Које су посљедице краха са вакцинама против короне у БиХ?

Након што је портал Клиx.ба објавио да је ЦОВАX одгодио прву малу, и онако закашњелу, доставу вакцина за нашу земљу, постало је јасно да ће се тај процес код нас отегнути скоро у недоглед, посебно јер нама не треба 50 хиљада вакцина него пет милиона.

Босна и Херцеговина 26.02.2021 | 22:18
Које су посљедице краха са вакцинама против короне у БиХ?

Пословни људи већ одавно се држе за главу, а након ових вијести ухватила их је права паника. Шта ће бити с економијом, хоћемо ли остати иза граничних рампи које су намијењене за "неимунизиране", шта ће бити с туристичком сезоном... Само су нека од питања.

Након што је Босна и Херцеговина изгубила од прије пар дана мјесто на повлаштеној листи увозника у Америку, проблеми ће се све више појачавати и с европским земљама, сматра економски аналитичар Драшко Аћимовић.

"Пад извоза, а посебно пад увоза репроматеријала важних за бх. привреднике је знак да ће криза се продубљивати за земље које нису зауставили или стабиле под контролу пандемију. БиХ није имала скоро никакве стране инвестиције посљедњих неколико година, а сада су стране инвестиције постале ниво 'статистичке грешке'. Без имунизације неће доћи нико од страних инвеститора, нећемо моћи извозити јер ће извоз бити отежан за земље које ће бити црвена зона - неимунизиране", каже за Клиx.ба Аћимовић.

Домаћи привредници који раде за стране компаније мораће рачунати да ће те компаније пребацити у друге земље своје активности, наговјештава он.

"Запослени у приватном сектору, од којег живе сви у јавном, ће се и даље разбољевати што ће посебно у земљи чији БДП чини 72,8 посто микро предузећа до девет запослених довести до потпуног краха. Границе ће се затворити, све ће поскупјети", предвиђа Аћимовић.

Он каже како је упозоравао на ово све мјесецима прије него се десило, а посебно апеловао да се подјели нафта из резерви и да се купе максималне количине у моменту када је цијена нафте била нула долара (20.4.2020. године) - сада је 60 долара.

"БиХ је тада добила кредите и могла је тим новцима и направити огромне резерве нафте и купити вакцине, а не подијелити паре кроз 'надуване тендере', куповине службених аутомобила, тепиха, слика, ..., припадницима повлаштене политичке група.

Ситуација се може спасити само хитним увођењем реда у правосуђе, хапшењем великог броја криминализираних и корумпираних политичара, преузимањем власти од стране експертских тимова и брзим реакцијама у здравству на државном нивоу", закључио је он.

Након пролонгирања доставе од ЦОВАX-а, а све због ставова компаније Пфизер, домаћа власт кренула је у вербални рат с овом престижном компанијом која је лидер у производњи вакцине против корона вируса и која је са својим дозама присутна у преко 60 земаља свијета. Знајући глобалну важност наше земље и Пфизера сви већ знају како ће "рат" завршити, а тај епилог није добар за грађане.

(Клиx)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

постовани гласаци

26.02.2021 21:48

Нема посљедица то је проблем гласаца сиром БИХ. Па вакцина стизе у новембру 2022г. ако гласате за промјене ако нецете промјене имате загарановано изумирање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

26.02.2021 22:53

ако ниси знао код нас гласају само мртви јер се избори краду већ годинама уз помоћ међународне заједнице

Name

стање:

27.02.2021 06:13

МЗ дрзи "ситне " криминалце, тзв. корисне идиоте као сто су Дудук, Зеки, Крампас и остала ергела папака..

Name

за стање

27.02.2021 08:03

а ниси спомено бабиног зуцу ни оног сто дели колајне али су они за тебе и такве добри и фини

Name

Трапер Керy

26.02.2021 23:59

И нијемци немају вакцине. Не зато сто их њемацка не мозе набавит, него зато сто народ неце да се вакцинисе, па се онда трази неки изговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

27.02.2021 07:39

Негативних посљедица од невакцинисања апсолутно нема...Позитивних има на претек?

Name

Босанац

27.02.2021 00:37

Хвала Богу да Ови Несто паметно не ураде....СТОП вакцинацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.02.2021 07:08

Наша власт је постала слијепа за потребе народа и државе јер толико краду да не мисле о ничему другом сем начина како да још више украду

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

27.02.2021 08:21

До сада су били у предности Сада смо негдје на егалу Они имају новац народ има зивце Крај борбе није ни на видику Мислим да це на крају побједа бити наса јер теско је поробити цитав један народ а камо ли свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иха!

27.02.2021 08:52

Прво да врате лову, па онда могу у опозицију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биће

27.02.2021 10:10

Набавиће они од кријумчара вакцина (ко зна шта у боцама, а под називом вакцина) и за то издвојити велике народне паре. Ко им више ишта вјерује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

момо

28.02.2021 03:40

Стоп вакцинацији против ницега!!!

ОДГОВОРИТЕ