец дуго тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2021 17:36

Кинези дишу како им се нареди, то је такав народ, а поједоше све што гмиже, дакле не причај ми ти о Кини, кад видим оне њихове продавнице широке потрошње и осјетим у њима онај смрад пластике и сиромаштва јасно ми је све

Name

25.02.2021 15:05

ПОГЛЕДАЈТЕ ПИЈАЦУ У ВУХАНУ И ВИДЈЕЋЕТЕ О КАКВОМ НАРОДУ ЈЕ РИЈЕЧ ОНО ЧИМЕ СЕ ОНИ ХРАНЕ НЕМА НИ У ХОРОР ФИЛМУ

ОДГОВОРИТЕ