Сове ушаре своје гнијездо свиле уз ово свето мјесто

Занимљива прича стиже нам из Бијељине. На само неколико метара од строгог центра града, у окружењу манастира Светог Василија Острошког своје гнијездо су свиле сове. На неколико бреза у дворишту овог светог мјеста свој мир пронашло је око тридесет сова ушара.

Република Српска 27.02.2021 | 10:33
Сове ушаре своје гнијездо свиле уз ово свето мјесто

Од краја октобра, па све до априла, траје зимовање сова. И ништа не би било необично да су своје гнијездо свиле у парку, шуми или семберским домаћинствима...

Око тридесет сова ушара смјестило се на брезама у дворишту манастира Светог Василија Острошког у Бијељини и, како кажу присутни, ту се налазе већ три године. Одлазе и враћају се неријетко у још већем броју.

Објектив камере БН телевизије забиљежио је само десетак незваних гостију, који су се одомаћили и одмарају!

То су сове средње величине, распона крила негде између 85-95 центиметара и тежине само око 300 грама.

Особина ове врсте јесте да се зими скупљају у та зимујућа јата, преферирају људска насеља јер се од човека не плаше. Још увијек није познато да ли је манастирско окружење постало пријатно за њих или су истјеране из свог природног станишта.

А шта знамо о овој врсти птице?

У већини грчких митова сова симболизује мудрост. Грчка богиња мудрости Атина, је била тако импресионарана великим очима и свечаном појавом сове да пошто је протјерана несташна врана, она је њу учинила својом омиљеном птицом.

Сове су се населиле у великом броју у храму на Акропољу и штитиле га. Вјеровало се да су магично “унутрашње свјетло” Акропољу дале сове.

Као симбол Атине, сова је била заштитник и пратила грчку војску у рат, али била је и инспирација за свакодневни живот. Грчки војници су вјеровали да је знак побједе, ако их сова надлети пред битку.

Од средњег вијека у Европи сова почиње да се повезује са вјештицама и сматра се за птицу која насељава мрачна и усамљена мјеста. Њено појављивање ноћу, када су људи беспомоћни и слабо виде, повезује је са непознатим, а њен језив хук по вјеровањима испуњава људе злом слутњом.

Треба напоменути да савремени човјек живи са совама. Неке врсте живе у нашој непосредној близини. Не само да су безопасне, оне су и корисне јер се хране инскетима, мишевима, пацовима, дакле човјековим “непријатељима”.

Ипак, без обзира на све сова је човјеков вјерни пријатељ којег се он и даље плаши.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сова

27.02.2021 10:41

је прелијепа зивотиња и нетреба је се пласити а казу да доноси добро и срецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.02.2021 16:41

Сад це бити свете птице као у Индији свете краве

Name

Хм

27.02.2021 10:57

Свака зивотиња иде тамо где има хране и где се осеца сигурно.Цовек је вец одавно изгубио сваку везу са природом. Зивотињама свих врста, тако да и није цудо да нам овако иде.Ето, постало је цудно несто сто је некада било нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

27.02.2021 16:17

То је мјесто грабљивица.

ОДГОВОРИТЕ