"Пали" Кавчани у Португалу - у питању отац и син

Которанин Игор Божовић (50) и његов син Владимир Божовић (30) ухапшени су у Португалу по потерници НЦБ Интертпол Подгорица.

Регион 13.04.2021 | 18:07
"Пали" Кавчани у Португалу - у питању отац и син

Ово је незванично речено из Управе полиције.

За припадницима кавачког криминалног клана полиција трага годинама.

Како је саопштено из Управе полиције, два високорангирана члана организоване криминалне група из Котора ухапшени су у сарадњи Националне полиције Португала, Управе полиције и Европола.

"Спроводећи активности у оквиру истраге циљаног трагања и размјеном оперативних података службеника Сектора за борбу против криминала – Одсјека за међународну оперативну полицијску сарадњу ИНТЕРПОЛ Еурпол СИРЕНЕ, са партнерском службом из Португалије, а уз подршку Еуропол-а и ЕНФАСТ мреже, данас су у Португалији у граду Редондо лоцирана и лишена слободе два међународна тражена лица које потражује НЦБ Интерпол Подгорица И.Б. (56) и В.Б. (30) оба лица из Котора", наводи се у саопштењу полиције.

Игор Божовић се потраживао ради обезбјеђења његовог присуства кривичном поступку који се против њега у Црној Гори због сумње да је извршио кривично дело стварање криминалне организације.

Владимир Божовић, наводе из полиције, тражи се ради обезбјеђења његовог присуства кривичном поступку због сумње да је извршо кривична дела стварање криминалне организације, покушај изнуде у саизвршилаштву, тешко дјело против опште сигурности у стицају са кривичним делом недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Наиме, И. Б. се сумњичи да је од почетка новембра 2011. године па на даље, на подручју Котора, Тивта и Будве створио криминалну организацију заједно са С. К. која је имала за циљ вршење више кривичних дјела за која се по закону може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у којој је за себе одредио да планира извршење кривичних дјела у будућности, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације у правцу извршења кривичног дјела, да обезбјеђује материјална средства за извршење кривичних дјела и да сам врши кривична дјела.

В. Б. се сумњичи да је као члан криминалне организације прихватио да примјењује насиље и застрашује друга лица кроз вршење кривичних дела изнуде, да набавља, држи и складишти оружје, експлозивна средства, панцире за потребе чланова криминалне организације, те да одржава везу са одређеним члановима криминалне организације, ради преношења упутстава које му даје организатор.

Он је тако у мају 2016. године покушао да изнуди новац у износу од преко 30.000 евра од лица К. Б., па је након неуспјелог плана, у јулу исте године починио кривично дјело тешко дјело против опште сигурности у стицању са кривичним дјелом недозвољено држање оружја и експлозивних материја, активиравши експлозивну направу коју су претходно поставили на возилима оштећеног К. Б.".

Из Управе полиције додају да су наведена осумњичена лица према оперативним подацима високорангирани чланови организоване криминалне групе из Котора, те да су за њима расписане међународне потјернице од 2017. године.

"Том приликом прикупљен је значајан број сазнања о могућим локацијама, кретању и контактима, која су касније размијењена путем међународне оперативне полицијске сарадње са партнерским службама више земаља и ЕУРОПОЛ-а.

Данас је у градићу Редондо у Португалији, након вишенедељне акције португалске полиције, лоцирана кућа – вила у којој су боравила међународно тражена лица, након чега су они и лишени слободе. Приликом претреса лица и објекта, пронађена су фалсификована лична документа Бугарске и Хрватске са другим идентитетима, а која су користила ова међународно тражена лица, као и један пиштољ", наводи се у саопштењу.

(Б92/Вијести)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Др.Немања Н.

13.04.2021 18:24

Како то да се хапсе Милови И Бранини лопови НЕСТО НЕ СТИМА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаћи-издајник

13.04.2021 21:32

Да су Милови и Бранини неби се морали крити по Португалу ал нека си ти пљунуо по њима то је важно.