Стиже кредит Европске уније: Трошење без плана!

И док се чека на отпочињање преговора са ММФ-ом, БиХ наставља да се задужује кроз разне врсте зајмова. Овај пут, у БиХ стиже 250 милиона евра од Европске уније које ће бити исплаћене у двије транше. Прва транша нема услова и биће исплаћена одмах, а за другу траншу БиХ мора да испуни одређене услове које ЕУ од ње тражи.  

Босна и Херцеговина 11.04.2021 | 20:30
Стиже кредит Европске уније: Трошење без плана!

Босна и Херцеговина је ратификовала споразум са ЕУ о добијању прве половине кредита од 250 милиона евра макрофинансијске помоћи за сузбијање посљедица вируса корона. Прва транша нема услова, а биће исплаћена након што БиХ изврши процес ратификације потписаног Меморандума о разумијевању и Споразума о зајму. 

 „Што значи да ће ићи одмах у потрошњу, онако како то власт зна да ради без било каквих јасних планова, и струкутре како то искористити у ова тешка времена а друга транша ће ићи кад се испуне услови гдје треба усвојити неколико закона од којих један дио њих ће значити пренос надлежности што не сумњам да ће СНСД поново урадити“, каже Бранислав Бореновић, посланик у Парламенту БиХ (ПДП).

Услови за другу траншу подразумијевају испуњавање услова који укључују мјере политика у областима економског управљања и изградње институција, стабилности финансијског сектора, транспарентност и борба против корупције као и боље функционисање тржишта рада. Друга транша може бити исплаћена најраније три мјесеца након прве, али најкасније у року од једне године након ратификације Меморандума о разумијевању и Споразума о зајму. 

 „Сваки тај зајам уговор има своју цијену он се мора вратити осим грант средстава која нису толико велика. Умјесто да се праве уштеде у куповини софтвера који се плаћају десетине милиона марака од познатих фирми блиских СНСД-у и тој првој породици, умјесто да се одустаје од куповине хеликоптера којих и тако имамо превише и авиона који служе искључиво за приватне посјете и приватне дестинације људи блиских снсд-у и да се те привилегије сведу на мањи ниво и  да се ту ослободе стотине милиона марака  иде се са нечим што ће додатно оптеретити РС а то је задуживање“, каже Бранислав Бореновић, посланик у Парламенту БиХ (ПДП).

Економисти кажу да су услови које је БиХ добила за исплату друге транше зајма од ЕУ исти као и код ММФ-а те да је зато упитно када ће друга транша бити исплаћена с озбиром да је БиХ спора у испуњавању услова.

 „И то што ММФ даје паре, само редање величина, 0,06% је квота у ММФ БиХ, 17% америчка и то су паре нечијих пореских обвезника које уђу у БиХ па имају ли право и ти тамо порески обвезници да питају па и они који управљају тим средствима шта се дешава, ми вјечито дајемо паре а они вјечито варају односно не испуне обавезе које преузму“, каже Светлана Ценић, економиста.

БиХ је укупно добила око 330 милиона евра помоћи од Европске уније, од чега је око 80 милиона евра у виду грантова, а остатак, односно прва транша од наведених 250 милиона евра, биће исплаћена у наредном периоду. Од ових 80 милиона евра, више од 7 милиона је подијељено у виду опреме за задравствени сектор у БиХ, а недавно су у БиХ стигле и прве пошиљке вакцина из Ковакс механизма. ЕУ је разним установама у БиХ до сада доставила више десетина респиратора, рендген апарата, ЕКГ опреме, као и маске, тестови и бројну другу опрему. 

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кад крмци занијеме

11.04.2021 18:36

Ето сељи милети пара да заврси куцу са косаркаским тереном у бл мљекари коју је тај стакор унистио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

11.04.2021 19:25

Потоп,стопостотан. Ово се људи не мозе вратити, сваке недеље нова задузења. Купују врјеме са кредитима пресипају из супљег у празно,инфлација дизе цјене свега не моземо се извуци сад из ове ситуације, пресек се мора направити устеде се морају спровести, помоци привреди и реалном сектору сто пре. Ако се било које предузеце затвори нецемо моци зауставити тренд пропадања и улазимо у безизлазну ситуацију. Они немају јасну слику стања у коме се налази друство,не окрецу се њима је супер и мисле да и остали могу овако дуго, угоститеље су отворили од помоци нема ниста због наводно отварања пре времјена па то је лудост, многима вец нема помоци мислим да сто пре стану и одјаве људе да це им бити боље посто ови не намеравају да помогну било коме,опет це добити подобни и они сто им помоц не треба и сто не заслузују а сиротиња и умрли радници ниста добити неце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

11.04.2021 19:44

Зато је било закљуцавање и пораст броја обољелих и преминулих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипапо

11.04.2021 20:55

Yухууу, конацно права демократија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марy

11.04.2021 22:32

За политичаре мустулук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.04.2021 12:13

За додиковце јавна потрошња подразумјева подјелу средстава члановима снсд-а и сателита да потроше на оно шта је њима потребно. Тако шпирић купи стан у Бечу за. 400 000еура. Салак купи кафану и реновира стару кафану за 500 000км. Шкрбић купи вилу у Монте Карлу и комшија му буде Н.Ђоковић итд. Итд. А народ виче Миле Србине спасиоче наш. Срамота ме рећи да сам из Р.Српске због додиковаца. Умјесто поноса, ја осјећам презир и гађење

ОДГОВОРИТЕ