Италија пооштрила мјере због нових сојева вируса

Италија је пооштрила ограничења у пет од 20 регија у земљи у покушају да спријечи пораст случајева док научници упозоравају на све већу преваленцију врло заразних нових сојева вируса.

Свијет 27.02.2021 | 18:58
Италија пооштрила мјере због нових сојева вируса

Италија је успоставила четворостепени систем означен бојама (бијела, жута, наранџаста и црвена) који омогућава подешавање мјера у зависности од нивоа заразе, са процјенама које се ревидирају сваке недјеље, наводи "Реутерс".

По први пут од краја јануара, двије регије - Базиликата и Молизе - убачене су у најстрожу црвену зону. То значи затварање барова и ресторана, строго ограничење кретања и затварање свега осим радњи са основним намирницама.

Три регије прешле су из жуте у наранџасту зону: Ломбардија и Пијемонт, у којима се налазе богати сјеверни градови Милано и Торино, и обалском региону Марке.

У тим су крајевима ресторани и барови затворени, осим за понијети и људима није дозвољено да напуштају своје градове, осим у хитним случајевима, због посла и здравствених разлога.

Острво Сардинија постало је прва регија која је проглашена белом зоном, гдје су на снази само минимална ограничења.

Ова одлука значи да ће од понедјељка, када ступи на снагу, двије регије бити класификоване као црвена, девет као наранџаста, осам као жута и једна као бијела.

У петак је министарство здравља наговијестило континуирани пораст инфекција, са 20.499 нових дневних случајева, у односу на 19.886 претходног дана. Током посљедњих пет дана, нови случајеви порасли су за 35 одсто у поређењу са истим периодом прошле недјеље.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МилицМиленко

27.02.2021 19:30

Невјероватно нови сојеви страсно.....ахахахааа само вакцина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

27.02.2021 19:35

Сатрасе се доносеци неке мјере,а само цорав види да не помазу,тј.да би исто стање било и да све функционисе нормално.Само тотално затварање,да буквално нико не мрда из куце два мјесеца,али и у том слуцају цим отворе границе,ето короне.Тако да је све ово сто раде узалудно,зато је боље не тестирати и пустити све као прије...

ОДГОВОРИТЕ