ТИ БиХ поднио пријаву ЦИК-у против 10 политичких странака

Уз пријаву ЦИК-у су достављени и спискови уговора које су финансијери ових странка потписали с органима извршне власти током 2020. године, а занимљиво је да бројним органима управљају управо странке које су донирали.

Босна и Херцеговина 26.02.2021 | 14:35
ТИ БиХ поднио пријаву ЦИК-у против 10 политичких странака

Због примања донација из законом забрањених извора, Транспаренцy Интернатионал у БИХ (ТИ БиХ) пријавио је десет политичких партија Централној изборној комисији (ЦИК БИХ). Оне су током прошле године примале донације од приватних предузећа која су имала закључене уговоре са органима извршне власти, а што је забрањено Законом о финансирању политичких партија. Пријаве су поднесене против ХДЗ БИХ, СДА, ПДП, ДФ, СДП, НИП, СББ, СД, НЕЗАВИСНЕ БХ ЛИСТЕ и ПОКРЕТА ЗА МОДЕРНУ И АКТИВНУ КРАЈИНУ.

Уз пријаву ЦИК-у су достављени и спискови уговора које су финансијери ових странка потписали с органима извршне власти током 2020. године, а занимљиво је да бројним органима управљају управо странке које су донирали.

Тако је предузеће БОССИЛ доо, која се појављује међу донаторима ХДЗ-а БИХ у Витезу, прошле године добило посао изградње приступног пута вриједан преко 329.000 КМ од опћине Витез у којој је ХДЗ на власти. Ради се о забрањеном прилогу па ће ХДЗ морати да врати донацију, а ЦИК може изрећи санкције до троструког износа примљеног прилога.

Такође, ова фирма је 2019. године од опћине Витез добила уговоре вриједне преко 2,4 милиона КМ па је индикативно да се баш она доводи у везу са финансирањем локалног ХДЗ-а.

На исти начин СДА се финансирала од фирме Аква инвест из Живиница која је добила посао вриједан 34.000 КМ од града Живинице. Иста фирма поред СДА донирала је и Социјалдемократе БИХ, а поред послова од града Живинице годинама је добијала и неколицину дугих послова од јавних предузећа.

Ипак Закон о финансирању политичких партија не забрањује странкама да се финансирају од фирми које послују са јавним предузећима и јавним установама што је мањкавост овог закона за чије унапређење се ТИ БИХ већ дуго залаже.

Међу финансијерима Социјалдемократа БИХ налази се и двије фирме које су пословале са опћинама Лукавац и Грачаница. Такође један донатор СББ-а склапао је уговоре са градом Живинице, а спорно је и то што донатор брчанског огранка ове странке Галаx Нискоградња има бројне закључене уговоре са Брчко Дистриктом и многим другим локалним заједницама.

СДП је примао забрањене донације од Рудника Гипса у Доњем Вакуфу који је имао закључене послове са овом опћином док су ПДП и ДФ имали по два забрањена донатора која је добила послове органа извршне власти. Један од донатора ДФ-а је фирма из Какња која је са овом опћином и опћинским Заводом за изградњу само у 2020. години склопила послове вриједне 2,2 милиона.

Занимљиво је да добар дио приватних предузећа која финансирају странке добијају тендере управо тамо гдје та странка врши власт. То изазива додатну сумњу да се новац из буџета на овај начин преусмјерава за финансирање изборне кампање, а бројне странке у покушају прикривања ове појаве престале су приказивати донације правних лица.

Тако рецимо СНСД већ четири године у својим извјештајима није приказао ни једну марку донација приватних предузећа, али ни ова ни бројне друге странке не могу да објасне ко је платио милионске трошкове изборне кампање.

Подаци које је недавно објавио ТИ БИХ показали да су странке у својим постизборним извјештајима исказале дупло мање трошкове кампање за прошле локалне изборе од оних који су забиљежени на терену и то на само два облика оглашавања.

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РОБИНСОН

26.02.2021 13:49

А ГДЈЕ ЈЕ ПРИЈАВА ПРОТИВ ДЕМОСА КОЈИ ЈЕ ИЗВУКАО ПАРЕ ИЗ ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ ЗА ИЗБОРЕ,ПА САД ТРАЗИ ДА НАРОД ПОКРИЈЕ ГУБИТКЕ КРОЗ ПОВЕЦАЊЕ ЦИЈЕНЕ СТРУЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

26.02.2021 14:04

Ма забраните ви да се паре из будзета слијевају у лоповске политицке странке,а то сто неки приватник финансира странку,његов проблем.Код нас су углавном и богацења приватника везана уско уз пљацку дрзавних пара,тако да они финансирањем само врате минимални дијелиц онога сто им је та странка и омогуцила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

26.02.2021 14:53

На листи ПДП,а нема СНСД-а???Чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

26.02.2021 16:16

Можда теби.Онај ко више зна о ПДПу не види ту ништа чудно.

Name

Интелектуалац

26.02.2021 15:53

Ове странке које су добиле донацију и против којих су поднесене пријаве се наравно морају казнити. Али дупло висе се морају казнити оне странке које уопсте нису приказале своје донације, јер ту онда нема ама бас никакве контроле....

ОДГОВОРИТЕ