Важна вијест за све који су примили руску вакцину

Друга доза руске вакцине "Спутњик В" против короне, коју је поред кинеског Синофарма примио највећи број становника Србије, моћи ће да се прими нешто касније него што је до сада практиковано, чак 90 дана.

Здравље 27.04.2021 | 13:14
Важна вијест за све који су примили руску вакцину

Разлог за дужу паузу између две потребне дозе ове вакцине, која је до сада износила три недеље,  јесте убрзање глобалне имунизације и како би се створио јачи имунолошки одговор.

Неке земље попут Британије успешно су експериментисале са алтернативним режимом имунизације, дајуц́и предност што вец́ем броју људи са првом дозом, а другу одложивши даље од препорука произвођача. Приступ ц́е бити одржив са руском вакцином, рекао је проналазач Спутњика В у понедељак, наговештавајуц́и да између две ињекције може да се направи пауза до три месеца.

"Продужавање интервала нец́е утицати на имунолошки одговор изазван вакцином, а у неким случајевима ц́е га појачати и продужити", рекао је Александер Гинтсбург, шеф Истраживачког института Гамалеја.

Као и вец́ина других вакцина дизајнираних за борбу против корона вируса, Спутњик В се испоручује у две дозе даване у размаку од неколико недеља, а сада ће тај период бити продужен на три месеца.

Председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић навео да му је ову информацију прошле недеље упутио директор руског Института Гамалеја, Александар Гинцбург, а да је она данас потврђена на састанку са замеником министра здравља Русије.

"Наши грађани знају да смо до сада другу дозу давали после 21 дан, али последња истраживања вакцине Спутњик В показују да период између примене прве и друге дозе може да буде и до 90 дана. Ово је добра вест за цео свет, јер ће то убрзати производњу и дистрибуцију вакцина, а самим тим и имунизацију становништва", рекао је Поповић.

МОНДО вас позива да држите дистанцу, носите маску и избегавате окупљања. Поштовање мера и вакцинација су једини начин да се спречи ширење епидемије.

(Мондо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Милан

27.04.2021 11:31

Имал шта а да нема везе са ријец експериментално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахахаха

27.04.2021 11:34

мозе се зивјети и без икаквих вакцина и то боље него сто замисљате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуда

27.04.2021 12:07

Забрањено им је пити Водку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

27.04.2021 12:25

Па како кад Васковиц казе,да висе нема руских вакцина за нас???Само нас бре лазете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус Гинзбург?

27.04.2021 13:05

Све је јасно! Јасно је ко влада свијетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗ

22.09.2021 07:36

Ивермектин и Хидроксиклорокин су лијекови за пландемију а не никакве глобалистицке вакцине

ОДГОВОРИТЕ