Савјет стручњака: Не провјеравајте често антитијела

 У последње време, чини се, најважнија ствар након примљене вакцине против корона вируса је колики ниво антитела је она створила.

Здравље 02.04.2021 | 12:48
Савјет стручњака: Не провјеравајте често антитијела

У појединим лабораторијама у Новом Саду ту контролу дневно обави и до 400 људи, а према речима стручњака провера на своју руку је беспотребна, будући да анититела нису једини показатељ тога колико смо заштићени од заразе

Велики број људи проверава ниво антитела одмах после примљене вакцине, што је погрешно, кажу лекари и саветују да за то сачекате три до четири недеље након ревакцинације. То што нечији резултат показује да му је ниво антитела рецимо 1, а другом 250, само значи да су у питању различите референтне вредности тестова, појашњавају стручњаци.

"То су потпуно исти тестови, одређују спајк протеин, на исти начин раде, али је проблем што се њихове граничне вредности разликују. Број ништа не значи, потпуно је небитан, битно је да је организам одреаговао на унет агенс који треба да покрене имуно систем да ствара анти тела", објашњава проф. др Милан Убовић власник лабораторије.

Нема потребе самоинцијативно мерити број антитела, јер према њиховом нивоу не можемо поуздано знати у којом мери смо отпорни на вирус, будући много тога зависи и од ћелијског имунитета особе, кажу из Института за јавно здравље Војводине.

Др Татјана Штрбац из Института за јавно здравље Војводине каже: "Ја саветујем да они приме вакцину и да пусте да она одради своје, нема потребе да мерите ни након прве ни након друге дозе, нећете знати да тумачите, чак и да имате испод минимума, ништа не значи, а и да имате висока анти теле на значи нити ће вам неко рећи д идете без маске у ковид болницу".

Антитела индукована природном инфекцијом корона вирусом, не значе да вам вакцина није потребна, јер би вам она дошла као један појас заштите, кажу стручњаци.

(РТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Луд, збуњен

02.04.2021 11:36

Број анти тјела је небитан… е сада и ако је коме шта било јасно више није то је једино сигурно са овом Короном. Може да буде а не мора да значи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде

12.04.2021 07:14

па никад и нисам, а ни не намјеравам да их провјеравам.

ОДГОВОРИТЕ