Власти тврде да штеде, а купују нове аутомобиле

Док се РС све више задужује, а грађани једва спајају крај с крајем, власт  не зна за кризу. Ако је судити по количини новца издвојеног за набавку нових аутомобила, закључује се да се у институцијама Српске луксуза тешко одричу.  

Република Српска 28.02.2021 | 19:35
Власти тврде да штеде, а купују нове аутомобиле

Година уштеда - тако је по прошлогодишњим најавама премијера Српске требала изгледати 2021. Јасну поруку Радован Вишковић на крају прошле године упутио је јединицама локалне самоуправе, институцијама Српске, а посебно јавним предузећима које је позивао да смање трошкове пословања за 10%. 

“Влада је опредјељења да 2021. буде година у којој ће све институције у Републици Српској функционисати на принципу рационализације пословања и штедње, у погледу расподјеле финансијских средстава, што је јасно исказано кроз планирање Буџета Републике Српске за 2021. годину”, изјавио је за Срну предсједник Владе РС Радован Вишковић у децембру прошле године.  

У јавним предузећима се планирало, али се на ријечи предсједника Владе мало ко осврнуо. Милионски дугови „Жељезница“ Републике Српске, управу очигледно не забрињавају, будући да је за нову лимузину недавно издвојено преко 70 хиљада марака. Поставља се питање колику тежину имају премијерове ријечи, те слуша ли уопште неко Радована Вишковића?

“Радован `Нејаки` Вишковић је стварно такозвани премијер који се не пита ништа о кључним стварима које су везане за рад Владе РС, иако се он формално води као премијер. Јасно је да из сјенке са њим као са шаховском фигуром игра се Милорад Додик који га је ту и поставио управо због тога да буде само послушан и да извршава  његова наређења. Познато је да он стално прича о томе како ће извршити некакве реформе, смањити трошкове, увести мјере штедње, а са друге стране видимо да нико га не поштује ни 5 % и да се баца огроман новац, како на куповину луксузних аутомобила, намјештаја или набавку прескупе ИТ опреме, како би се извукло и ово мало пара из јавних предузећа”, наводи посланик СДС-а у НС Републике Српске Небојша Вукановић. 

Негативни економски ефекти пандемије нису уплашили ни руководство Народне скупштине РС. Иако су, како истичу, још прошле године направљене значајне уштеде и бројни финансијски резови, планом јавних набавки у овој години ипак предвиђена је куповина путничких возила, за шта ће бити издвојено најмање 70 хиљада марака. 

“НС РС се потпуно уклопила у мјере које Влада препоручује свим јавним институцијама. У ову годину улазимо веома рестриктивно, одустало се од неких ствари, али не може живот да стане. Имате нешто што је неопходно, нешто што мора да радите“, истиче Чубриловић.

 За нове лимузине издвојен је новац и из Кабинета предсједнице Републике Српске. У децембру прошле године за три нова аутомобила издвојено је скоро 270 хиљада марака, док је у посљедње три године на одржавање возног парка и куповину аутомобила потрошено готово милион и по марака.

Да позив на штедњу нису сви схватили озбиљно, показују и примјери из бројних локалних заједница у Српској.

Возни парк је приоритет и у оним неразвијеним општинама. Због тога, поставља се питање, колико су искрени позиви на штедњу када се новац грађана расипа на луксуз. 

(БН ТВ)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ја

28.02.2021 18:52

и ста је ту цудно... прво ја па онда остали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

28.02.2021 19:42

Цк скј тако одлуцио.

Name

Људи.

28.02.2021 18:53

Не знају шта раде. А ти због тога мрзиш или ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватно предузеће РС

28.02.2021 18:55

Нема власти, нема институција има Комитет СНСД и њих се пита све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

28.02.2021 18:58

Ма није ни до сада било никаквих санкција,каване и кафићи,нарочито власника који су у спрегу с властима,су пуни и раде нормално. Које то инспекције и контроле,никога ни на видику вец данима,мјесецима? То су прице за јавност а инаце све ради нормално. Цјене мало веће но обично,добро се ради,једе и пије и ко те пита... Не глупирајтесе,но нас народ нема пара па и не залази по локалима гдјесе ждере и ужива у храни и пићу . Посјетите ударне ресторане у БЛ не мозес наћи слободног мјеста. И доста висе о кризи, Јуце свратим у пивари у пивници,мртва глава,ждере се и пије а немос мјеста наћ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВИ САД

28.02.2021 20:28

ЈОС МАЛО ИХ СЕ ПИТА.СТРАНКА И УЈЕДИЊЕ НА СРОСКА УЦЕЊУЈЕ ДОДИКА И УЗИМА ПОЛАКО СВЕ ФУНКЦИЈЕ ИАКО УВНАРОДУ НЕМАЈУ ПОДРСКУ НИ 10 ПОСТО.АЛИ ИНТЕРЕСИ СУ НЕСТО ДРУГО.

Name

Сретен

28.02.2021 19:06

Кад би србски политицари у истину проговорили и позвали на референдум било који или било које питање.отворила би се пандорина кутија .вијерујем да би народ духовно потону јос дубље него сто је сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

28.02.2021 19:50

ЈЕДНЕ ПРИЛИКЕ СРЕТНЕМ ЛИКА У СЕВИСУ КОЈИ ВОЗА ТАДАШЊЕГ МИНИСТРА СА АУДИЈЕМ И ОНАКО ИЗ РАДОЗНАЛОСТИ ПИТАМ ГА ,,КАКО ИДЕ МАШИНА" А ОН МИ ОГОВАРА ,,МА ТО ЈЕ ВЕЋ СТАРО, ПРЕШАО ЈЕ 200 000 АЛ НАРУЧИЛИ СМО НОВИ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

28.02.2021 20:10

Боље возила него коње...

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

28.02.2021 20:24

Штеде они, али на народу, нисте ваљда мислили да ће на себи да штеде. Вишковић се ништа не пита, то је већ стара и позната прича. А ово да су се "уклопили" и у овај "штедни буџет", а са новим аутима, је доказ да и у најгорој општини у РС, онај што је на челу, радије ће бити гладан, али да га грађани виде у "јаком" ауту. Еx - Yу менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

28.02.2021 20:35

Ма стеде насе главоње само то народ нецени!? Ста ако свака суса поцне куповати за себе мајбах ко сто је дон мило.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

28.02.2021 22:11

Јел' Бисерка добила блиндирабог мерџу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.03.2021 06:34

Па наравно да стеде, на народу, не на себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

01.03.2021 07:07

Власт много тога говори итврди што није истинито. Захваљујући обманама, владају већ 22 године. Због власти почињем сумњати да се труд и поштење исплати. За сада се у БиХ највише исплати бити криминалац или политичар. Много крадеш, никоме не одговараш ни за шта и будеш господин. А поштен оде у затвор јер је указао на криминал

ОДГОВОРИТЕ