Неколико опција у игри око враћања спорних повеља

Колегијум Народне скупштине на сједници заказаној за петак разматраће писмо високог представника у БиХ Валентина Инцка од 27. јануара, упућено предсједнику парламента и посланичким клубовима.

Република Српска 15.04.2021 | 23:11
Неколико опција у игри око враћања спорних повеља

Остало је још 15-ак дана рока који је Инцко дао Народној скупштини да повуче повеље додијељене Биљани Плавшић, Радовану Караџићу и Момчилу Крајишнику.

Очекује се да скупштински колегијум одлучи на који начин ће се парламент поставити у вези с ултиматумом Инцка, а наши извори тврде да се у овом тренутку разматра неколико опција.

Како преноси портал Српскаинфо, према првој опцији НСРС би игнорисала став Инцка, што би вјероватно значило санкције према неким функционерима, на првом мјесту према предсједнику НСРС Недељку Чубриловићу, мада постоје и они који вјерују да до санкција не би дошло, рачунајући на разједињеност најутицајнијих земаља чланица Управног одбора ПИК.

Како тврде извори тог портала, друга опција је да повеље буду повучене, али се размишља који начин би био најмање политички болан за власт у Српској.

– Вјероватно се не би ишло на ниво сједнице НСРС, јер ни одлука о додјели одликовања није донесена на сједници. У том случају би одлуку о повлачењу повеља могао да донесе организациони одбор у истом саставу који их је и додијелио 2016, значи скупштинско руководство и шефови посланичких клубова – каже извор Српскаинфо.

Као трећа опција помиње се могућност да породице Плавшић, Караџић и Крајишник наводно самоиницијативно врате повеље, уз образложење да то чине због великог међународног притиска кога трпи РС, да желе да буду дио рјешења, а не проблема.

– Међутим, постоје сигнали из ОХР да то не би било довољно. Односно, експлицитно се тражи да Народна скупштина донесе одлуку о повлачењу повеља – тврди извор портала.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

БЛ

15.04.2021 21:35

Па Милорад це то измудровати СНСД це гласати а папци це бити против са Опозицијом тако да це њих прве икористити да му врате сто су дузни. И реци не могу ја да њих контролисем. Пи.ка

ОДГОВОРИТЕ
Name

[juchewave] Chollima

15.04.2021 21:45

Закљуцак. И деведесетих, година и сада, на сцени је поларизација Хрвата, и развој неслоге и заваде код Срба. Хрвати су еластицни па након поља се врате, а Срби по њима би би се требали искрвити. Али не памте компоненту код Славена да су кад хоце веома креативни, издрзљиви и да могу владати ситуацијом. Они мисле да Срби само ратују, а да им није Србина, мозда ни досад не би имали електрицну струју у облику каквом имају. Мозда би се направили системи једносмерне струје по градовима, па онда да не буде јово нанова сиротиња би плацала ту слабу и скупу струју, а наизмјеницна би била средство условљавања. Као и данас рацунари. Е па да видите каква дама из Бијељине се спомиње у Ал Језзири за извјестаје о Јанси и да описте СДС као демократску странку, а не како они описују неку дивљацку странку. А и у Русији нису дивљаци, али медиаактивитет је зло као и Хиросима и Нагасаки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

16.04.2021 05:59

То ти рјешава демократија а не једноумље и онда неће бити завађења народа. Он велики вођа кад народ друкчије каже пријети граду, ухвати се да краде изборе, ми се цивилизацијски враћамо итд. итд.

Name

МЕНАГЕР

15.04.2021 21:45

Повеље це се вратити и то на нацин на који се од њих и трази Додик је неки дан на прессу рекао несто овако И када би ми повукли повеље то не знаци да их поново не би вратили одмах првом приликом Измедју редова повеље се повлаце а онда се врацају првом приликом само сто та прилика неце бити сигурно у наредних 20 год у ствари никада јер це се то веома брзо и заборавити Ста це бити послије није ни битно битно је да це ово бити јос један Додиков пораз у низу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.04.2021 07:58

А икона?

Name

То вам је и странацки

15.04.2021 21:46

Позив, а и позив испред мјеста и радног стабла то јест позиције на којој јесте и позиција на које мислите да би требали ици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

15.04.2021 21:59

Никакав проблем за Додика. Ријешио је проблем украдене иконе, уклонио плочу са студентског дома, сваки дан снима спотове против Становуковића, па ће смислити како и ово да ријеши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

15.04.2021 22:33

Шта зна Додик његови држе пилиће и вакцине у истој шкрињи?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

16.04.2021 03:19

Млаћење празне сламе Рјешавај питања здравља економије одласка људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

16.04.2021 04:12

Прицате о неким повељама, народ нема ста да једе! Глупи сте сви колективно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

16.04.2021 04:12

Повеља ће бити врачена без икаквог размишљања, јер фотеље и позиције ненародне власти морају бити сачуване. Просто, оне-повеље су одиграле своју улогу код дијела народа (да га не назовем именом који заслужује) у очувању рејтинга диктатора. Они, режим, знају уколико то не у раде први "лети" Чубро, а након тога ко ће сјести у столицу предсједника (не) народне скупштине. Сваки који сједе или ће донијети одлуку или "лети" и он. Проблем им је што ОХР тражи искљућиво одлуку НСРС у супротном би они потурили одлуку неког одбора, пододбора, комисије. Знаћи колико год мислили инпровизовати нече им прочи. Али у суштини сам сигуран да одлуку лично може донијети диктатор, без икакве бојазни да ће му рејтинг паст, а то због дијела народа који нечу назвати правим именом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном доста

16.04.2021 10:04

? Свака част за коментар. Паметном и више него довољно!

Name

Добој

16.04.2021 04:49

Није вриједно коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будаластина.

16.04.2021 06:16

Паметније би било 100 пута подици кривицне пријаве против оних посланика вецине , сто су прије пар дана обесмислили рад НСРС кад су промијенили закон о кредитном задузењу , без да се НСРС не пита ниста приликом дизања кредита . Пустите повеље , имам ми вецих проблема .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пешо

16.04.2021 07:37

Ја сам за прву опцију, одбити ултиматум Инцка, па да видимо шта ће се десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

16.04.2021 07:43

Имам идејуууу!!!! Позвати родбину дјецу наследнике да сами врате ордење ј скупстинуу!!и тако је скупстина за те ствари таман!! Уз директни пренис српске телевизије партијске !! И ет проблем ријесен!!! Позовите их да врате ордењееее!!у сто крацем року!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сваста

16.04.2021 08:31

у овој накарадној дрзави све је са бајом могуце. кокице су спремне а и пива је свјеза па циркус мозе поцети...

ОДГОВОРИТЕ