Министарство запријетило због смећа у Бањалуци

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске позвало је Управну инспекцију Српске да изврши инспекцијски надзор над радом Комуналне полиције града Бањалука, која није предузела мјере да се комунални отпад са јавних површина града одмах уклони, чиме су у вријеме пандемије додатно угрожени хигијенски и здравствени услови грађана.

Република Српска 06.04.2021 | 18:52
Министарство запријетило због смећа у Бањалуци

Министарство је, будући да врши управни надзор над Законом о комуналним дјелатностима и одлукама јединица локалне самоуправе, позвало Управну инспекцију Републике Српске да изврши инспекцијски надзор над радом бањалучке Комуналне полиције и да предузме мјере у складу са својим надлежностима, уз покретање прекршајног поступка против свих одговорних лица.

– Комунална полиција, очигледно, је нијеми посматрач незаконитог поступања предузећа "Чистоћа", као даваоца комуналне услуге – саопштено је из ресорног министарства.

У Министарству за просторно уређење напомињу да је Комунална полиција града Бањалука, сходно одредбама Закона о комуналним дјелатностима, била дужна да контролише да се комуналне услуге врше у складу са прописаним условима, те да нареди “Чистоћи”, са којом град има важећи уговор, да одмах исправи уочене неправилности, те да изда прекршајни налог за утврђени прекршај.

– Логично је питање и да ли ће грађанима и другим лицима бити умањени износи комуналне накнаде за дане у којима им је ова услуга била ускраћена, те да ли ће "Чистоћи" бити плаћени рачуни у пуном мјесечном износу, или ће бити умањени за вријеме необављања ове услуге – наводе из Министарства.

У саопштењу је наведено да се намеће питање како је само “Чистоћа”, потпуно незаконито, престала да испуњава своју уговорну обавезу због изјаве градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да због неусвајања буџета неће бити плаћане комуналне услуге и друге обавезе које се финансирају из буџета, а то није учинило, на примјер, правно лице које пружа услугу јавне расвјете на подручју Бањалуке.

– Одбијање пружање услуга чишћења јавних површина од стране комуналног предузећа "Чистоћа" потпуно је неосновано, с обзиром на то да је ријеч о услугама које је требало тек да изврши и чије плаћање се врши по испостављеним фактурама на крају мјесеца. Стиче се утисак да је ријеч о наивним манипулацијама које трпе сви грађани, а којима се жели извршити додатни притисак ради доношења буџета града по искључивој жељи градоначелника Бањалуке – навели су из Министарства.

Из Министарства су указали да је чишћење јавних површина у насељеним мјестима комунална услуга од посебног јавног интереса, а за организовање њиховог обављања, у складу са Законом о комуналним дјелатностима Републике Српске, искључиво су надлежне јединице локалне самоуправе.

– Контролу над спровођењем овог Закона и обављањем комуналних дјелатности врши комунална полиција јединице локалне самоуправе, а по указаној потреби, надзор може вршити и друга инспекција – нагласили су из Министарства.

У саопштењу истакнуто је да су чишћење јавних површина у насељеним мјестима, одржавање јавних зелених површина, јавна расвјета у насељеним мјестима само неке од дјелатности заједничке комуналне потрошње, чије обављање се финансира из комуналне накнаде коју плаћају власници стамбеног, пословног или другог простора, односно физичка и правна лица, као корисници заједничке комуналне потрошње.

– Ове накнаде се уплаћују у буџете јединица локалне самоуправе, и из њих се даваоцима комуналних услуга врши плаћање извршених услуга – појаснили су из Министарства.

Према одредбама наведеног закона, комунално предузеће као давалац неке комуналне услуге дужно је да обезбиједи трајно и несметано пружање комуналних услуга, уз квалитет који нарочито подразумијева здравствену и хигијенску исправност према прописаним стандардима и нормативима, заштиту околине и тачност у погледу рокова.

– Давалац комуналне услуге одговоран је за штету коју проузрокује корисницима, ако не обезбиједи да се комунална услуга врши под наведеним условима. Комунално предузеће може престати са давањем комуналне услуге тек ако корисник услуге не плаћа услугу више од два мјесеца узастопно, и то под условом да се на тај начин не угрожавају други корисници – наведено је саопштењу.

Из Министарства су указали да је комунално предузеће, у случајевима када дође до поремећаја или прекида у пружању комуналних услуга усљед више силе или других разлога, дужно да одмах предузме мјере да би се обезбиједио континуитет у пружању комуналне услуге. 

(Срна)

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Спарта Елас

06.04.2021 16:56

Демократске заблуде у Грцкој су једном, пале, пасце Обет. Спарта Тесларс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2021 17:23

Ја будале мајко моја.

Name

Ма дај

06.04.2021 17:55

Откако је приватизована бањалучка "Чистоћа" ниво услуга је драстично лошији, а о одржавању контејнера нема говора. Скоро сваки има покварен механизам за подизање поклопаца.

Name

Борац

06.04.2021 18:16

Нека вам топиц цисти улице.

Name

Гроф ОД Гламоца

06.04.2021 19:08

Којој будали је пало напамет приватизовати цистоцу, водовод, топлану то су како се зову комунална-градска предузеца која прузају специфицне услуге својој комуни без којих нема нормалног зивота знаци у слузби града и градана није им мотив профит цим је мотив профит услуге су неквалитетне и скупе а уцјењивање је свакодневно ЗНАЦИ ЦИСТОЦУ И ТОПЛАНУ ВРАТИТИ ГРАДУ И ДА ИХ ВИДЕ МЛАДИ И СОСОБНЕ ЉУДИ КОЈИ НИСУ ИЗ СНСДА А РАДОЈИЦИЦУ РОБИЈУ ЗА ПРОДАЈУ ТОПЛАНЕ ПРИВАТНИКУ А АМИДЗИЦА ВРАТИТИ У ДРВАР.

Name

Јое багериста

06.04.2021 19:12

Сад Драдко оснуј графску нобу цистоцу, топлану и цвјецар па одјеби Кају и битанге из снсда

Name

Миле

07.04.2021 08:12

Ако мене ту за несто питате ја сам невин

Name

БЛ

06.04.2021 16:59

Покварена лоповска вецина СНСД а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2021 17:36

Чуј Голићку што је ревносна. Шта би са намјештеним конкурсима, криминалом и корупцијом? Ту се другарица Голић прави невјешта.

Name

Бл.Целинац

06.04.2021 17:44

Ово је право спрдање са народом и градом ово само мозе да цини неко коме у уопсте није стало до овог града и људи који зиве у њему.Народ памти све ово изацеим нанос 2022 године на овом се заснивају избори ,процице горе наго на овим изборима

Name

4д за БЛ

06.04.2021 17:46

Друзе,како је могуце да стану са радом,ако се не усвоји будзет стајемо,некада комунални нису ни знали када се усваја,јел немају горива плате,све се одиграло сто је Драско обећао бесплатан превоз,то је ковница,не мозе он без скупстинске вецина да Казе овај будзет је реалан усвојите га,распустити и скупстину и градонацелник,једина опција,поз

Name

РЕСТРИКТИВНЕ МЈЕРЕ

06.04.2021 18:04

ПИСАКЈИРЕ ИНСПЕКЦИЈУ У СУМСКА ГАЗДИНСТВА ДА УТВРДЕ КО НЕЗАКОНИТО СЈЕЦЕ СУМУ,ПОСАЉИТЕ У ВОДЕ СРОСЈЕ ГДЈЕ СЕ НЕЗАКОНИТО ВАДИ СЉУНАК И УДУСАВА ОБАЛЕ РИЈЕКА,ПИСАЉИТЕ У ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ ГДЈЕ СЕ ПРАВЕ ГУБИЦИ ПОСАЉИТЕ У ЈАВНА ОРЕДУЗЕЦА ГДЈЕ СУ ВАСИ ДУРЕКТОРИ А ПРАВЕ ГУБИТКЕ,ПОСАЉИТЕ ИНСПЕКЦИЈУ ДА ЗАВРСИ СА КАЗНИМ ДИПЛОМАМА ЗАПИСЛЕНИХ У ВАСИМ МИНИСТАРСТВИМА И СТИТИНЕ МЈЕСТА.ДА СТЕ БИЛИ ПОСТЕНИ ВИ БИ ПИСЛАЛИ ИНСОЕКЦИЈУ ДА СРУСИ РАДИСЕВИЦЕВ ОБЈЕКАТ.НЕ,ВИ САМО ГАЗИТЕ ОПОЗИЦИЈУ.НЕЦЕ НИ ТО ДУГО НАРИД ТРПИТИ.

Name

ре

06.04.2021 18:05

Покваренлук не значи прљав град???

Name

?

06.04.2021 17:00

Голицка измутирана дебела зено нецес дуго бити министар тебе само паре РС итересују,а РС јадис лопузо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фреедом

06.04.2021 21:44

Гоодбyе баја, wелцоме фрее БЛ

Name

Ето вам сад

06.04.2021 17:12

Ова Б .Лука ако се овако настави ускоро бице запустен и напустен град због Додикове казме народа и града ,ово је обецана казна градјанима из изборне ноци јел Додик не остаје дузан никоме зато сто је разбојник и сериф којему нико ниста немозе..има и за њега лијека..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стебренко

06.04.2021 17:15

Нека имамо само министарство за екологују па нека буде ста буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

06.04.2021 17:17

Могли би се сви солидарисати да у ова теска времена однесемо до контејнера смеце тако да не треба град издвајати новац ,а градска цистоца ради свој посао приватна је и плацамо је

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГадгетРС

06.04.2021 17:23

Домаћинствима се одвози смеће, али не и са јавних површина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

06.04.2021 17:26

Разумјели смо вас, ми требамо радити без плате, а ви да отето и украдено од народа трошите на луксуз. Бићете похваљени од болесног вође што сте међу првима почели извршавати његове болесне идеје, правити злочин и кажњавати Бањалучане и све друге слободоумне грађане Републике Српске. Грађани се вас плаше више од короне јер ваше понашање негативно делује на здрав разум. Болесни режим у Републици Српској направио је већу штету свом народу од било које до сад упамћен пандемије. Хвала Богу ваша дезоријентисаност наговјештава да се ближи крај вашем режиму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркец

06.04.2021 17:26

Овако више не може...улица нас зове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златанка Обувић

06.04.2021 17:27

Град да се блиста... Немој да ја интервенишем, ба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

06.04.2021 17:27

Закон се мора поштовати као и институције ове државе. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Господо

06.04.2021 21:14

кад је тако ко и засто уби Давида!! Те исте институције које спомињес????

Name

Добој

06.04.2021 17:27

Зовте Обрена, нека вам пошаље ону луду Белог нека купи, за смецаре и јесу обадвојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

06.04.2021 17:28

Знају ли ови из министарства да је чистоћа Кајина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

06.04.2021 17:31

Најзад неке користи и од ових институција, казнити и чистоћу и комуналну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римтутитуки

06.04.2021 17:54

Ово је мали договорио са Кајом, на залост лосег је ментора насао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

06.04.2021 17:58

Требао је Драско да прихвати све ваше амандмане И ОНДА БИ СВЕ БИЛО У РЕДУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

06.04.2021 18:04

Казните тог начелника Летица већ једном

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

06.04.2021 18:08

смеце од власти мозе само народ отјерати!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

06.04.2021 18:12

Сребренка образ ђон поднеси оставку олошу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родољуб

06.04.2021 18:16

Ал ће ово Додику и његовим јахачима апокалипсе да се обије о главу. Он упорно и безобзирно прави тензију за тензијом, мислећи да ће агресивним безобразлуком постићи свој циљ. Међутим шверцер се гадно заје*о. Самоувјерен у сопственом лудилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисмо ми луди

06.04.2021 18:19

Свежете нам багро руке на леђа и онда ударите шамар. Смеће је било у Билећи, Гацку, јел тамо не живе људи. Вишковићу јеси ли купио плац у Источном Новом Сарајеву да правиш зграду. Је ли поштењачино?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

06.04.2021 18:21

Зивоте градјана највише угрозавате ви из СНСД својом накарадно политиком!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

06.04.2021 18:25

Е Милораде несрећо, Милораде грешниче, бојиш ли се Бога ако се не бојиш народа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДИЈАГНОЗА

06.04.2021 20:45

Не боји се тај никога, он има ИКОНУ.

Name

ОЈ СПОМЕНКА - ПУССY СМОУЦК

06.04.2021 18:34

Јел то писала она споменка што је Радишићу дала 2 спрата мимо регулационог план. Јел то шаље она Споменка што је слала полицију честитој породици Вулић (старосједиоцима бањалуке) да га хапсе с дјецом и женом и воде у затвор и на психијатрију ..... да се задовољи интерес Миле Радишића! Е боже молим ти се да јој нај милили умиру од рака у нај већим боловима!!!! Дабогда то доживила"""""

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сукало

06.04.2021 18:41

Треба похапсити ове сто опструису одвоз смеца, грађани плацају, а они униставају град

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

06.04.2021 18:47

Зовите Кају његова је цистоца коју је купио од насих пара.Насим парама нека то поцисти.Људи Каја прије рата није имао ниста, сад пола Бањалуке.Зовите МУП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.04.2021 20:34

Идиоте, појма немас

Name

Станисављевиц

06.04.2021 19:05

Ово је удар на Комуналну полицију јер је поцела радјти по закону и надредјени јој је Драско али ту је Министроид Сребренка Голиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

драгабн

06.04.2021 19:08

СРЕБРЕНКААА, МУУУУУУУУУУУУУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

06.04.2021 19:38

Дебела Голићка у керберским насртајима на опозицију...Ееее мафијо, у своју кућу прво погледај. Гологузи ћете на Туњице 2022.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

06.04.2021 20:48

Види ове смрдуље голићке! Што не пошаљеш инспекцију тамо гдје треба. Ти бринеш о чистоћи , ено топића и илића нека чисте. Знаш ли ти чија је чистоћа. Које си ти зло. Који сте ви мафијаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

06.04.2021 20:55

Када у правном тумачењу написали политички дио о промоцији градоначелника, узевши себи тумачење на које немају праву, сав овај текст је компромитован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

06.04.2021 22:03

Ави градјани плаћате сваки мјесец комуналне услуге које други не извршавају. Да видимо хоће ли вас Драшко ослободити истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

06.04.2021 22:54

О цему ова па знас ли ти зено да на подруцју Бања Луке за годину дана се нелегално исјеце суме колико ти потроси та економска топлана за једну грејну сезону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

07.04.2021 00:40

Град треба да тражи нову фирму која ће чистити Бањалуку. Чистоћа која је у власништву Каје који је привржен СНСД-у не може да обавља више чишћење града. Та је фирма одмах привремено отпустила раднике до рјешења кризе. Има фирми које ће чистити Бањалуку по много мањој цијени. И Уговор ако има они су морали да чисте. Оформити нову фирму са истим радницима Чистоће осим управе која је сва страначка и очистити град. Народ ће плаћати на нови рачун и биће средстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

07.04.2021 04:48

Формирати Нову Чистоћу у оквиру града. Кајина Чистоћа нека иде у Мркоњић да га чисти. Народ ће платити рачун граду, а град Новој Чистоћи. Народ ће потписати на тргу да се укида Уговор по вољи народа. Поштене раднике Чистоће пребацити у Нову народну Чистоћи, а полтроне и чланове СНСД странке не примати. Избацити све који не воле град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није шала

07.04.2021 07:33

Нема Чистоћа шта да ради у Мркоњићу. У Мркоњићу нема више Мркоњићана. Гро их је у Бањалуци, ту се воде да раде, не троше се пуно, углавном на платним листама су, а то је најважније. Осим нешто пензионера и старчади по мркоњићким селима. И викендом када се горе сјате бањалучки мркоњићани. Изађу мало на чист зрак. Да прочисте плућа и припреме се за нова радна прегнућа.

Name

Ре Није сала

07.04.2021 09:07

Узасно је то, узасно

Name

Петар

07.04.2021 06:15

Разбацано смеће по граду је цвијеће које мирише у односу на смеће у режимским институцијама и скупштинској већини у граду и Републици, њихов смрад постаје неподношљив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

07.04.2021 06:44

Значи и министарство сматра да су амандмани добри, БЛ треба да финансира УКЦ, баш занимљиво, није то одлучио централни комитет Снсд.

ОДГОВОРИТЕ